Tekirdağ İl Müftülüğü ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İlahiyat Fakültesi iş birliğinde "1. Uluslararası Çağdaş Dini Meseleler Sempozyumu" Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, NKÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin, İl Müftüsü Mustafa Soykök’ün açılış konuşmalarından sonra iki gün süren Sempozyum sekiz oturumda tamamlandı.

tekirdağ-çalıştay-22

Sempozyumda konuşan İl Müftüsü Soykök, din ve gençlik ilişkisine değinerek şunları kaydetti:

"Gençlik İnsanoğlunun en dinamik olduğu, Yüce Mevla’mızın bizlere bahşettiği bir dönemdir. Gençliğin çok farklı tarifleri vardır. Ancak bizler Gençliği yüreğiyle konuşan kalbiyle düşünen, sadece kendisi için değil iyiliğin tüm dünyada egemen olması için çalışan, duygusal bir genç tarifini benimsiyoruz. Cenabı Allah gençlerimizin sayısını arttırsın. Bütün Peygamberler tarihsel süreçte gençlerle birlikte yol yürümüşlerdir. Büyük dönüşümler gençlerin eliyle hep genç sahabelerle olmuştur. Uhut savaşında mağlubiyet gibi bir netice ortaya çıktığında dahi Peygamberimiz gençlerin ısrarıyla meydan savaşına çıktıkları halde onları azarlamamış ve sizin yüzünüzden böyle oldu dememiştir. Peygamberimiz daima onların yanında olmuştur. Din ve gençlik konusu, yüce dinimiz İslam’ın inasanlığa hayat verecek ilke ve hakikatleriyle gençlerin enerjileri birleşirse bu dünya daha güzel ve daha yaşanılır, barışın, merhametin, adaletin hâkim olduğu bir dünya haline gelecektir. Bu dünyayı değiştirmek merhamet dolu yüreklerinizle, gayretlerinizle güzelleştirmek siz genç arkadaşlarımızın elindedir. Bizlerde sizin arkanızda bu yolda çalışmak ve gayret etmek isteriz."

tekirdağ-çalıştay-33

Sempozyumda "Gençliğin Popüler Sorunlarının Çözümünde Dini Değerler" konulu sunum yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Doç. Dr. Fatih Kurt ise "Gençlik döneminde kültür ve alt yapılar ve popüler kültür bireyin inanç dünyasını etkiler. Popüler kültür sadece tüketimi değil yaşam tarzını da etkilediğini göz ardı etmemek lazım. Bundan sebep dinde bundan etkilenmektedir. Bundan sebep farklı inanç sorunları ortaya çıkmaktadır." dedi.

Dini etkileyen hususlardan bazılarının küreselleşme, sekülerizm, bireysellik, modernizm olduğunu belirten Doç. Dr. Kurt, "Gençlerin dini konulardaki sorularına tatminkar cevaplar alamaması, dindar ve dini benimseyen insanların sosyokültürel tutumları, tavırları ve kişilikleri gençlerimizi etkilemektedir. Bütün bunların yanında dinin ortaya koyduğu çözümler vardır. İnsanoğlunun ve dünyanın ne için hangi amaç ve gaye ile yaratıldığını insana net bir şekilde sunan, ahiret gerçeğini anlatarak bunun unutulmaması gerektiğini söyleyen bir hakikatler silsilesi vardır. İnanç sorunlarına karşı selim aklı kullanmak, taklitçilik ve özentiden arınmak, güzel ahlak son derece önemlidir." ifadelerini kaydetti.

Sempozyumun kitaplaştırılacağı da bildirildi.

Editör: Ömer Ceylan