Vefatının 79. yıldönümünde Abdürreşid İbrahim Efendi'nin kabrini ziyaret etmek üzere Büyükelçilik mensupları, Tokyo Camii Diyanet Vakfı çalışanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Tokyo Camii Enstitüsü stajyerleri bir araya geldi.

Ardından Tokyo Camii eski imamı ve Tokyo Sosyal İşler Müşaviri Muhammed Raşit Alas, başta Abdürreşit İbrahim Efendi olmak üzere Tokyo Camii'ne bugüne kadar emekleri geçmiş kişilerin kabirlerinin başında Kur'an-ı Kerim okudu ve dua etti.

Katılımcılar İbrahim Efendi özelinde Japonya’da İslam’ın yayılmasında emeği geçmiş kişilerin mezarları başında hayat hikayelerini dinleyerek, bahsi geçen kişilere hayranlıklarını dile getirdiler. Tokyo Camii Enstitüsü stajyerleri ise, İbrahim Efendi'nin yaşamını ve seyahatlerini, Tokyo Camii hizmetlerinde bulunmuş kişileri daha yakından tanıma fırsatı buldukları için çok mutlu olduklarını ifade ettiler.

Konuyla alakalı Diyanet Haber’e açıklamalarda bulunan Tokyo Sosyal İşler Müşaviri Muhammet Raşit Alas, "İbrahim Efendi'nin seyahatlerinin sadece coğrafi keşifler olmadığını, aynı zamanda kültürel köprüler kurma ve insanların kalplerine dokunma amacı taşıdığını vurguladı.

İbrahim Efendi'nin İslam'ın nurunu taşıyarak, farklı kültürlerin anlaşmasına ve bir arada yaşamasına katkı sağlayan bir seyahatçi olduğunu belirten Alas, Tokyo Camii’nin meşhur seyyah İbrahim Efendi'nin anısını yaşatarak, insanları bir araya getirme ve anlayışı güçlendirme misyonunu sürdürme çabasında olduğunu ifade etti.

Alas, "Tokyo Camii sadece ibadet yeri olarak değil, aynı zamanda kültürel etkinliklerin ve manevi birlikteliklerin merkezi olarak da büyük bir rol oynuyor. Cami, her daim farklı etkinliklerle insanları bir araya getirerek, manevi değerlerin ve kültürel zenginliklerin paylaşılmasını sağlıyor. Ünlü Seyyah Abdürreşid İbrahim Efendi'nin anısına düzenlenen bu özel etkinlik ve bu Cuma namazı öncesi yapılacak özel program da bu programlardan sadece bir tanesidir." dedi.

İbrahim Efendinin Tokyo Camii'nin ilk imamlarından olduğunu belirten Alas, "İbrahim Efendi, sadece Japonya'da İslam'ın din olarak tanınmasına katkı sağlamakla kalmamış, aynı zamanda Türk-Japon dostluğunun güçlenmesine de büyük hizmetlerde bulunmuştur. 1938-1943 yılları arasında Tokyo Camii'nin ilk imamlarından biri olarak görev yapmış ve bu dönemde caminin faaliyetlerine öncülük etmiştir." diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Ömer Ceylan