Sakarya'da düzenlenen "2025 Yaz Kur'an Kursları Açılış Programı", Kur'an-ı Kerim'i yüzünden güzel okuma yarışmasında bölge birincisi olan Erenler Müftülüğü Bilge Hafız Kur'an Kursu öğrencisi Mustafa Karaca'nın tilavetiyle başladı.
Daha sonra çocuklar tarafından "Ekmek ve Şükür" adlı piyes oynandı, oratoryo gösterisi sunuldu ve ilahi dinletisi yapıldı.
Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ülke genelinde 90 bin cami, 30 bini aşkın Kur'an kursu ve 150 bine yakın müftülük personeliyle her yaz tatili döneminde olduğu gibi bu sene de çocukları rahmet ve bereket kaynağı camilerle buluşturmanın sevincini yaşadıklarını dile getirdi.
Ülkenin her köşesindeki camilerin çocuklarla şenleneceğini, kubbelerde onların seslerinin yankılanacağını belirten Başkan Erbaş, "Bizler yaz Kur'an kurslarımızla kendini ve Rabb'ini bilen, Peygamber'ini tanıyan, kendisiyle barışık, iyiliğin peşinden koşan iyi insan yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Çocuklarımızın iman ve salih amel şuuruna sahip erdemli ve ahlaklı birer insan olmalarını hedefliyoruz." diye konuştu.
Başkan Erbaş, ders materyallerine ilişkin bilgi vererek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, ders materyalleri konusunda teknolojik imkanlardan azami derecede istifade ediyoruz. Bu anlamda gerek mekan gerekse materyal olarak tüm hazırlıklarımızı yaptık. Kurslarımızın eğitim programını, kitaplarını ve materyallerini, çocuklarımızın seviyesini, ilgisini, beklentisini ve yaşını dikkate alarak hazırladık. Şimdi ülkemizin her bir köşesinde binlerce camimiz ve görevlimizle, Kur'an kurslarımız ve öğreticilerimizle, büyük heyecan içerisinde yavrularımızın camilerimize gelişini bekliyoruz."
Yaz Kur'an kurslarının bir fırsat olduğunu belirten Başkan Erbaş, "İnşallah çocuklarımız Kur’an Kurslarımızda hem öğrenecek hem eğlenecek hem de sosyal becerilerini geliştirecektir. Camilerimizde Kur’an-ı Kerim’i ve ibadet etmeyi öğrendikleri kadar camilerimizin bahçelerinde koşup oynayacak; dostluğun, arkadaşlığın, kardeşliğin, yardımlaşmanın, dayanışmanın ve paylaşmanın güzelliklerini hep birlikte yaşayacaklar." ifadelerini kullandı.
- "Anne babalar olarak Yaz Kur'an Kurslarını sahiplenmeliyiz"
Anne babalara seslenen Başkan Erbaş, "Eğitimde istediğimiz neticeyi elde etmenin yolu, onu sahiplenmekten, benimsemekten ve eğitim sürecinin içinde yer almaktan geçmektedir. Bu sebeple yaz Kur’an kursunu çocuklarımızdan önce anne ve babalar olarak bizler sahiplenmeliyiz. Bu kursun önemini ve kendileri için ne anlam ifade ettiğini onlara hissettirmeliyiz. Anne-babalar olarak bizler, çocuklarımızın iyiliğini sadece istemekle yetinemeyiz, onların iyiliği için emek ve çaba sarf etmeliyiz. Onun için sizlerden çocuklarınızı kurslarımıza teşvik etmenizi, her gün onları güler yüzle ve sevgiyle kursa hazırlamanızı istirham ediyorum. Şunu özellikle belirtmek isterim ki çocuklarımızın İslam’ın değerlerini benimsemeleri ve hayatlarıyla buluşturmaları, anne-babalar olarak bizim kitabımızla olan irtibatımıza bağlıdır. Camilerimizle olan ilişkimize bağlıdır. Allah’a kulluk konusundaki hassasiyetimize bağlıdır." şeklinde konuştu.
- "Cami cemaatinden çocuklara karşı hoşgörü bekliyoruz"
Her bir çocuğun okunması gereken bir kainat olduğunu vurgulayan Başkan Erbaş, din görevlilerine çocukları tanımakla işe başlamalarını tavsiye ederken cami cemaatinden de çocuklara karşı güler yüz ve hoşgörü beklediklerini söyledi.
- "Yaz Kur'an kurslarında sadece Kur'an öğretmiyoruz"
Başkan Erbaş, "Bizler kurslarımızda sadece Kur’an okumayı öğretmiyoruz. Kur’an’ın hayat veren ilkeleri, Peygamberimizin örnek ahlakı ve dinimizin evrensel değerleriyle de tanıştırıyoruz. Böylece çocuklarımız tertemiz fıtratlarını muhafaza etme imkânı buluyor; zararlı anlayışlar karşısında daha güçlü ve dirençli bir hale geliyor. Bildiğiniz üzere yaz Kur’an kursunda çocuklara her şeyi öğretecek kadar süremiz olmayacak. Zaten her şeyi öğretmek, öncelikli hedefimiz de değildir. Asıl gayemiz çocukların kalplerini fethetmek olmalıdır. Sevildiğini ve değer verildiğini hisseden bir çocuk, zaten öğrenmesi gerekenleri kendi iradesiyle öğrenecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Programda Sakarya Valisi Rahmi Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut ve İl Müftüsü Mehmet Aşık da birer konuşma yaparak çocukların sevincine ortak oldu.