Bir dizi program için Van'da bulunan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen, İl Müftülüğünce düzen "Aile Okulu Merhamet Ocağı Ailemiz" programında konuştu.

Program  İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık ve Van Valisi Dr. Ozan Balcı'nın açış ve selamlama konuşmasıyla başladı.

Milletin hayrına olan tüm faaliyetleri desteklediklerini belirten Van Valisi Dr. Ozan Balcı, "Her camiye bir kütüphane projesini hayata geçirdik. Camilerimizin daha aktif kullanımı sayesinde toplum birlikteliği, aile birlikteliği adına atılan her adımı destekliyoruz." dedi.

van-burhan-işliyen-33

- "Merhamet ve meveddet yüklü aileler kurmalıyız"

Daha sonra kürsüye çıkan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç Dr. Burhan İşliyen, "Allahın bu toplumu bu milletin bu ailelerin üzerine bina edilmesini istediği meveddet ve merhamettir. Biz Müslüman toplum olarak bu insanlara İslam'ı anlatan ve örnek olmaya çalışan hocalar ve hoca hanımlar olarak merhamet yüklü, meveddet yüklü aileler kurmak ve bunu toplumda örnek olarak tutmakla sorumluyuz. Güzel örnek olmakla sorumluyuz." dedi.

van-burhan-işliyen-11

- "Müslüman anne babadan oluşan ailede şiddetin söz konusu olamaz"

Aile hayatındaki problemlere vurgu yapan Doç. Dr. İşliyen, "Problemlerimiz var, hatta çok ciddi problemlerimiz var. Evliliklerin büyük bölümü beş yıl içerisinde boşanmayla sonuçlanıyormuş. Peygamberimiz (sav)’in merhamet merkezli aile yapısını bilmediğimizden kaynaklı hatalarımız var. Allah’ın Resulu (as) eşlerine  iltifatlar etmesi, sevdiğini söylemesi ailede sevgiyi, merhameti yerleştirmeye yönelik tedbirlerdendir. Bir Müslüman'ın, Müslüman anne babadan oluşan ailede şiddetin söz konusu olmaması gerekir. İnsan zaman zaman hata ve yanlışlıklar yapabilir." ifadelerini kaydetti.

Aile hayatına dair Kur'an- Kerim ve asr-ı saadetten örnekler sunan Başkan Yardımcısı İşliyen, şunları kaydetti:

"Erkeğin o kadar önemli görüldüğü ortamda bile Peygamberimiz (sav) erkek çocuklarının vefat etmesi ve soyunun çok sevdiği kızı Fatma’dan devam etmesi ilahi bir hikmet olmalı. Kız çocuğu doğan birinde yüzü simsiyah olan ve kızlarını diri diri gömen bir toplumda Peygamberimiz Hz. Fatma’yı her gördüğünde ayağa kalkardı. Kendisi bir topluma girdiğinde ayağa kalkmalarına müsaade etmediği halde kızı geldiğinde kendisi ayağa kalkardı.

van-burhan-işliyen-22

- Aile problemlerini çözmek için iyileştirici bir yöntem

Kur’an-ı Kerimde Fussilet suresinde Allahutaala’nın bize öğrettiği, eşiyle, oğluyla, kayınvalidesiyle, kayınpederiyle, eltisiyle, görümcesiyle, bacanağıyla, dayısıyla veya herhangi bir yakınıyla problemi olan bu ayetteki ilaç formülünü uyguladığımızda bize düşmanlığı olanın sıcakcık bir dost haline geleceğini göreceğiz. Ayette Allah (cc) şöyle buyuruyor: 'Biri sana kötülük ettiğinde onu affetmen bir iyiliktir; ama bundan da iyi olanı, onun sana yaptığı kötülüğe iyilikle karşılık vermendir. Eğer bunu yaparsan amansız düşmanın sıcak bir dost haline gelir.' Birbirimize dua etmeliyiz. Allah bir ayette cennete gidenlerin kalbinden kin ve haseti alacağız diye buyuruyor."

- Dünyada iken cennete namzet olacağız

Doç. Dr. İşliyen, "Peygamberimizin son sözlerinden iki tanesi namaza dikkat edin ve ellerinizin altındaki eşleriniz, çalıştıklarınız hakkında Allah’tan korkun. Vakıf olduğumuz aile problemlerini çözmek için iyileştirici ıslah edici bir yöntem belirlememiz gerekiyor. Biz yolun kenarındaki yavrularını emzirirken köpeğin başına bir şey gelmesin diye nöbetçi diken peygamberin ümmetiyiz. Biz bastığı yerlerde karıncalar ezilmesin diye ayağına halhal takan efendilerin torunlarıyız. Biz mescidin önünde eğilerek sırtına Hasan ve Hüseyin’i bindirmiş, onlarla oynayan Muhammed Mustafa (as)’ın ümmetiyiz. Bize şiddet asla yakışmaz. Bir Müslüman toplumda eşine şiddet uygulayan, eşinden şiddet gören görüntüleri asla kabul etmememiz gerekir. Biz ailelerimizdeki merhameti yerleştirdikçe, Rabbimiz’in kalbimize yerleştirdiği merhametle birbirimize sevgiyle, merhametle davrandığımız ve toplumda örnek oluşturarak çarpan etkisi ile halka halka büyüyerek bu güzellikler topluma yayılacaktır. Güzel örnek olacağız, güzel yaşayacağız. Dünyada iken cennete namzet olacağız ki, ahiretimiz ebedi hayatımız cennet ve cemalullah olsun." diye konuştu.

Program sonunda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) 4-6 Yaş Kur’an Kursları çalışmalarında desteklerinden dolayı YYÜ akademik personellerine plaket takdim edildi.

- Edremit İlçe Müftülüğü Hz. Sevde 4-6 Yaş Kur’an Kursu açılışı

van-burhan-işliyen-44

Daha sonra Başkan Yardımcısı İşliyen, beraberinde heyetle Edremit İlçe Müftülüğüne bağlı Hz. Sevde 4-6 Yaş Kur’an Kursun açılışını yaparak öğrencilerle bir süre sohbet etti.

van-burhan-işliyen-88

- İl Müftülüğü ziyareti

Van İl Müftüsü Şık’ı makamında ziyaret ederek ilçe müftülerinin katılımıyla bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirilen İşliyen, Aile ve Dini Rehberlik Merkezi görevlileri ile de bir araya geldi.

van-burhan-işliyen-55

- İpekyolu

Doç. Dr. İşliyen, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın ve beraberindeki heyetle yeni hizmet binasına kavuşan İpekyolu İlçe Müftülüğünü de ziyaret etti.

van-burhan-işliyen-77

İşliyen, İpekyolu programı kapsamında Ulu Camii'nde vaaz ederek vatandaşlarla bir araya geldi.

van-burhan-işliyen-66

Editör: Ömer Ceylan