Dünü hatırlaması gerekir ki bugünü anlasın ademoğlu! Bugün kendini bilsin ki, yarınından öğreneceği olsun! Öğrensin! Öğrendikçe anlatsın! Anlattıklarıyla büyüsün, kocaman bir çınar misali! Öyle bir çınar olsun ki kökü İslam, gövdesi iman, dalları ihsan! Havası, suyu, toprağı, neyi varsa Alemlerin Rabbine emanet! Böylesi bir emanete zarar gelmesi mümkün olur mu? Olmaz elbet! Kazakistan da böyle bir ülke işte! Yıllar süren Sovyet boyunduruğundan Allah’ın (cc) izniyle kendini kurtarıp, koca bir çınara dönüşen! Gölgesinin düştüğü yerlere yeryüzünün kıymetli incilerini serpiştiren! O incilerden biri de Hazret Sultan Cami! Minarelerinden mübarek ezan sesi işitilen!

Eski adıyla Astana, yeni adıyla Nur Sultan olan Kazakistan’ın baş şehrinde yer alan Hazret Sultan Cami, Kazakistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev Dönemi’nde yaptırıldı.

Yapımı 2012 yılında tamamlanan ve Orta Asya’nın en büyük camilerinden biri olan Hazret Sultan Cami; adını ülkede Hazreti Sultan olarak da anılan, İlk Büyük Türk Mutasavvıfı Ahmed Yesevi’den alıyor.

İşim Nehri kıyısında yer alan, bir yanında Barış ve Uzlaşma Sarayı, bir yanında Kazakistan’ın Eli Anıtı bulunan Hazret Sultan Cami, Bağımsızlık Meydanı’nda adeta bir güneş gibi parlıyor! Kazakistan Halkı tarafından bağımsızlığın en önemli sembollerinden biri olarak kabul ediliyor. Ne de olsa Kazakistan Sovyetler Birliğinin bir parçası olduğu yıllar boyunca, rejimin dayatmalarından ötürü pek çok kıymetli dini yapıya veda etmek zorunda kaldı. Camiler, medreseler ve tüm dini kurumlar tek tek kapatıldı.

Müslüman Kazakların, inançlarıyla hayatları arasındaki bağ koparılmak istendi.

Yıllar boyunca özgürce yaşam hasreti çeken Kazakistan’ın Müslüman Halkı, nihayet 1991 yılında kavuşulan bağımsızlığın akabinde, ülkenin dört bir yanını İslam eserleri ile süslemeye başladı. Bu yüzden ülkenin Hazret Sultan Cami gibi güzide yapıları, yalnızca bir kutsal mabet olarak görülmüyor. Aynı zamanda tüm Kazaklar için, sahip oldukları bağımsızlığın en büyük alametlerinden kabul ediliyor! Zira, dünü unutmadı Kazakistan! Yarın için büyümeye, gelişmeye devam ediyor! Allah yar ve yardımcıları olsun!

“Mü'min erkekler ve mü'min kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar. Namazı dosdoğru kılar, zekâtı verirler. Allah'a (cc) ve Resûlüne itaat ederler. İşte bunlara Allah (cc) merhamet edecektir. Şüphesiz Allah (cc) mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Tevbe 9/71)