Bulancak  İlçe Müftülüğüne bağlı Nuri Genç Erkek Yatılı Kur’an Kursu ile Hiranur Kız Yatılı Kur’an Kursu’nda hafızlıklarını tamamlayan 90 öğrenci için "Hafızlık İcazet Merasimi" düzenlendi.

20240506 I C A Z E T02

Merasimi açış konuşmasını yapan Bulancak İlçe Müftüsü Cevat Erişti, hafızlığın sabır ve sebat gerektiren bir süreç olduğunu ifade ederek, "Hayat rehberimiz Kur’an-ı Azimüşşan’ı ezberleyerek kutlu bir payeye erişen hafızlarımıza öncelikli tavsiyem ezberlerini muhafaza etmeleridir. Hafızlarımız, yakın bir gelecekte eğitimlerini tamamlayıp, din görevlisi, mühendis, doktor ya da iş insanı gibi bir meslek sahibi olduklarında da Kur’an’ın hayat dolu ilkelerini, prensiplerini çevrelerindeki insanlara aktararak örnek birer şahsiyet olmaya devam etmelidir." dedi.

20240506 I C A Z E T03

- "Kur'an'ın nuru tüm insanlığın yolunu aydınlatsın"

Ardından kürsüye gelen Giresun İl Müftüsü Selçuk Kılıçbay, Kur’an’ın Müslümanları doğruluğa ulaştıran ilahi bir nur olduğunu vurguladı.

Kur’an’a ve Hz. Muhammed’e (sas) uyarak İslam nuruyla aydınlanmanın önemine değinen Müftü Kılıçbay, "Müslümanın sahip olduğu üç nur vardır. Bunlardan ilki kalbimizde yer alan iman nurudur. Bir mümin kalpteki bu nurun artması için Allah’ın ayetlerini okur, Sevgili Peygamberimizin ahlakıyla ahlaklanırsa hem ilmini artırmış, hem de imanını kuvvetlendirmiş olur." dedi.

20240506 I C A Z E T05

Kılıçbay, "Müminin ikinci nuru ise onun hayatını aydınlatan Kur’an’ın nurudur. Müslümanın elinde bulunan bu nur onun dünyasını da ahiretini de aydınlatır. Üçüncü nur ise hayatının her safhasında ümmetine yol gösteren, rehberlik eden, istikamet çizen, Hz. Muhammed’in (sas) nurudur. Kur’an kurslarında eğitimlerini tamamlayan hafızlarımız da bu nurlarla nurlandılar. Yüce Rabbim Giresun ve Bulancak’ta önemli izler bırakarak nice hafızlar yetiştiren Nuri Genç Hocamızın mekanını cennet eylesin, hizmet noktasında bırakmış olduğu bayrağı daha ileriye götürmeyi bizlere nasip eylesin, hafız öğrencilerimize de başarılar ihsan eylesin." ifadelerini kaydetti.

20240506 I C A Z E T08

- "Hafızlarımız ümmetin en hayırlısı oldu"

Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Doç. Dr. Fatih Kurt ise yaptığı konuşmada, 2023 yılı içinde yurt genelinde eğitimini başarıyla tamamlayan 13 bin 349 öğrencinin hafızlık icazetnamesi aldığını, 82 bin öğrencinin ise hafızlık eğitimi görmeye devam ettiğini bildirdi.

Hafızlık eğitiminin ilim yolculuğunun önemli bir adımı olduğunu belirten Başkanlık Müşaviri Kurt, "Hafız yavrularımız bu ümmetin en şereflisi, en hayırlısı oldu. Cenab-ı Mevla kendi kelamını hafızlarımıza emanet etti. Dolayısıyla bu başlı başına bir şereftir. Bu şerefe erişen yavrularımızı canı gönülden kutlayıp tebrik ederken, ilim yolculuğunu sürdürmelerini de tavsiye ediyorum. Hafızlarımızı yürekten tebrik ediyorum, Kur’an ömürlerinin sonuna kadar onları muhafaza eylesin, onlar da yaşantılarıyla, tebliğleriyle Kur’an-ı muhafaza edip, Kur’an’ın nurunu tüm dünyaya yaysınlar." diye konuştu.

20240506 I C A Z E T09

- "Kur’an’ın nurundan daha fazla istifade etmeliyiz"

Hafızlık müessesesini sürdürmenin toplumsal bir görev olduğunu ifade eden Başkanlık Müşaviri Kurt, "Müminler olarak yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’e karşı bir takım vazifelerimiz var. Birincisi Kur’an’ı okumak, okutmak, ezberlemek ve ezberletmek şüphesiz ki. Bir anne babanın en büyük arzusu evladının Kur’an’ı okuyabilmesidir. Kur’an-ı okumak tek başına bir ibadettir. 

Peygamber Efendimiz Kur’an okunan yere Cenab-ı Allah’ın rahmetinin ineceğini müjdeliyor. Orada bulunan insanların arasında muhabbet, sevgi oluşur ve melekler orada bulunur. Dolayısıyla sevdalısı olduğumuz Kur’an’ı evlerimizde, meclislerimizde bol bol okuyalım. Sadece yemek sofralarında değil, Kur’an sofralarında da bir araya gelelim ki, evimizin bereketi artsın, melekler her daim bizimle olsun." ifadelerini kullandı.

20240506 I C A Z E T12

- "Kur’an Rabbimizin insanlığa mesajıdır"

Kur’an-ı Kerim’in anlam dünyasıyla bütünleşmenin önemine değinen Kurt, "Rabbim benden ne istiyor? Nasıl bir kul olmamı, hayatımı nasıl sürdürmemi istiyor? sorularının cevabını aramak ve bu meraka sahip olmak her müminin görevidir. Kur’an bize nasıl insan olmamız gerektiğini öğütleyen bir kelamdır. Rabbimizin mesajıdır. Kur’an’a, telefonumuza herhangi birinden gelen mesaja gösterdiğimiz ilgiden daha az bir ilgi göstermemeliyiz. Rabbimizin mesajlarını anlamalıyız. Anlamakta yetmez Kur’an’ın hakikatlerini ve değerlerini yaşamalıyız. Yaşamalıyız ki izzetimiz daim olsun, şerefimiz yere düşmesin. 

Hepimizin bir görevi de Kur’an’ın mesajlarını yaşayıp, tebliğ ederek ve insanlara göndererek ulaştırmaktır. Afrika’da yokluk ve imkansızlıklardan dolayı, Kur’an’a ulaşamadıkları için yavrularımız Kur’an’ı tahtalara yazarak hafızlık yapıyorlar. Dünyada Kur’an’ın mesajını duymamış milyonlarca insan var. Bilin ve iftihar edin diye söylüyorum, Başkanlığımızın 40 farklı dil ve lehçede Kur’an-ı Kerim meali var. Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfımız,  kendi lisanından Kur’an’a ulaşamayan insan kalmasın düsturuyla büyük bir gayretle çalışmalarını sürdürüyor. Kimileri maddi imkanıyla, kimileri yaşantısıyla, kimileri sözüyle, gençler ise sosyal medyayı kullanarak Kur’an’ın nurunu ve mesajlarını tüm insanlığa ulaştırmalıdır." şeklinde konuştu.

20240506 I C A Z E T11

Merasim, Reisül Kurra Vekili, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Üyesi Sedat Aydınlı tarafından yapılan duanın ardından hafızlara hediye takdimi ile sona erdi.

20240506 I C A Z E T14

Merasime Bulancak Kaymakamı Ünal Koç, Bulancak Cumhuriyet Başsavcısı Emre Us, Bulancak Emniyet Müdürü Mustafa Tozlu, Diyanet İşleri Başkanlığı Müftüsü Muhittin Oral, emekli Bilecik İl Müftüsü Necati Akkuş, Ordu İl Müftüsü İsmail Çiçek, Trabzon Akçaabat İlçe Müftüsü Yusuf Genç, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Uzmanı Ali Özgelen, Denizli Dini Yüksek İhtisas Merkezi Eğitim Görevlisi Ömer Erdem, ilçe müftüleri, vaizler, Kur’an kursu öğreticileri, din görevlileri, öğrenciler ve aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

20240506 I C A Z E T13

Editör: Giresun Müftülüğü