Mekke Darul Hadi otelinde gerçekleşen televizyon programlarında Erbaş il önce Kanal 7 televizyonunda gazeteci Ümit Gürbüz‘ün sorularını cevapladı. Erbaş 2019 yılı hac organizasyonunun sorunsuz bir şekilde 80 bini aşkın hacıyla yürütüldüğünü dile getirerek başından bugüne 28 hacının kutsal topraklarda vefat ettiğini söyledi. Erbaş, “İnsanın gurbette annesini, babasını kaybetmesi acı bir olay, ama şu şekilde teselli oluyoruz. Burası Efendimizin doğduğu, büyüdüğü şehir Mekke, Medine şuanda Peygamberimizi misafir eden ve kıyamete kadar da misafir edecek önemli bir şehir, Peygamber şehri. Dolayısıyla bu bizi teselli ediyor. O açıdan vefat eden hacılarımızın yakınlarının da böyle düşüneceklerini ve acılarını kısmen de olsa azaltacaklarını düşünüyorum” dedi.

- Tüm kurbanlar kesildi

Başkan Erbaş hacıların bütün kurbanlarının bayramın ikinci günü kesildiği ifade ederek “Bütün kurbanlarımız görevli arkadaşlarımızın gözetiminde, kontrolünde kesildi. Bu şekilde bütün hacılarımızın kurban kesme görevleri de tamamlanmış oldu” dedi.

- Kurbanlar İslam ülkelerindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor

İslam Bankası ile yapmış oldukları işbirliği ile kurban kesim işlemlerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Erbaş, “Bizim görevlilerimizin gözetiminde onlar kurbanları kesip hemen temizleyip soğuk hava depolarında şoklayıp, soğuk hava depolu tırlarla İslam ülkelerindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Bu işlemler teknolojik imkanlardan da faydalanılarak profesyonel bir şekilde yapılıyor. Bizim gönlümüz çok rahat, milletimizin de gönlünün çok rahat olmasını istirham ediyorum” şeklinde konuştu.

- 6 bin 500 kişiyle 20 milyon insana ulaşıldı

Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı ile birlikte yürüttüğü “Vekaletle Kurban Kesim Organizasyon”u hakkında bilgi vererek, şunları söyledi:

“Biz Türkiye Diyanet Vakfı olarak aylar öncesinden tedbirlerimizi alıyoruz. Şuan itibariyle 6 bin 500 kardeşimiz bunların bir kısmı Türkiye Diyanet Vakfı çalışanı, bir kısmı gönüllü. Aylar öncesinden arkadaşlarımızı gönderiyoruz. Araştırmalar yapıyorlar, ihtiyaç sahiplerini belirliyorlar. Kurbanlar kimden ve nasıl alınacak. 6 bin 500 arkadaşımızın titiz çalışmalarıyla bayramın üçüncü gününe kalmadan kurbanlarımızı kesiyoruz. 20 milyon insana ulaşıyoruz.”

- CNN Türk

Daha sonra CNN Türk’te Abdulkadir Selvi’nin sorularını yanıtlayan Erbaş “85 bine yakın hacımız, tavaflarını, umrelerini yaptılar. Hep beraber Arafat'a çıktık. Müzdelife’de vakfe yaptık. Şuan şeytan taşlama görevi devam ediyor. İnşallah onu da tamamlayacağız” dedi.

Başkan Erbaş hac organizasyonu kapsamında yürütülen sağlık hizmetlerine değinerek, “Sağlık noktasında da hacılarımıza büyük hizmetler veriyoruz. Doktoru, hemşiresi, hasta bakıcısı ve diğer görevlilerimizle 500 kişinin çalıştığı Mekke Hastanesi ve Arafat’ta kurduğumuz sahra hastanemizle elhamdülillah güzel bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının hac organizasyonunda 40 yıllık bir tecrübeye sahip olduğuna işaret ederek, her yıl yapmış oldukları değerlendirmelerle bu hizmeti sürekli geliştirdiklerini kaydetti.

Mekke’de dünyanın dört bir yanından gelen İslam ülkelerinin ve çeşitli ülkelerde yaşayan Müslümanların temsilcileriyle Diyanet’in ev sahipliğinde her yıl bir araya geldiklerini belirten Başkan Erbaş, “Onlarla bir tecrübe paylaşımı toplantısı yapıyoruz. Yarın akşam onu yapacağız. Orada çeşitli konular değerlendiriliyor. Hac organizasyonunu nasıl yaptığımızı onlara anlatıyoruz. Karşılıklı olarak tecrübe paylaşımından onlar da istifade ediyorlar” şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş, bu yıl ayrıca hac organizasyonunda “Sıfır Atık, Sıfır İsraf” projesini hayata geçirdiklerini aktararak, projenin diğer ülke yetkilerinin de dikkatini çektiğini kaydetti.

İslam’da israfın haram olduğunun altını çizen Başkan Erbaş, “Müslümanlar olarak bu konuyla ilgili o kadar çok kaynak var ki, sadece uygulamak kalıyor bize buna da rehberlik yapmayı Cenab-ı Hakk bizlere nasip etti” ifadelerini kullandı.

Editör: Mehmet Çalışkan