Medine Ayniyat ve İaşe Ekip Başkanı Dr. Mehmet Ali Aytekin’in verdiği bilgiye göre Diyanet İşleri Başkanlığı, hac ve umre organizasyonunda hijyen ve gıda güvenliğini en üst seviyede muhafaza ediyor. Aytekin, 23 aşçı ve aşçı yardımcısından oluşan mutfak ekibinin 24 saat esasına göre büyük bir özveriyle çalıştığını ifade etti.

Taze Et ve Tavuk Kriteri

Hacılara, hazırlanan etli yemekler için temin edilen etler, kesim yapıldıktan sonra buzhaneye girmeden ve dondurulmadan en taze şekliyle diyetisyenler ve aşçılar tarafından kontrol edilerek teslim alınıyor. Böylelikle Diyanet, hacı adaylarına sunduğu yemeklerde sürekli taze et kullanıyor; sağlıklı gıda, kalite ve lezzetten ödün vermemek için masraftan kaçınmıyor.

Medine Ayniyat ve İaşe Ekip Başkanlığının verdiği bilgiye göre;

Medine-i Münevvere’de hizmet veren mutfak yaklaşık 3000 m2 alan üzerine kurulu ve 14.000 kişilik yemek hazırlama kapasitesine sahip. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Medine Ayniyat Mutfak Ekibinin en çok önem verdiği husus, hacıların hayati gereksinimlerinden birisi olan beslenme ihtiyaçlarını karşılarken kendilerini evlerinde hissettirecek sağlıklı, besleyici ve Türk damak tadına uygun lezzetli yemeklerin ikram edilmesi.

Yerli ve Zengin Menü

Diyanet, hacılar için kahvaltı ve akşam yemeği olmak üzere iki öğün yemek ve öğle için kumanya hizmeti veriyor. Kahvaltı menüsünde; günlük sabah çorbası, menemen, patates sotesi, kıymalı yumurta, omlet, haşlanmış yumurta, peynir çeşitleri, zeytin çeşitleri, bal, tahin pekmez ve reçel çeşitleri, tereyağı, ceviz, fındık, helva, domates, salatalık verilmekte, bunların yanı sıra içecek olarak da süt, çay ve neskafe ikram edilmektedir. Öğlen kumanyasında günde 5 çeşit olmak üzere; simit, poğaça, kruvasan, çörekotlu kek, sandviç ekmeği, meyve, peynir, zeytin, bal, ceviz, fındık, kuru üzüm, helva, hurma ve chery domates ve bunların yanı sıra içecek olarak süt, meyve suyu ve ayran ikram ediliyor. Akşam yemeğinde ise; Türk damak tadına uygun akşam çorbası, ana yemek, pilav-makarna-erişte, salata, tatlı, cacık ve meyve olmak üzere 5 çeşit tabldot yemek ikram ediliyor. Kahvaltı ve akşam yemeği menüleri, 15 günlük vakit dikkate alınarak alanında uzman diyetisyenler tarafından hazırlanıyor.  

Soğuk ve Normal Depolama Sistemleri

Diyanet Mutfağı bünyesinde birer adet kuru gıda deposu, kasaphane, sebze ve soğuk hazırlık ünitesi, sıcak yemek mutfağı, bulaşıkhane ve idari işler bürosunun yanı sıra +5 derecede muhafaza yapan üç ayrı sebze, süt ve et dolabı ile dondurulmuş gıdaların muhafaza edildiği bir adet -18 derecede dolap bulunuyor.

Mutfak Ekibi Türkiye’den

Mutfakta çalışacak personellerin tamamı Türkiye’den ve Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde oluşturulan komisyonlarda çeşitli mesleki testlerden geçirilmekte, bilgi ve becerileri doğrultusunda seçilmiş.

Hijyen, Olmazsa Olmaz!

Diyanet mutfağında, personel ve gıda tedarikçilerinin hijyen kontrolleri, gıda güvenliği, menü planlaması ve kalori denetimi Türkiye’den gelen diyetisyenler tarafından planlanıp uygulanıyor.

Gıda Ürünlerinin %80’i Türkiye’den

Diyanet yemeklerinde kullanılan gıda ürünlerinin ortalama %80’i Türkiye’den temin ediliyor. Geri kalan %20’lik kısmı ise diyetisyen ve aşçının tat, lezzet ve tazelik denetiminden geçirilmek suretiyle yerli firmalardan tedarik ediliyor.

Editör: Mehmet Çalışkan