“2019 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası” etkinlikleri kapsamında, sabah namazından çıkan cemaat, din görevlileri ile birlikte Fidan Dikim Etkinliği’ne katıldı.

Kütahya Müftülüğü binlerce fidanı toprakla buluşturdu

Kütahya Merkez Toki Mevkii İmam-ı Azam Camii’nde sabah namazını kılan cemaat, İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, İl Müftü yardımcıları ve din görevlileri ile birlikte fidan dikti.

İl Müftüsü Hazırlar, “Allah’ın yarattığı ve insanın hizmetine sunduğu her şeyin bir emanet olduğunu” belirterek şöyle konuştu:

- Doğayı tahrip etmek, kulun Allah'a karşı sorumluluğunu ihmal etmesidir

“Çevreyi, doğayı tahrip etmek, ağaca zarar vermek, kulun Allah'a karşı sorumluluğunu ihmal etmesidir. O halde, yaratan ve yöneten Rabbimizin bizlere emaneti olan çevremize karşı duyarlı olalım. Gün gelip, emanetin sahibi olan Rabbimize hesap vereceğimizi aklımızdan çıkarmayalım. Yeryüzünün sadece insanların değil bütün canlıların hayat alanı olduğunu bilerek yaşayalım. Bu konuyla alakalı duyarlılık, farkındalık oluşturmak gayesiyle, Diyanet İşleri Başkanlığımızca başlatılan fidan dikme etkinliğini gerçekleştirdik. Bugün il genelindeki bütün camilerimizde yaklaşık 2 bin fidanı toprakla buluşturuyoruz. İstiyoruz ki camilerimiz fidanla, yeşille, ağaçla iç içe olsun ve toplum olarak yeşile, doğaya sahip çıkalım.”

Müftü öğrencilerle birlikte fidan dikti

Elazığ’da ise Çatalçeşme Yatılı Kız Kur’an Kursu’nda düzenlenen Fidan Dikim Etkinliği’ne İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya, İl Müftü Yardımcısı Hatice Arslan, kurs öğreticileri, mahalle sakinleri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

- Doğaya ve çevreye karşı duyarlılık meydana getirmek istiyoruz

Kursun bahçesinde gerçekleştirilen fidan dikimi öncesi konuşan İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya, şu ifadelere yer verdi:

“Hafta dolayısıyla bütün camilerde sabah namazını müteakip cemaatle birlikte fidan dikme etkinliği gerçekleştirildi.

Bütün illerde, özellikle sabah namazından sonra cemaatle birlikte ‘Ağaç Olmayan, Cami Kalmasın’ sloganı ile yürütülen bu etkinliği, biz de Elazığ'da daha farklı bir şekilde uyguluyoruz. 4-6 yaş Kur’an kursu öğrencilerimiz ve velilerimiz ile birlikte iki senedir eğitime devam eden Çatalçeşme Kur’an Kursumuzun etrafında bulunan boşlukları güzel bir şekilde ağaçlandıralım istiyoruz.

Böylelikle, neslimizde doğaya, ağaca ve yaşamımızın ayrılmaz parçası olan hayvanlara karşı duyarlılık meydana getirmek istiyoruz.

Allah Resulü (s.a.s.); ‘Yarın öleceğinizi bilseniz bile ağaç dikin.’ buyuruyor. Ayrıca biliyoruz ki kim bir ağaç dikerse, o ağacın meyvesinden veya gölgesinden istifade eden kuşlar, böcekler, insanlar oldukça, bu faydalanmadan dolayı sevabı o ağacı dikene olacaktır.”

Konuşmanın ardından Müftü Sarıkaya minik öğrencilerle birlikte fidan dikimini gerçekleştirdi.

Fidanlara ilk can suyu da öğrencilerle birlikte verildi.

Dicle’de Fidan Dikme Etkinliği

“Fidan Dikme Etkinliği” düzenlenen bir diğer adres Diyarbakır'ın Dicle ilçesi oldu.

Din görevlileri ve cami cemaati, sabah namazının ardından fidan dikim etkinliğine katıldılar.

İlçe Müftüsü Mehmet Sani Akın; "Diyanet İşleri Başkanlığımız bu yıl ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ temasını ‘Cami ve Hayat’ olarak belirledi. Başkanlığımızın ‘Fidan Dikme’ kampanyasıyla da bu temamız daha anlamlı hale geldi. Çünkü fidan hayattır, dinimizde fidanın ve ağacın önemi büyüktür. Efendimiz (s.a.s.); 'Sizden herhangi biriniz kıyamet kopuyor olsa dahi elindeki fidanı diksin.' buyuruyor.

Bizler de bugün bu vesileyle din gönüllüsü hocalarımız ve cami cemaatimizle birlikte, camii bahçelerine ve ilçe mezarlığında yüzü aşkın fidanı toprakla, hayatla buluşturduk." dedi.

Küçükçekmece’de fidan dikme etkinliği

İstanbul Küçükçekmece Müftülüğüne bağlı bütün camilerde sabah namazı sonrası cemaatle birlikte “Fidan Dikme Etkinliği” gerçekleştirildi.

Hz. Ali Camii’nde düzenlenen etkinliğine katılan Küçükçekmece Müftüsü Mustafa Temel, din görevlileri ve vatandaşlarla birlikte fidan dikti.

Fidanlar seher vaktinde toprakla buluştu

Sivas’ta ise İmaret Camii’nde düzenlenen etkinliğe katılan İl Müftü Yardımcısı Harun Özkan, cami görevlileri ve mahalle sakinleriyle birlikte fidanları toprakla buluşturdu.

Siirt’te fidan dikme etkinliği

Siirt Müftülüğünce düzenlenen Fidan Dikme Etkinliği’ne ise Siirt Müftüsü Ahmet Altıok ve din görevlileri ile vatandaşlar katıldı.

Kooperatif Mahallesi Ethem Bilim Camii'nde düzenlenen etkinliğe katılan İl Müftüsü Ahmet Altıok, önce sabah namazını kıldırdı, ardından Kur’an-ı Kerim tilavet etti.

Altıok, "Cami ve Hayat" sloganıyla birçok camide sabah namazının ardından cemaat ve din görevlileri ile birlikte fidan diktiklerini belirterek şöyle devam etti:

“Cenab-ı Allah ülkemizi, vatanımızı her türlü kötülüklerden muhafaza eylesin. Efendimiz (s.a.s.), 'Sizden herhangi biriniz, kıyamet kopuyor olsa dahi elindeki fidanı diksin.' buyuruyor. Bu kadar ağaca, yeşile önem veren bir dinin mensuplarıyız. İşte bu farkındalığı oluşturmak için bugün tüm ülkemizde olduğu gibi hocalarımız cemaatleri ile birlikte sabah namazını camilerde kıldıktan sonra uygun yerlere fidan diktiler.”

300 fidan toprakla buluştu

Öte yandan Düzce Müftülüğünce düzenlenen etkinlikte 300 adet fidan dikildi.

Pınarlar Köyü Camii’ndeki fidan dikme etkinliğine katılan İl Müftüsü Hüseyin Can, “Bu yıl farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Cami ve Hayat’ sloganı ile İl genelindeki birçok camide sabah namazının ardından cemaat ve din görevlileri birlikte fidan dikti. Din görevlileri çevre ahlakı ve tabiata karşı sorumluluk bilinci konusunda da en güzel örnekliği gösterdiler.” dedi.

Zonguldak’ta fidan dikme seferberliği

"Camiler ve Din Görevlileri Haftası" kapsamında Zonguldak İl ve ilçe müftülükleri iş birliğinde “Fidan Dikim Etkinliği” düzenlendi.

Merkez ve ilçelerdeki camilerde görev yapan din görevlileri öncülüğünde düzenlenen etkinlikte yüzlerce fidan toprakla buluştu.

- Dünyayı iyilik kurtaracak

Zonguldak İl Müftü Yardımcısı Bayram Danacı, din görevlilerinin “Dünyayı İyilik Kurtaracak” sloganıyla hareket ettiğini belirterek, “Camilerin hayat bulmasına katkı sağlayacak bu etkinliğin cemaatimizle, özellikle gençler ve çocukların katılımıyla gerçekleşmesi ayrı bir önem arz etmektedir.” dedi.

- Osmaniye

Osmaniye Müftülüğüne bağlı camilerde de Camiler ve Din görevlileri Haftası münasebetiyle fidan dikme etkinliği düzenlendi. İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, Envar-ül Hamit ve Salih Bahçeli camilerinde vatandaşlarla beraber fidan dikti.

“Cami ve Hayat” temasıyla gerçekleştirilen, fidan dikme etkinlikleri çerçevesinde Osmaniye merkez, köy ve kasabalarında, din görevlileri ile camiye gelen vatandaşların da katılımıyla cami bahçeleri ve müsait alanlarda fidan dikildi.

Güncelleniyor...

Editör: Mehmet Çalışkan