Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan "Muhasebe Bilinciyle Bir Ömür Geçirmek" konulu hutbe, cuma vakti, Türkiye genelindeki camilerde okundu.

Yılın son cuması için camileri dolduran vatandaşlar, şehitler ve Filistin'deki masumlar için de dua etti.

Hutbede muhasebe bilincine dikkat çekilerek ölüm gelmeden önce hayatın kıymetinin bilinmesi ve her anın hesap verme bilinciyle yaşanması gerektiği belirtildi.

"Nerede olursanız olun, Allah sizinle beraberdir." ayetinin hatırlatıldığı hutbede muhasebe bilincinin mümince bir hayat yaşamak olduğu vurgulandı.

"Bu günümüzü bir milat kılalım"

Miladi bir yılın sona erdiği ifade edilen hutbede müslümanların kendine şu soruları sormaları istendi:

"Her şeyin karşılığının tastamam verileceği hesap gününe hazır mıyız? Kur’an ve sünnetin örnek olarak sunduğu bir mümin olabildik mi? Fani hayatın telaşına düştüğümüz kadar, ebedi hayatın kaygısını da taşıdık mı? Amel defterimizde görünce yüzümüzü karartacak kötülüklerden elimizi çekebildik mi? Gönül inciten, kardeşliğimizi zedeleyen kem sözlere karşı dilimize kilit vurabildik mi? Kalbimizi katılaştıran, zihnimizi kirleten her türlü olumsuz duygu ve düşünceden kendimizi arındırabildik mi? Bilerek ya da bilmeyerek işlediğimiz günahlara nedamet gözyaşlarıyla tövbe edip Rabbimizin affına sığınabildik mi?"

"Noel gibi yanlış tutum ve davranışlardan uzak duralım"

Yeni bir milat çağrısı yapılan hutbede "Bu günümüzü bir milat kılalım. Kalan ömrümüzü Rabbimizin rızası doğrultusunda geçirmeye çalışalım. İman, ibadet ve güzel ahlakla bezenmiş bir hayatla bu dünyadan ayrılmanın gayretinde olalım. Dinimizde ve kültürümüzde yer almayan yılbaşı eğlenceleri, Noel baba figür ve kıyafetleri, çam ağacı süslemeleri gibi yanlış tutum ve davranışlardan uzak duralım. Kötülüklerin anası olan alkol, ocakları söndüren kumar, umutları tüketen şans oyunları ve piyango gibi haramlarla sağlığımızı, zamanımızı ve kazancımızı heba etmeyelim." tavsiyesinde bulunuldu.

Hutbenin sonunda şehitler ve Filistin'deki masumlar için de dua edildi.

Editör: Ömer Ceylan