Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Samsun’da iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Burada yaptığı konuşmada, bir şehrin hem maddi hem manevi kalkınmasının gerçekleştirilebilmesi için birliğe, beraberliğe ihtiyaç olduğunu belirten Başkan Erbaş, aynı derdi taşıyan insanlarla bir arada olduklarını söyledi.

“Kötülükte yardımlaşanların sayısı iyilikte yardımlaşanların sayısından fazla”

Başkan Erbaş, Kur’an’ın metnine bakıp geçen insanlardan olmadıklarını, manasına göre yaşayan insanlardan olduklarını ifade etti.

“İyilik ve takvada yardımlaşın ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın. Allah’a karşı gelmekten sakının.” ayet-i kerimesini hatırlatan Başkan Erbaş, “Dünyaya baktığımız zaman kötülükte yardımlaşanların sayısı iyilikte yardımlaşanların sayısından fazla. O zaman Allahu Teala’nın bu emirlerine yeterince riayet eden insanların sayısı, kötülükte, düşmanlıkta yardımlaşanların sayısına göre daha düşük.” diye konuştu.

“Ecdadımız kervanlarını dolu götürmüş, boş getirmiş”

Başkan Erbaş, dünyada bunalımların, ekonomik sorunların, savaşların ve küresel krizlerin olduğu bir dönemin yaşandığına işaret ederek, şöyle konuştu:

“Bu süreçte ülkemiz hem kendi coğrafyasında hem de tüm dünyada insanlığın barış ve huzuru için gayret ediyor. Yani yapılan araştırmalarda ekonomik durumuna göre en fazla iyilik yapan, en fazla yardım yapan ülke Türkiye. Peki bu anlayış bize nereden geliyor? Geçmişimizden, tarihimizden, ecdadımızdan geliyor. Ecdadımız nerede bir garip gureba, mazlum var, oraya kadar gitmiş. Giderken sömürgeciler gibi kervanlarını boş götürüp dolu getirmemiş, kervanlarını dolu götürmüş, boş getirmiş. Onların dualarını almış ve asırlarca onların dualarıyla ayakta kalmış.”

“149 ülkedeki mazlumlara kurban vesilesiyle ulaştık”

Bugün Türkiye Diyanet Vakfı’nın 100’ün üzerinde ülkeye el uzattığına dikkati çeken Başkan Erbaş, “Birkaç sene önce kurban vesilesiyle Türkiye Diyanet Vakfı hem 81 ilimiz hem 922 ilçemizde fakir fukara, garip gurebaya el uzattı. Bununla yetinmedik, 149 ülkedeki mazlumlara kurban vesilesiyle ulaştık. 2023 yılında 35 milyon insana Türkiye Diyanet Vakfı’nın vesilesiyle yardımlar ulaştı, yurt içinde ve yurt dışında. Kaldı ki Türkiye Diyanet Vakfı’nın dışında yüzlerce vakfımız var. Bu milletin eseridir.” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, “İyilik ve erdem için bir araya gelenler çok çalışıp güç olursa, fitne ve bozgunculuk için bir araya gelenler başarılı olamazlar. Onun için bizim iyilik yapanlar olarak daha çok bir araya gelmemiz lazım. Çünkü dünyayı iyilik değiştirecek. Yeryüzünde iyilik egemen oluncaya kadar mücadele etmemiz, koşturmamız lazım.” dedi.

“4-6 yaş Kur’an kurslarımızda çocuklarımıza sevgiyi, saygıyı öğretiyoruz”

4-6 yaş Kur’an kurslarında 250 bine yakın çocuğun eğitim gördüğünü dile getiren Başkan Erbaş, “4-6 yaş sınıflarında çocuklarımıza Rabbini, Peygamberini (s.a.s.), Kitabını, sevgiyi, saygıyı, sadakati öğretiyoruz. Yalan söylemenin kötülüğünü, doğruluğu, dürüstlüğü, iyiliği öğretiyoruz.” İfadelerini kullandı.

Toplantıya, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, İnsan Kaynakları Genel Müdürü Akif Pusmaz ile Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır da katıldı.

Editör: Mehmet Öztürk