Trabzon'da geçen hafta fındık hasadına başlayan üreticiler bir yandan da ürünlerini kurutma işlemini sürdürüyor.

Bahçelerinde topladıkları fındığı eğimli arazi nedeniyle kurutmakta sıkıntı yaşayan üreticiler, Karadeniz Sahil Yolu'nun kenarındaki kaldırımları ve boş alanları tercih ediyor.

Yomra ve Arsin ilçelerinde kıyı şeridinde kaldırımlara serdikleri fındığı kurumaya bırakan üreticiler, hırsızlık olaylarına karşı da geceleri araçlarında ya da kurdukları çadırlarda nöbet tutuyor.

trabzon-fındık-11

Üretici Birol Gürsoy, Arsin ilçesine bağlı Cudibey Mahallesi'ndeki arazisinde topladığı fındığı kurutmak için Karadeniz Sahil Yolu'nun kenarına branda üzerine serdi.

Fındık üreticilerinin hasat dolayısıyla zahmetli günler geçirdiğini belirten Gürsoy, "Bu işe harcanan emek anlatılmaz yaşanır. Bunun alternatifi yok, bunlar tek tek toplanacak. Dallarda bırakamazsın, dalları kırarak alamazsın. Zahmetli bir iş ama bu milli gelirdir. Tane tane topluyoruz, sonra çuvallarla getirip burada harmana seriyoruz." dedi.

Kuruyan ürünün patoza vurulacağını, ardından yeniden serilerek kurutulacağını anlatan Gürsoy, önlerinde zorlu 15-20 gün olduğunu ifade etti. 

Editör: Ömer Ceylan