11 Temmuz 1995 tarihinde katledilen insanlardan, yıllar sonra farklı toplu mezarlarda bulunan ve kimlik tespitleri tamamlanan 35 kurban, diğer kurbanların yanına, Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedildi.

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsünün verilerine göre, kimlik tespiti yapılmış ancak bazı uzuvları bulunamadığı için henüz defnedilmeyen 170 kurban daha olduğu bildirildi.

Srebrenica Soykırımı'nın kurbanlarından 35'inin defnedildiği cenaze törenine Türkiye’den katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Buraya defnedilenler esasen soykırıma sessiz kalanlardır. Asıl ölen insanlıktır, o soykırıma sessiz kalanlardır. Tarih bunu affetmeyecek." dedi.
Potoçari Anıt Mezarlığında cenaze namazına ve ardından yapılan dini program, Bosna Hersek İslam Birliği din adamları, yerel ve uluslar arası devlet ricalinin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.

"Ölüm Yolu" 

Srebrenica'nın düşmesinin ardından bu şehirde yaşayan Müslüman halkın bir kısmı, bugünkü şehitliğin tam karşısında bulunan eski akümülatör fabrikasında konuşlanan Hollanda askerlerine sığınırken bir kısmı da orman yolundan Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmayı denedi. Her yıl binlerce kişi aynı yoldan yürüyerek Srebrenica Potoçari Anıt mezarlığına geliyorlar. Bu yılki Ölüm Yolu yürüyüşüne on binlerce genç katıldı.

Haber: Samed Omerdic - Sayabosna
 

Editör: Mehmet Çalışkan