Konuşmasına deprem bölgesindeki depremzedeleri selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ramazanı tebrik etti.

“Asrın felaketi” olarak ifade edilen 6 Şubat depremlerinde hayatlarını kaybedenleri rahmetle ve hasretle yad eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rabbim hepsini cenneti ve cemaliyle müşerref eylesin. Depremin ardından sabırla, metanetle, fedakarlıkla, iline, ilçesine, mahallesine, köyüne, sokağına, evine, işine sahip çıkan vatandaşlarımızın her birine şükranlarımı sunuyorum. Geçici olarak gittikleri yerlerden ilk fırsatta dönerek şehirlerine ve ailelerine dört elle sarılan vatandaşlarıma da teşekkür ediyorum. Depremin ardından aylar boyunca bölgede kalarak hem depremzede kardeşlerimize destek olan hem yardım ve yeniden inşa çalışmalarını koordine eden kamu personelimize de buradan teşekkürlerimi iletiyorum.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deprem Konutları Kura Ve Anahtar Teslim Töreni’ne Katıldı 2

Cumhurbaşkanı Erdoğan, afeti takip eden süreçte dünyanın en başarılı iyileştirme operasyonunu gerçekleştirdiklerini söyleyerek, şöyle devam etti:

“Her afetzedenin yanında olduk, hayatını kaybedenlerin yakınlarına destek verdik. Taşınmadan kiraya, enkaz kaldırmadan geçici barınmaya, her konuda 115 milyar liralık bir kaynakla 2 milyon kişiye ulaştık. Depremin ardından hayatını kaybedenleri geri getiremeyiz ama onun dışındaki tüm kayıpları telafi edecek güce, imkana, dirayete sahibiz demiştik. İşte bu sözümüzü tutmak için gece gündüz çalışıyor, geçici barınmadan kalıcı konutlara tüm dönüşleri hızlı bir şekilde sağlıyoruz. Geçtiğimiz ayın başlarında yapımı tamamlanan 46 bin konut ve köy evinin kurasını çekerek anahtarlarını teslim etmiştik. Bugün de biraz önce başlattığımız kurayla 30 bin 723 vatandaşımızı daha evlerine kavuşturuyoruz.

“Depremzedelerin yaralarının bir an önce sarılması için gece gündüz çalışıyoruz”

Millet ve devlet olarak deprem bölgesinin ve depremzedelerin yaralarının bir an önce sarılması için gece gündüz çalıştıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sadece depremin yıktıklarını yerine koymakla kalmıyoruz, şehirlerimizi konutları ve iş yerleri yanında caddeleriyle, meydanlarıyla, üretim ve istihdam altyapısıyla yeni baştan tasarlıyoruz. İnsanlarımızı içinde güvenle ve huzurla oturacakları evler ve şehirler yanında kendilerini esenlik içinde hissedecekleri bir geleceğe de kavuşturmanın peşindeyiz. Ülkemizin tamamıyla birlikte deprem bölgemizi de Türkiye Yüzyılı’na hazırlıyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede ardı ardına yaşanan insani krizler ve çatışmaların bitmek bir yana sürekli genişlediğine işaret ederek, “Rusya-Ukrayna Savaşı'ydı, Suriye'de devam eden sorunlardı, Akdeniz çevresindeki gerilimlerdi derken şimdi de Gazze'deki katliamın insani ve vicdani sorumluluğuyla karşı karşıyayız.” ifadesini kullandı.

“Seferberlik ruhuyla çalışmayı sürdüreceğiz”

Şehirleri depreme dayanıklı hale getirmek için acele etmeleri gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şehirlerimizi yeniden inşa etmek için harcayacağımız kaynak, yıkımları telafi etmekten çok daha az maliyetlidir. En önemlisi ise bu şekilde kurtaracağımız canların bedeli olmayacaktır. Devlet ve millet el ele vererek bu tehdide karşı bir an önce gereken dönüşümleri gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. İnşallah önümüzdeki dönemde hem deprem şehirlerimizi hem ülkemizin aynı tehditle yüz yüze olan diğer şehirlerini dayanıklı hale getirmek için seferberlik ruhuyla çalışmayı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kura töreniyle anahtarlarını teslim alacak vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından, canlı bağlantıyla Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni gerçekleştirildi. İlk olarak Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesindeki Ağyar TOKİ evlerinin teslim törenine bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sonrasında sırayla Hatay'a, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi İkizce Mahallesi'ndeki evlerin teslim törenine bağlandı, son bağlantıyı ise Adıyaman'a gerçekleştirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, dua etti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından ettiği duada şu niyazda bulundu:

“İlahi Ya Rabbi, bundan bir yıl kadar önce yaşamış olduğumuz büyük depremlerde hayatını kaybeden elli binin üzerindeki kardeşlerimizin kabirlerini cennet bahçelerinden bir bahçe eyle! Yaralı olan kardeşlerimiz var, onlara acil şifalar diliyoruz, kendilerine şifalar nasip eyle Ya Rabbi!

Depremlerde evlerini kaybeden kardeşlerimiz oldu. Şu anda yapılmış olan konutları, yuvaları kendilerine teslim ediyoruz, yuvalarında hayırlı bir şekilde kendilerine mutluluklar, uzun ömürler nasip eyle Ya Rabbi! Devletimizi, milletimizi bu tür afetlerden, felaketlerden, kötülüklerden, şerlerden muhafaza eyle Ya Rabbi! Kardeşlerimize yuvalarında sana hakkıyla kul, habibine hakkıyla ümmet olarak yaşamalarını nasip eyle Ya Rabbi!

İlahi Ya Rabbi, bu konutların yapılmasında emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün bakanlarımıza, işçisinden, amelesinden mühendisine kadar bütün kardeşlerimizden razı ol Ya Rabbi! Geçmişlerinin ruhlarını şad eyle Ya Rabbi! Birliğimizi, beraberliğimizi daim eyle Ya Rabbi!

İlahi Ya Rabbi, duaların kabul olunduğu bu rahmet günlerinde ellerimizi açtık, Sana yalvarıyoruz. Gazze’de, Filistin’de de evleri başlarına yıkılan kardeşlerimiz var. Zalimlerin, işgalcilerin bombaları altında can veren kardeşlerimiz var, onlara rahmet eyle Ya Rabbi! Yaralı olanlara şifalar nasip eyle Ya Rabbi! Evlerini, barklarını, yurtlarını, yuvalarını korumak için mücadele eden kardeşlerimize zaferler nasip eyle Ya Rabbi! Zalimleri zalimlere musallat eyle Ya Rabbi! Gazze’de, Filistin’de mücadele eden, dünyanın neresinde olursa olsun, mazlum, mağdur duruma düşmüş olan kardeşlerimizi en kısa zamanda bu zulümden kurtar Ya Rabbi! Dualarımızı kabul eyle Ya Rabbi!”

Editör: Mehmet Öztürk