Yurt dışındaki camilerde, Mevlid Gecesi dolayısıyla düzenlenen programlarda, Hz. Peygamber anıldı.

Almanya

Almanya'daki camilerde Mevlit Gecesi dualarla idrak edildi.

Köln kentinde bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camii'nde kandil münasebetiyle Mevlid-i Nebi programı düzenlendi.

Programda din görevlileri Adem Kemaneci, Mustafa Kader, Gökhan Uygun ve Salim Dereyurt, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından ilahiler okudu.

DİTİB Genel Başkanı Muharrem Kuzey vaazında Hazreti Muhammed'in hayatının örnek alınması gerektiğini belirterek onu tanıyabilmek için en önemli kaynağın Kur'an-ı Kerim olduğunu söyledi.

Kuzey, "Kur'an-ı Kerim'e göre, Peygamber Efendimizi sevmek Allah'a itaatin ölçüsüdür ve o, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmaya iman edenler ve Allah'ı çokça zikredenler için en güzel örnektir. Hayatı nasıl yaşayacağımızı, Kur'an-ı Kerim'i nasıl anlayacağımızı ve sevgiyi peygamberimizden öğreneceğiz. Yüce Peygamberimizin kendimize örnek olarak almamız gereken en güzel hasletlerinden birisi de onun ailesiyle olan münasebetleridir. İslam'da aile hayatında sevginin, adaletin, anlayışın ve hoşgörünün yeri çok büyüktür." ifadelerini kullandı.

Mevlid-i Nebi programı, yapılan duanın ardından yatsı namazının kılınmasıyla sona erdi.

DİTİB Genel Merkezinin bulunduğu Köln'ün yanı sıra Almanya'nın diğer şehirlerindeki DİTİB camilerinde de Mevlit Gecesi düzenlenen programlarla idrak edildi.

Irak

Kerkük kent merkezindeki Bağdat Yolu bölgesinde yer alan Büyük Nur Camii'nde düzenlenen Mevlid Gecesi programında Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okunup dua edildi.

Cami İmam ve Hatibi Ahmet Hurşit, vaazında, böyle bir gecede dünyaya gelen Hz Muhammed'in alemlere rahmet olarak gönderildiğini ifade ederek, Mevlit Gecesi'nin önemini anlattı.

Türkçe ve Arapça Mevlid-i Şerif okunup, salavat-ı şerifelerin çekildiği programın ardından çocuklara hediyeler dağıtıldı ve vatandaşlara ikramda bulunuldu.

Pakistan

Pakistan'ın Karaçi kentinde, Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi kabul edilen Mevlit Kandili kutlandı. Faizan-e-Madinal Camisi, Mevlit Kandili sebebiyle ışıklarla süslendi.

Yemen

Yemen'nin başkenti Sana'daki Mevlid Kandil kutlamaları kapsamında camiler, binalar ve araçlar yeşil ışıklarla süslendi.

- Bosna Hersek

Balkan ülkeleri Bosna Hersek ve Karadağ'da Mevlit Kandili dolayısıyla program düzenlendi.

Bosna Hersek İslam Birliği tarafından başkent Saraybosna'daki Hünkar Camii'nde yapılan programda Kur'an-ı Kerim, mevlit ve ilahiler okundu.

Saraybosna İslam Birliği Meclisi Başimamı Abdulgafar Velic yaptığı konuşmada, kandil programı kapsamında inanlarla bir araya gelerek, barış içinde, rahat ve ferah bir gelecek için dua ettiklerini kaydetti.

- Karadağ

Karadağ'ın başkenti Podgoritsa yakınlarındaki Tuzi belediyesinde, Karadağ İslam Birliği, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Fatih Sultan Medresesi işbirliği ile düzenlenen Mevlit Kandili programına yüzlerce Müslüman katıldı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi İmamı Ferruh Muştuer'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda ilahiler ve kasideler okundu.

Karadağ İslam Birliği Başkan Yardımcısı Rahman Kacar, "Medresemizde birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar Kur'an-ı Kerim okutulmaktadır. Çocuklarını Kur'an-ı Kerim'e uygun yaşamayı öğrenmeleri için medreselere gönderen anne ve babalara ne mutlu." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA