Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl hac organizasyonun ardından bir değerlendirme toplantısı gerçekleştiriyor. Son yapılan hac organizasyonun bütün yönleriyle değerlendirildiği toplantıda bir sonraki hac için yeni stratejiler geliştiriliyor.

2019 Yılı Hac ve Umre Değerlendirme Toplantısı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın katılımıyla Ankara'da yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Başkan Erbaş, 2020 yılı Hac organizasyonu için ülke nüfusu oranında kontenjan artırımı yapmak için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Erbaş, 2019 yılı hac organizasyonunda emeği geçenlere teşekkür ederek “Bu güzellik ve itibarda emeği olan sizlere ve geçmişten bugüne hizmet eden ahirete irtihal etmiş olan herkese Allah rahmet eylesin. Hayatta olanlara teşekkür ediyorum, sağlık afiyet diliyorum. Allah cümlesinden razı olsun.” ifadelerini kullandı.

- Büyük organizasyon

80 bin hacı adayının Hac farizasını yerine getirmesine yardımcı olmanın ve hacıların sağ salim memleketlerine dönmesi için yapılan çalışmaların büyük bir organizasyon olduğunun altını çizen Erbaş konuşmasını, “Bu organizasyonun görünen görünmeyen birçok yönü, zorluğu ve çalışma alanı vardır. Bunun için görevli birimlerin kendi içerisinde ve birbiriyle doğru ve sağlıklı bir ilişki içinde olmaları hayati öneme sahiptir. Biz en büyük sevabı orada yaptığımız ibadetlerin yanında, hacılarımıza hizmet etmekle kazanıyoruz.” şeklinde sürdürdü.

- Basına teşekkür

Basın mensuplarına da teşekkür eden Erbaş, “Haccın başlangıcından bitimine kadar yazılı ve görsel medyamızın çok samimi bir şekilde hacla ilgili güzel haberler yaptığına şahit olduk ve bundan mutlu olduk. O açıdan ilgili arkadaşlarımıza, oradaki medya mensuplarına teşekkür ediyorum.” dedi.

- Türkiye örnek oldu

Başkan Erbaş, "Sıfır Atık, Sıfır İsraf" projesi kapsamında bu yıl ilk defa kutsal topraklarda düzenlenen "Yeşil Hac" projesinin Türkiyeli hacılar tarafından benimsendiğini dile getirerek, “Bu hepimiz ve milletimiz için büyük bir başarıdır. Bu konuda Suudi Arabistan'ın Müessese dediğimiz kurum ile anlaşmış olduğumuz şirket mensupları bize teşekkür ettiler, ‘seneye bu konuyu diğer ülkelerin hacılarına da yansıtalım. Onların da bu şekilde israftan ve atıklardan uzak, yeşil hac dediğimiz bu konuya dikkat ederlerse çok memnun oluruz’ dediler ve bu şekilde bizlerle memnuniyetlerini paylaştılar.” dedi.

- Müslüman ülkelerle müzakereler

Erbaş çeşitli programlar vesilesiyle Müslüman ülke ve topluluk temsilcileriyle toplantılar yaptıklarını anımsatarak, “Bu sene de, bu bağlamda birçok şahıs ve heyetle ziyaret ve kabul programları gerçekleştirdik, müzakerelerde bulunduk. Bu manada en geniş buluşmayı, Bi’se başkanlarıyla bayramlaşma toplantısı vesilesiyle yapıyoruz. Bi’se başkanları toplantısına, İran, Sudan, Irak, Kuveyt, Rusya, Özbekistan, Endonezya, Karadağ, Arakan, Tayland, dünyanın her yerinden 40'a yakın ülkeden temsilci katılıyor. Bu ziyaretler ve toplantılarda İslam dünyasının içinden geçtiği süreçleri, yapılması gereken çalışmaları ve hac hizmetlerini konuştuk." dedi.

Son olarak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, şöyle konuştu:

Eğer biz tamam en iyiyi bulduk, en iyiye ulaştık dersek orada kalırız, kendimizi yenileyemeyiz. Dünya sürekli gelişiyor, zaman değişiyor. Bu gelişime ve değişime ayak uydurmamız lazım. Ona göre yeni metodlar, çözümler bulmamız lazım. ‘İyi, mükemmelin düşmanıdır’ diye bir söz var. Dolayısıyla biz hac hizmetlerimizi her sene daha iyi noktalara getirmenin gayreti içerisinde olmak zorundayız. Bu toplantının temel amaçlarından birisi de budur. Toplantımızı, bu gayeye hizmet edecek şekilde değerlendireceğiz.