Cenaze namazı rekâtsız ayakta kılınan bir namazdır. Bir niyet, 4 tekbir ve dualar okunarak kılınır.

Cenaze namazı kılmak için, cenazeye karşı ve kıbleye yönelik olarak saf bağlanır ve niyet edilir. İmam ve cemaat tekbir alarak ellerini bağlarlar.

1. tekbirden sonra eller bağlanır ve “ve celle senaük” cümlesiyle birlikte “Sübhaneke” duası okunur

سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكْ وَتَبَارَكَ اسْمُكْ وَتَعَالَى جَدُّكْ وَجَلَّ ثَنَاؤُكْ وَلَا إلَهَ غَيْرُكْ.

Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senin şanın yücedir. Senden başka ilah yoktur.

2.tekbirden sonra ise Salli-Barik” duaları okunur :

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إنَّك حميدٌ مجيدٌ

اللَّهُمَّ بَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إنَّك حميدٌ مجيدٌ.

Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.

Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine hayır ve bereket ver. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine verdiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.

3.tekbirden sonra cenaze duası okunur (bilmeyenler Fatiha suresini okur):

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِحَيِّنَا وَمَيِّتِنَا وَشَاهِدِنَا وَغَائِبِنَا وَصَغِيرِنَا وَكَبِيرِنَا وَذَكَرِنَا وَأُنْثَانَا، اللَّهُمَّ مَنْ أَحْيَيْتَهُ مِنَّا فَأَحْيِهِ عَلَى الْإِسْلَامِ وَمَنْ تَوَفَّيْتَهُ مِنَّا فَتَوَفَّهُ عَلَى الْإِيمَانِ، وَخُصَّ هَذَا المَيِّتَ (kadınsa هَذِهِ المَيِّتَةَ) بِالرَّوْحِ وَالرَّاحَةِ وَالرَّحْمَةِ وَالمَغْفِرَةِ وَالرِّضْوَانْ، اللَّهُمَّ إنْ كَانَ (كَانَتْ) مُحْسِنًا (مُحْسِنَةً) فَزِدْ فِي إحْسَانِهِ (إحْسَانِهَا) وإنْ كَانَ(كَانَتْ) مُسِيئًا (مُسِيئَةً) فَتَجَاوَزْ عَنْهُ (عَنْهَا) وَلَقِّهِ (وَلَقِّهَا) الأَمْنَ وَالبُشْرَى وَالكَرَامَةَ وَالزُّلْفَى بِرَحْمَتِكَ يَا أرْحَمَ الرَّاحِمِينْ.

Allah’ım! Hayatta kalanlarımızı, ölenlerimizi, burada olanlarımızı ve olmayanlarımızı, küçüklerimizi, büyüklerimizi, erkeklerimizi ve kadınlarımızı bağışla.

Allah’ım! Bizlerden kimi yaşatırsan onu İslam üzere yaşat ve kimin de ruhunu teslim alırsan onun ruhunu İman üzere teslim al. Özellikle vefat eden bu kişiyi kolaylığa, rahata, rahmete, mağfirete ve rızana ulaştır.

Allah’ım! Eğer bu vefat eden kişi iyi kimse ise sevabını artır, günahkâr ise onu affet. Ey merhameti bol olan Allah’ım! Bu kişiye rahmetinle emniyet, sevinç, ikram ve katından bir yakınlık nasib et.

4.tekbirden sonra selam verilir.

Editör: Hüsne Yılmaz