Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur'an ve sünnet temelinde, ailede hak ve sorumluluklar açısından baba olmanın önemine dikkati çekmek amacıyla pilot illerde gerçekleştirdiği "Baba Okulu" seminerlerini ülke genelinde yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Dini Rehberlik Dairesi koordinesinde, seminer verecek personele yönelik çevrimiçi ‘‘Baba Okulu Eğitici Eğitimleri’’ düzenlendi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 17-20 Kasım tarihleri arasında çevrimiçi/on-line olarak düzenlenen eğitim programına, 81 ilden 250 vaiz katıldı.

Eğitimler Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak’ın “Kur’an-ı Kerim’de Baba Örnekleri” konulu dersi ile başladı.

Aile kurumunun oluşumu ile milli ve manevi kavramların önemine dikkati çeken Albayrak, “Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de aileyi babaya nispetle tanımlar. Al-i Ya’kub, Al-i İmran gibi. Yine Kur’an-ı Kerim’de insanlar tarafından kurulan ilk sosyal kurumun aile olduğunu görürüz.” dedi.

Albayrak, Kur’an-ı Kerim'deki baba örneklerine işaret ederek şunları kaydetti:

“Hz. Âdem (a.s.); insanlığın ilk atası, ilk baba, ev reisi, aile olmayı ilk öğrenen ve öğreten, kardeş kavgasına ilk şahit olan, çilesi uzun sürecek bir baba.

Hz. Nuh (a.s.); inanmayanlar etrafında gülerken, evlatlarını daima hakikate çağıran, neslini kurtuluşa davet eden bir baba. İşte baba, Hz. Nuh (a.s.) gibi gayret ve ümidini elden bırakmamalıdır, ailesinin ve akrabasının kurtuluşu için elinden geleni yapmalıdır. Biz seferden sorumluyuz, zaferi veren Allah’tır.

Hz. İbrahim (a.s.); hem baba hem evlat örneğidir bizler için. Hakikati görmeyen babaya oğul, salih bir evlada nezaket, zarafet timsali bir babadır o. Allah’a dost, eşine sadık, evladına şefkatli bir baba. İmanın olduğu yerde imkânın da olduğunu gösteren bir baba.

Hz. Yakup; yavrularına devamlı yumuşak bir sözle, 'Oğulcuğum!' hitabıyla seslenirdi. Çocuklarını kötülükten sakınmaya ve düşünmeye sevk eder, evlatları arasında adaleti sağlamaya çalışır, Allah’tan daima sabır dilerdi. Çocuklarına tedbir, tevekkül ve strateji öğreten bir baba olmuştur daima.

Hz. Muhammed'in (s.a.s.) hem kız hem erkek çocukları olmuş ama soyu Hz. Fatıma’dan (r.a.) devam etmiştir. Evlatlarını, eşini kaybetmiş, acı üstüne acı yaşamıştır. Kız çocuklarının hor görüldüğü bir topluma gönderilmiş, evladın mülkiyet değil emanet bilinci ile eğitileceğine örnek olmuştur. Allah Resulü (s.a.s.); çocuklar arasını eşit tutmayı, bir ayrım yapılacaksa eğer pozitif ayrımın kızlar lehine olmasını tavsiye etmiştir. Bütün peygamberlerin çocuk yetiştirmede olağanüstü önem verdikleri, ihmal etmedikleri husus; çocuklarına yaptıkları hayır dua ve onları Hakk’a çağırmalarıdır.”

Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sema Yiğit ise yüz yüze yapılması planlanan bu eğitimin salgın sebebiyle çevrimiçi düzenlendiğini hatırlatarak görevlilerin eğitime aktif bir şekilde katılım sağladıklarını söyledi. 

70’li yıllara kadar yapılan aileye ilişkin bilimsel çalışmalarda, babanın rolü konusuna çok az yer verildiğini, çocuğun yetişmesindeki görev yükünün daha çok anneye bırakıldığını, oysa bedenen ve ruhen sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için anne kadar babanın da önemli sorumlulukları olduğunu vurgulayan Yiğit, hem psikolojik hem de dini anlamda kaliteli bir nesil yetiştirebilmek için eksikliklerin farkına varıp, bu eksiklikleri tamamlama noktasında bir bilinç oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. 

Yiğit, bu eğitimi alan personelin kendi bulunduğu görev mahallinde, talep odaklı olarak bu eğitimi verebileceğini kaydederek, eğitimin denlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Baba Okulu Eğitici Eğitiminde; Prof. Dr. Asım Yapıcı “Ergen-Ebeveyn Çatışmasında Çözüm Yöntemleri”, Prof. Dr. Soner Duman “İslam Hukukunda Baba Olmak ve Onun Sorumlulukları”, Ebubekir Ertem “0-6 Yaş Çocuklarla Nitelikli Zaman Geçirme Sanatı”, Prof. Dr. İhsan Çapcıoğlu “Çocuğun Gelişiminde Babanın Rolü”, Prof. Dr. Halis Aydemir “Bir Baba Olarak Hz. Peygamber (s.a.s.)”, Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Ailede Babanın Rolü” ve Ömer Aydın “Baba-Çocuk Arasında Etkili İletişim” konularında sunum yaptı.

Editör: Mehmet Çalışkan