Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet Akademisi Ankara Rıfat Börekçi Dini İhtisas Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Murakıplar Hizmet İçi Eğitim Semineri”ne iştirak etti.

Burada konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, murakıplarla beraber olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığının, millet ve medeniyet tarihimizin en önemli ve en köklü kurumlarından olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, Başkanlığın tüm personelinin Kur'an ve Sünnet çizgisinden taviz vermeden toplumu din konusunda aydınlatma görevlerinin olduğunu hatırlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin, hem inanç hem de yasal sorumluluk ve hizmet alanı itibariyle insanları hakikate yönlendiren bir teşkilatın mensupları olduklarını belirten Başkan Erbaş, yapılan hizmetlerdeki nihai amaçlarının, Allah’ın rızasını kazanmak ve insanların dünya ve ahiret mutluluğuna vesile olmak olduğunu kaydetti.

“Denetimsiz bir yönetimin başarıya ulaşması mümkün değildir”

“Diyanet İşleri Başkanlığı olarak yönetim fonksiyonlarımızdan biri, denetim, teftiş ve rehberliktir.” ifadesini kullanan Başkan Erbaş, başarılı bir yönetimin “planlama, uygulama ve denetleme” gibi üç temel unsurunun bulunduğuna işaret ederek, “Bir kurumun başarıya ulaşabilmesinin yolu buradan geçiyor. Sizler planlanan ve uygulanan hizmetlerin denetlemesini yapıyorsunuz. Bilhassa kamu hizmeti alanında denetimsiz bir yönetimin başarıya ulaşması mümkün değildir. Disiplinsiz kurum başarıya ulaşamaz. Sizin en önemli görevinizden birisi, işte bu denetimi, bu murakabeyi sağlamanız.” diye konuştu.

“Başkanlığımızın yerinde denetim unsuru olarak murakıplık görevi, taşra hizmetlerimiz açısından son derece önemlidir”

Yönetim ve denetimin birbirinden bağımsız olarak yürütülmesinin ve geliştirilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Başkan Erbaş, denetimlerdeki amaçlarının, bir sıkıntı, kusur ve suç aramak değil, mevcut durum hakkında doğru bir teşhisle hizmetleri daha iyi bir noktaya taşımak olduğunu belirtti.

Başkan Erbaş, iyi bir denetim faaliyetinin, ancak denetim alanında yetişmiş personel marifetiyle yapılabildiğini belirterek, Başkanlığın yerinde denetim unsuru olarak murakıplık görevinin taşra hizmetleri açısından önemine vurgu yaptı.

“Yönetim ve denetimin en temel unsuru, adalettir”

Murakıplardan denetim esnasında sadece suça ve suçluya değil, sorunun sebeplerine odaklanmalarını isteyen Başkan Erbaş, denetimin en temel işlevinin, doğru bir rehberlikle hata, kusur ve suçun meydana gelmesini önlemek olduğuna işaret etti.

Başkan Erbaş, “Yönetim ve denetimin en temel unsuru, adalettir. Bir toplumda ve kurumda en büyük tehlike adaletin ihlal edilmesidir. Eğer adaleti gözetmezsek, bu, kurumsal ve toplumsal boyutta önü alınmaz bir çöküş demektir.” ifadelerini kullandı.

Tarafsız davranmanın önemini vurgulayan Başkan Erbaş, “Adaletin kişisel duygulara, ihtiraslara, ideolojilere, kin, nefret ve öfkeye mahkum edilmemesi hususunda özel bir hassasiyet olması gerekiyor. Bu manada objektif ilkelerin, nesnel ölçütlerin ve suç-ceza dengesinin hayati öneme sahip olduğu açıktır. Bu dengeyi çok iyi muhafaza etmemiz lazım. Toplumun manevi hayatına ve din hizmeti sunan hocalarımıza faydalı ve doğru bir rehberlik, bütün boyutlarıyla adil davranmakla mümkündür.” değerlendirmesinde bulundu.

“Başkanlığımızın vizyon ve misyonunun temsilcisi ve taşıyıcısı olduğunuzu asla unutmayın”

Murakıplardan hizmet alanlarıyla ilgili kendilerini geliştirmelerini isteyen Başkan Erbaş, bir murakıbın, kıraati ve imameti iyi bilmesi, eğitimle ilgili usul ve esaslara da hakim olması gerektiğini belirtti.

Denetleme, inceleme, soruşturma ve iletişim tekniklerinin iyi kavranması gerektiğini vurgulayan Başkan Erbaş, “Her alanda hızlı değişimlerin yaşandığı bir çağdayız. Doğal olarak nesiller ve toplumun her kesimi bu değişimlerden etkilenmektedir. Bizler de bu değişimlerin ve ortaya çıkardığı yeni anlayış, davranış ve yaklaşımların farkında olmak, yeni görevli, cemaat ve hizmet profilini dikkate almak durumundayız. Mesleğimizi icra ederken Başkanlığımızın vizyon ve misyonunun canlı bir örneği, temsilcisi ve taşıyıcısı olduğunuzu asla unutmayın.” şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş, seminerin hayırlara vesile olmasını diledi.

Rehberlik ve Teftiş Başkanı Hasan Güçlü’nün de bir konuşma yaptığı seminere, 60 ilden 137 murakıp katıldı.

Editör: Ömer Ceylan