Suudi Arabistan, Ramazan hilali için teleskoplarla gökyüzünü gözlemliyor.

Ramazan hilalinin görülmesi, mübarek Ramazan ayına dair her zaman neşe ve beklenti uyandıran muhteşem manzaralardan biri.

Özellikle astronomi ve elektronik izleme araçlarındaki güncel gelişmelerle birlikte pek çok masal ve hikaye, hilalin görülmesiyle ilişkilendiriliyor.

Geçmişte hila çıplak gözle görülebiliyordu ve radyo ve televizyonun olmaması nedeniyle Ramazan hilalinin görüldüğü haberini yayma imkanı da yoktu.

Bu sevindirici haberin ulaştırılmasında, çevre köylere ulaşan davul seslerinin yankılanması gibi geleneksel yöntemlerden, dağ zirvelerinde Şaban ayının bittiğini gösteren şenlik ateşleriyle işaret verilmesinden, toplanma yerlerinin yakınında top sesine kadar çeşitli yöntemler kullanılıyordu.

Gökbilimci ve güneş ve ay gözlemleri uzmanı Muhammed Al-Thaqafi, Krallık genelindeki güvenilir astronomi gözlemevlerinin, hilalin görülmesini tespit etmek ve doğrulamak için yöntemlerin geliştirilmesine katkıda bulunduğunu belirtti.

Modern çağda, görüş yalnızca çıplak gözle sınırlı değildir, gündüz saatlerinde ve gün batımının ötesinde hilalin doğuşunu takip etmek için modern teknolojiyle desteklenmektedir.

Editör: Adil Elzerey