London şehrinde 6 Haziran akşamı gerçekleştirilen araçlı terör saldırısında hayatını kaybeden Pakistanlı Müslüman aile için anma töreni düzenlendi.

Törene Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Ontario Eyalet Başbakanı Doug Ford’un yanısıra bir çok siyasi lider, bakanlar, meclis üyeleri ve toplum liderleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın taziye mesajı iletildi

Anma törenine katılan Türkiye Toronto Başkonsolosu Sinem Mingan, tören öncesi görüştüğü Başbakan Trudeau'ya, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başsağlığı mesajını iletti.

Başkonsolos Mingan'a törende Toronto Din İşleri Ataşesi Cihan Yalçınkaya eşlik etti.

Liderlerden ortak "terör" ve "İslamofobi" mesajı

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan törende konuşan Başbakan Trudeau, olayın bir terör saldırısı olduğunu yineleyerek, "Üç neslin bir arada olduğu bir aile, hak etmedikleri bir şekilde hayata veda ettiler. Tüm Kanada ile yanınızdayız. Bu ülkede İslamofobi gerçektir, ayrımcılık gerçektir. Tüm bunlara ve teröre karşı hep birlikte hayır demeliyiz." diye konuştu.

Anma töreni, edilen dua ve okunan akşam ezanıyla sona erdi.

6 Haziran Pazar akşam saatlerinde gerçekleşen saldırıda, 5 kişilik üyesiyle yürüyüşe çıkan Afzaal ailesi, 20 yaşında olduğu belirtilen Nathanial Veltman adlı caninin kullandığı kamyonetin doğrudan ailenin üzerine sürülmesi neticesinde şehit edildi. 74 yaşında bir büyükanne, 44 yaşında bir kadın, 46 yaşında bir erkek ve 15 yaşında bir kız çocuğu hayatını kaybetti. Saldırıdan ağır yaralı olarak kurtulan 9 yaşındaki erkek çocuğu ise halen hastanede yaşam mücadelesi veriyor.

Bölge Polis Şefi Steve Williams, Pazartesi öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, "Bunun nefretle motive edilmiş ve önceden tasarlanmış bir eylem olduğuna dair kanıtlar var. Kurbanların Müslüman oldukları için hedef alındığına inanıyoruz." ifadelerine yer vermiş ve daha sonra yapılan tüm açıklamalarda olay terör saldırısı olarak nitelendirilmişti.

Saldırıyı gerçekleştiren şahıs, olayda kullandığı siyah kamyonetiyle kaçmış, daha sonra olay yerinden 6 km uzaklıkta polisler tarafından yakalanarak tutuklanmıştı.

Hakim karşısına çıkarılan Veltman, 4 cinayet ve bir cinayete teşebbüs suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Editör: Mehmet Çalışkan