Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde yaklaşık yarım asırdır düzenlenen ihtisas kurslarında, 33 ay süreyle toplam 3 bin 960 saat ders işleniyor.

Kursiyerler alanlarında uzman personelin rehberliğinde bir yıl Arapça hazırlık eğitimi alıyor. Bu süreçte başarılı olanlar 2 yıl süreyle Kur’an-ı Kerim, tefsir, hadis, fıkıh, kelam, mezhepler tarihi, tasavvuf, İslam düşünce tarihi ve dinler tarihi alanlarında yoğun bir eğitime tabi tutuluyor.

İhtisas Konferansları

İhtisas kursları kapsamında bu zorlu eğitim sürecine ek olarak Türkiye genelindeki on Dini Yüksek İhtisas Merkezi'nde, ayda iki defa olmak üzere “İhtisas Konferansları” düzenleniyor.

İhtisas konferanslarıyla eğitim görevlisi ve kursiyerlerin, yaşanan yeni gelişmelerden haberdar olması, İslam kültür ve medeniyet tarihiyle ilgili bilgilerinin artırılması, İslam tarihinde düşünce ve eserleriyle öne çıkmış mütefekkirlerin tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.

Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ihtisas kurslarında yeni eğitim öğretim döneminin başlaması sebebiyle Rıfat Börekçi Eğitim Merkezinde eğitim gören Ankara Dini Yüksek İhtisas Merkezi kursiyerlerine, “Diyanet İşleri Başkanlığında İhtisas Kurslarının Yeri ve Önemi” konulu konferans verdi.

Prof. Dr. Ali Erbaş’ın konferansıyla başlayan 2018-2019 eğitim yılının ihtisas konferansları programı çerçevesinde Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu Trabzon’da “Din İstismarı ile Mücadele”; Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç ise Rize Müftü Yusuf Karali ve İstanbul Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinde “21. Yüzyılda Diyanet İşleri Başkanlığının Eğitim Hizmetleri ve İhtisas Kursları” konulu konferanslar verdi.

İhtisas konferansları kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı yöneticileri, Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri, ilahiyat fakülteleri öğretim üyeleri ve eğitim görevlileri başta olmak üzere alanında uzman isimler, bilgi ve tecrübelerini kursiyerlerle paylaşıyor.

Bu bağlamda, İslam düşünce tarihine önemli katkıları olan İmam Mâverdi, Taşköprülüzâde, İbn Teymiyye, Şah Veliyyullah Dihlevî ve Aliya İzzet Begoviç hakkında eğitim görevlilerince verilen konferansların yanı sıra;

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse tarafından “Güncel Dini Meseleler”,

Din İşlerli Yüksek Kurul Üyesi Prof. Dr. Cağfer Karadaş tarafından “Güncel İnanç Problemleri”, 

Din İşlerli Yüksek Kurul Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı tarafından “Kur’an-ı Kerim Mealleri ve Sorunları”,

Başkanlık Müşaviri Prof. Dr. Adnan Bülent Baloğlu tarafından “Radikalleşme ve Terör Ekseninde Batı ve İslam Dünyasını Anlamak”,

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Duman tarafından “Dini Düşüncede Usulün Önemi”,

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hanifi Şahin tarafından “Şii Düşüncede Sünni Algısı”,

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Ocak tarafından “Gelenek ve Modernizm Kıskacında Din Dili”,

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Mahmut Samar tarafından “Katılım Bankacılığı Sistemi”,

Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Daire Başkanı Abdurrahman Akkuş tarafından “Diyanet İşleri Başkanlığının Eğitim Hizmetleri ve Kurumsal Aidiyet Bilinci”,

Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Murat Kalıç ile Diyanet İşleri Uzmanı Mustafa Irmaklı tarafından “İslam Medeniyetinin Temel Dinamikleri ve Gelecek Tasavvuru” ve Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi Emekli Eğitim Görevlisi Ali Rıza Temel tarafından “İslam’ı Tebliğde Nebevi Metot” başlıkları altında konferanslar verildi.

Editör: Mehmet Çalışkan