Taksim Camii İslam Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı ile Uluslararası Sinema Derneği'nin her ay düzenledikleri Taksim Sinema Buluşmaları'nın bu ayki programı "Filistin Özel Programı" başlığı ile gerçekleşti.

Programda "Büyük Gelen Palto" film gösterimi ve ardından filmin Filistinli Yönetmeni Nawras Abu Saleh ile söyleşi gerçekleştirildi.

taksim-cami-filistin-etkinlik-22

Film gösterimi sonrası söyleşi programında konuşan Yönetmen Saleh, şunları kaydetti:

 "Eski Filistin sözlerinde şöyle bir ifade vardır; 'İnsan rüyasında hacminden büyük bir palto ya da ölçülerinden büyük bir elbise giydiğini görürse bu kişi gücünün üstünde bir sorumluluk yüklenecek demektir.' Filme bu sebeple 'Büyük Gelen Palto' ismini verdim. Çünkü insan; vatanı, halkı ve davası hakkında bir sorumluluk üstlendiğinde kendisine oldukça büyük gelen bir palto giymiş olur. Filmi on beş yıl önce çekmiş olmama rağmen hala aynı etkiyi hissediyorum. Bu film, Filistin için canlı bir örnek olarak duruyor. Filmin içinde kendi hayat hikayemden esinlenmeler olmakla birlikte film sadece benim hikayem değil tüm Filistinlilerin hikayesi... Hayatımın 20-25 yılı orada geçti ve Filistin’i tüm dünyaya anlatmam gerektiğini hissettim. Bizim hikayelerimiz başkaları tarafından anlatılıyordu ve kötü bir biçimde anlatılıyordu. Şu an Gazze’de 15.000 kişiyi öldürdüler. Bunu yapanlar hala terörist değil mi? Filistin’de bizim çok hikayemiz var. Filmi coğrafi olarak Filistin’e çok yakın olan Ürdün’de çektik, zaten Filistin işgal altında böyle filmler çekemezsiniz. Bu film benim için işgale bir cevap olmuştur. Filmi büyük bir bütçe ile çektik ama sponsor bulamadım ve ben de Filistinli 100 gönüllü iş adamından para toplayarak filmin bütçesini tamamladım."

taksim-cami-filistin-etkinlik-33

"Hayalim Özgür Filistin ve Kudüs’ü çekmek"

Yönetmen Saleh, "Benim hayalim Filistin ve Kudüs'ün özgürlüğüne kavuştuğunda Kudüs'te özgürlüğün filmini çekmektir. Zulümlerin nasıl bittiğini çekmek istiyorum, Filistinlilerin ve insanların özgürlüğünün nasıl olduğunu anlatmak istiyorum. Kudüs özgür kalmadığı müddetçe dünyada zulüm devam edecektir." diyerek sözlerini tamamladı.

Taksim Camii İslam Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı Genel Müdürü Muhammet Furkan Gümüş ise; "Vakıf olarak Uluslararası Sinema Derneği ile birlikte her ay düzenlediğimiz Taksim Sinema Buluşmaları'nın bu ayki programında İsrail'in Filistin'e, Filistinlilere, Müslümanlara uyguladığı-yıllardır sürdürdüğü vahşeti unutmamak, unutturmamak için 'Filistin Özel Programı' gerçekleştirdik. Yönetmen Nawras Abu Saleh’e,  söyleşi programımızın moderatörü Sinema Yazarı ve Eleştirmeni İhsan Kabil’e ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Program soru cevap bölümü ile sona erdi.

Editör: Ömer Ceylan