Elazığ'ın kanaat önderlerinden binlerce hafız yetiştiren, emekli diyanet personeli Abdullah Nazırlı hoca, Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan'ın katılımı ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından dualarla ebediyete uğurlandı.

Cnaze namazınına ardın tezkiye ve helallik konuşması yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş şunları söyledi:

Bir asrı aşkın ömrnü hafız olarak Kur'an hizmetinde tamamlamış, binlerce hafız yetiştirmiş Abdullah Nazırlı hocamız Hakk’a kavuşmuştur, hep birlikte namazını kıldık. Rabbim kabul eylesin, Rabbim hepinizden razı olsun.

Okuduğum Ayeti Kerime'de yüce Rabbimiz buyuruyor ki, "Kur’an-ı biz indirdik, onun muhafızı biziz, onun  koruyucusu biziz." buyurmaktadır. Cenabı Hakk, Kur'an-ı Kerimi'ni Razülü Zişan Hazreti Muhammed Mustafa Aleyhisselatü vesselam efendimiz vasıtasıyla bütün insanlığa ulaştırdı. Allah rasülü efendimizinin dizinin dibinde yetişen hafızlar sayesinde  Kur’anı kerim korunmuş ve bugün ülkemizde ve yeryüzünde milyonlarca Kur’an hafızı bunu genç nesle, yetişen gençler de onların hafızlıklarını sağlayarak devam ettirmektedirler. İşte Abdullah hocamız da bu görevini uzun yıllar yerine  getirmiş bu Ayeti kerimedeki müjdeye nail olmuş olanlardan birisidir. Çünkü bizler vasıtayız, hafızlar işte Allah Teala'nın buradaki “Kur’an'ın koruyucusu biziz.” Müjdesine vasıta olanlardır. Hafızlar, onun korunmasına katkı sağlayanlardır. Nitekim Abdullah hocamızın şair bir yönü var. Bir beytinde  demişti ki, “Eşref-i Ümmet olanlar, Hafız-ı Kur’an olanlardır. Hafız-ı Kur’an olanın muhafızı Kur’an’dır.” Yani ümmetin en şereflileri hafızlardır. Hafızlar nasıl Kur’an-ı Kerimi koruyorlarsa Kur'an-ı Kerim de hafızları korumaktadır anlamına gelen bir  beyti de vardır hocamızın. Rabbim rahmet eylesin.

Erbaş daha sonra merhum Abdullah Nazırlı hoca için cenaze namazına katılanlardan tezikiye aldı ve haklarını helal etmelerini istedi. Helallik alındıktan sonra Başkan Erbaş, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nazırlı'yı hastanede ziyaret ettiğini ve bu ziyarette cenazlerine katılmaları vasiyetinde bulunduğunu hatırlatarak mikrofonu kendilerine verdi.

- "Böyle bir görevi ifa etmek büyük bir fazilet erbabının işidir"



Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok değerli hocamızı Hak'ka uğurlamak üzere aranızda bulunuyoruz. Az önce Diyanet İşleri başkanımızın da ifade ettiği gibi Elazığ’da deprem konutlarıyla ilgili hak sahiplerine tesliminde hocamızı hastanede ziyaret edelim istemiştik. Hastanede ziyaretimizde Diyanet İşleri Başkanım, bakan, milletvekili arkadaşlarımda yanımızdaydı. O gün bizlerden bir vasiyet olarak da kabul ettik. 'Fevkalade bir durum olmadığı sürece bizler bu görevi ifa edeceğiz, inşallah geleceğiz' dedik. Rabbim bu fırsatı bizlere verdi, lütfetti. Elhamdülillah biz de bugün hakka uğurlama merasiminde burada bulunuyoruz. Uzun zamandır hocamızı tanıyoruz. Az önce diyanet işleri başkanımızın da ifade ettiği gibi binlerce hafız yetiştirmek suretiyle bizim her şeyimiz Kitabullahımızın korunmasına görevli olacak hafızları yetiştirmiş olması tabi her yiğidin karı değil. Bunu az önce Asım kardeşimde dinliyorum. Sabah namazından sonra başlar öğrenci yetiştirmeye bir taraftan dersleriyle, bir taraftan yaş itibariyle daha farklı olanların yetiştirmek suretiyle akşam yatsıdan sonra tekrar aynı şekilde yanı durmak yok sürekli yetiştiriyor. Böyle bir görevi ifa etmek gerçekten çok çok büyük bir fazilet erbabının işiydi. Onun için Abdullah Nazırlı hocamızdan daha önceki dönemlerde evinde de ziyaretlerimizdeki hoş sohbetiyle hep kendisini dinledik ve eserlerinde de zaten bu hoş sohbet oluşunun da emarelerini hep gördük ve görüyoruz. Rabbim evlatlarıyla da bunun devamını inşallah nasip etsin. Gerek kız evlatları, gerek erkek evlatlarıyla. Biz kendisinden hep hoşnut olduk. 106 yıllık ömür, hastanedeki ziyaretimizde hocamla beraber onu konuştuk. Allah’â hamd olsun bu ne hafıza en ufak bir hafızada gerileme yok. Allah’ın ayetlerini 106 yıl sonunda hala nasıl koruyor ve o ayetleri nasıl okuyor ve bunları görünce bizim halimiz ne olacak diye de kendi kendimize sorduk. Mekanı cennet olsun inşallah. Son olarak da surelerin en güzellerinden hep birlikte birer Fatiha okumak suretiyle inşallah yolculuğuna uğurlayalım" dedi.

Konuşma sonrası Nazırlı'nın tabutunu Cumhurbaşkanı Erdoğan omuzlayarak bir süre taşıdı. Cenaze aracına konulan Nazırlı'nın naaşı defin edilmek üzere Harput Mezarlığı'na götürüldü.

Editör: Mehmet Çalışkan