Bilgisayar mühendisi olan aynı zamanda Köln DİTİB Eyalet Bölge Birliği Başkanı ve Hückelhoven DİTİB Merkez Camii dernek başkanı Adem Onur’un kendisi tarafından programlanan ve hizmete sokulan  dijital kayıt sistemi hakkında şu açıklamayı yaptı.

Kovid-19 salgını sebebiyle farklı alanlarda tedbirler alınması kapsamında cami derneği olarak “Kovid-19 Cami Giriş Kayıt Sistemi” adını verildikleri bir uygulama başlattıklarını söyleyen Onur, cami girişinde kayıt alma işlemi kâğıt ve kalem kullanımına gerek olmaksızın dijital ortamda ve kolaylıkla gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Barkod sistemi ile giriş

Onur, “Camiye girişte barkod destekli bir sistem oluşturduk. Camiye gelen her bir kişiye özel verilen barkod uygulamasıyl, girişte kart okuyucusuyla kişi bilgileri kayıt altına alınıyor. Dijital uygulamada kişinin adı, adresi ve ulaşılabilecek telefon numarası kayıt ediliyor” dedi.

Sistemin çalışabilmesi için sadece ilk girişte ve bir kereye mahsus kişisel veri girişlerinin yapılması gerektiğini belirten Onur, “Uygulamanın sürekli aynı bilgilerle çalışması için kişi bilgilerinin olması gerekiyor. Alınan bilgiler camimizde saklı tutulacak. Cemaatle temassız olma özelliği, hijyen ve sosyal mesafe açısından büyük öneme sahip olan uygulama, girişlerde işlemi büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Camiye gelen cemaatin girdiği tarih ve saat kayıt altına alınıyor. Uygulama cep telefonu ile de yapılabiliyor. Kendi camimizde uygulamaya başlattığımız dijital giriş sistemi şu ana kadar kusursuz çalışıyor. Köln bölge birliği olarak bu projeyi önce kendi camimizde pilot uygulama olarak başlattık, arzu eden cami derneklerimize de yardımcı olabilir, uyulamayı kendileriyle paylaşabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Editör: Mehmet Çalışkan