Yaklaşık 130 bin personeliyle yurdun dört bir yanında köy ve mezralara kadar din hizmeti görüten Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesinin görüşüldüğü 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi oturumda Çorum Milletvekil Erol Kavuncu ve Karabük Milletvekili Niyazi Güneş'in yaptığı konuşmalar tarihe geçti.

Bazı haber sayfaları ile sosyal medya mecralarında Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine yönelik yürütülen karalama kampanyalarına cevap niteliği taşıyan konuşmalar, toplumda nefreti körükleyen yanlış anlaşılmaların önüne geçti.

Çorum Milletvekili Erol Kavuncu yaptığı konuşmada, "Diyanet İşleri Başkanlığı, ülkemizde, bugün, toplumsal huzurun en önemli mimarlarındadır. Bu kapsamda, yurt dışı temsilcilikleri aracılığıyla dünyanın dört bir yanında ve yurt içinde Türkiye'nin 81 vilayetinde il ve ilçe müftülükleri aracılığıyla 130 bini aşkın personeliyle hizmetine devam etmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı, bütün camilerimizin yanısıra, aile ve dinî rehberlik bürolarında, Diyanet gençlik merkezlerinde, sosyal hizmet kurumlarında, ceza ve infaz kurumlarında, hastanelerde, öğrenci yurtlarında, hayatın hemen hemen her alanında kıymetli hizmetlerine devam etmektedir. Ayrıca 4-6 yaş Kur'an kursları ve Millî Eğitim Bakanlığımızla iş birliği içerisindeki hafızlık ortaokulları da yüz akı kurumlarımız olarak hizmetlerine devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

15 Temmuz FETÖ darbe girişiminde din görevlilerin icra ettiği fonksiyonun altını çizen Kavuncu, "Diyanet İşleri Başkanlığı, zorlu Millî Mücadele yıllarımızdan 1940'lı yılların yokluk, kıtlık, baskı dönemlerine, 15 Temmuz FETÖ ihaneti darbe kalkışmasından içerisinden geçtiğimiz zorlu Covid salgını sürecine kadar hep aziz milletimizin yanında yer almıştır ve almaya da devam etmektedir. 15 Temmuz FETÖ darbe kalkışmasında, ezanları susturan darbelerden darbeleri durduran selaların misyonuyla imam ve müezzinlerimizin ortaya koydukları diriliş ve kıyam selalarını asla unutmamız mümkün değildir. Bugün, Diyanet İşleri Başkanlığının varlığı milletimizin en büyük imkânlarından biridir, bugünlere kolay gelinmemiştir." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığını herhangi bir genel müdürlükten farklı göremeyenlerin gelinen durumdan rahatsız olduklarını dile getiren Kavuncu, "Hâlbuki o eski Türkiye günleri artık gerilerde kalmıştır. Bu aziz milletin çocuklarına 15 yaşına kadar Kur'an öğrenmeyi yasaklayan o zihniyet, ebediyen tarihin çöp sepetine atılmıştır hamdolsun." dedi.

Karabük Milletvekili Niyazi Güneş ise, Diyanet İşleri Başkanlığının, Anayasa'da ve kanunda kendisine verilen görev ve sorumlulukları layıkıyla yerine getirmenin azmi ve gayreti içinde olduğuna işaret ederek, "Diyanet İşleri Başkanlığımız 130 bin görevlisiyle ülkemizin dört bir köşesinde köy ve mezralara kadar hizmet veren devletimizin yegâne kuruluşudur. Ülkemiz dışında ise Avrupa'dan Asya'ya, Amerika'dan Afrika'ya, Balkanlardan Kafkaslara 7 kıtada 100'e yakın ülkede 2.000'in üzerinde görevlisiyle ülkemizin gönül elçiliğini yapmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı yurt dışındaki insanımız için sadece bir din hizmetinin değil, aynı zamanda bir kimlik ve varoluş mücadelesinin adıdır." şeklinde konuştu.

Güneş şöyle devam etti:

- Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesi yatırım bütçesi değil, personelinin maaş bütçesidir

Başkanlığın bütçesi tartışılıyor. Değerli milletvekilleri, Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesi yatırım bütçesi değil, personelinin maaş bütçesidir; çalışan kişinin maaşını ödemek ise uluslararası kurallarla belirlenmiş, evrensel bir haktır; o bakımdan, Diyanet personelinin maaşıyla, bütçesiyle ilgili "3 bakanlık, 7 bakanlık, 8 bakanlık" tarzında bir tartışma doğru bir tartışma değildir.

- Taksim Camisi ibadete açılarak Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edildi

Ayasofya'dan sonra, geçtiğimiz mayıs ayında Taksim Meydanı da camisine kavuştu. Bir buçuk asırlık bir mücadeleden söz ediyorum. Yakın tarihimizde Menderes, Demirel, Türkeş, Erbakan ve Özal merhumların da hayaliydi, milletimizin de hayaliydi ama dört yılda tamamlanan Taksim Camisi'nde ilk ezan okundu ve ilk cuma namazıyla Taksim Camisi ibadete açılarak Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edildi. Milletimizin yüz elli yıllık hayaline kavuşmasını sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a Meclis kürsüsünden şükranlarımı sunuyorum.

- 82 bin din görevlimiz yaşlıların, hastaların eli ayağı olmuştur

Yaklaşık iki yıldır pandemi dönemindeyiz. Salgın döneminde din görevlilerimizin büyük bir gayret ve özveriyle Vefa Gruplarında ifa ettikleri hizmetler takdire şayandır. Ülkemizin dört bir yanında 82 bin din görevlimiz bu çalışmada yer almış, yaşlıların, hastaların eli ayağı olmuştur.

Editör: Mehmet Çalışkan