Denizli İl Müftülüğü tarafından “Denizli'de Millî Mücadele'nin 100. Yılı” etkinlikleri kapsamında bir panel düzenlendi.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. 

Panelin açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Mehmet Aşık, Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin Denizli'de Millî Mücadele'yi başlatmasının 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler hakkında bilgi vererek, "Denizli'de Millî Mücadele'nin 100. Yıl Etkinlikleri Programı', Valimiz Sayın Hasan Karahan'ın talimatı gereği, İl Müftülüğümüz sekretaryasında,  Büyükşehir Belediye Başkanlığı,  Pamukkale Kaymakamlığı, İl Millî Eğitim Müdürlüğü katkıları ve vatandaşlarımızın katılımlarıyla  gün boyunca devam edecektir." dedi.  

15 Mayıs 1919'da İzmir'in Yunanlılar tarafından işgalinden dört saat sonra Denizli'de Müftü Ahmet Hulusi Efendi öncülüğünde başlatılan Millî Mücadele ateşinin yakılmasında müftüler ve din adamlarının etkisinin büyük olduğunu ifade eden Müftü Aşık, "Necip milletimiz Millî Mücadele’de, varlığını ve bağımsızlığını korumak için maddi-manevi bütün imkânlarını seferber ettiği bir dönemde, din adamlarından biri olan Müftü Ahmet Hulusi Efendi’yi bugün burada konuşacağız. Sancılı ve sıkıntılı dönemlerde bu milletin hizmetinde olan din adamlarını hayırla yâd edeceğiz." şeklinde konuştu.

Panel konuşmacılarından Müftü Ahmet Hulusi Efendi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Kemal Göz şunları kaydetti:

"Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin Denizlileri Bayramyeri'nde toplayıp verdiği fetvanın mütalaa edilerek gelecek nesillere verdiği mesajlar önem arz etmektedir. Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin verdiği fetvanın içinde geçen, 'Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz.' ifadesinin  günümüzdeki gençlere haksızlık karşısında elimizden gelen çabayı sarf etmenin yanında ümitsizliğe  de düşmeden  mücadele edilmesi gerektiğinin mesajı verilmektedir. Ayrıca düşmana karşı  her  vatan evladının bu mücadelede yer alması gerektiği ve Allah katındaki sorumluluğu hatırlatılmaktadır. Bu mitingle başta Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve diğer din adamlarının öncülüğünde Denizli'mizin düşman işgaline izin verilmemiştir. "

Sonrasında kürsüye gelen Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu ise Denizli'de Millî Mücadele'nin 15 Mayıs 1919'da başladığını ifade ederek şöyle devam etti:

"Birileri tarafından Denizli'deki Millî Mücadele'nin 15 Mayıs değil de 16 Mayıs olduğu ifade ediliyor bu gerçek değildir. Çünkü 15 Mayıs 1919'da sabahın erken saatlerinde İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden dört  saat sonra Denizli'de Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin Bayramyeri'nde verdiği fetvası incelendiğinde 'Muhterem Denizlililer! Bugün sabahın erken saatlerinde İzmir, Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir... Yunan'ın bir Türk beldesini ellerine geçirmelerinin ne manaya geldiğini, İzmir’de şu birkaç saat içinde irtikâp edilen cinayetler gösteriyor.' ifadesine bakıldığında düşmanın İzmir'i işgal edilen günde yani 15 Mayıs 1919'da Denizli'de Millî Mücadele'ye başlandığı anlaşılıyor.  Millî Mücadele tarihimize bakıldığında Türkiye'nin genelinde ve Denizli'nin ilçelerinde müftüler ve din adamları o dönemin kahramanlarıdır. Bu kahramanlar hürriyet, bağımsızlık ateşini yakarak, bu ruhu hep canlı tutmuşlardır."

Konuşmaların ardından program hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi. 

Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen panele Vali Yardımcısı Halil Canavar, Pamukkale Kaymakamı Hayrettin Balcıoğlu, İl Müftüsü Mehmet Aşık,  Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu,  Pamukkale Üniversitesi Müftü Ahmet Hulusi Efendi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Göz, İl Müftü Yardımcısı Hasan Hüseyin Palabıyık, Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm ve Tanıtım Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı, Pamukkale Millî Eğitim Müdürü Reşat Erdoğan, ilçe müftüleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.  

Editör: Mehmet Çalışkan