Şırnak İl Müftülüğünce personele yönelik "İsrailiyat'ın Bilgi ve Kaynak Değeri" konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilir Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yıldız, konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Yıldız, konferansında "Toplumlar arası etkileşimin sıklıkla görüldüğü alanların başında da din ve kültür gelmektedir. Medine döneminden başlamak üzere farklı zaman ve mekanlarda Müslümanlar Ehl-i kitap'la iç içe yaşamış, aralarında dini ve kültürel etkileşim kaçınılmaz olmuştur. Zikredilen bu faktörler nedeniyle Müslümanlarla Ehl-i kitap arasında ciddi bir etkileşim yaşanmıştır. Müslümanlar, tefsir başta olmak üzere birçok ilimde özellikle Ehl-i kitap’ın sözlü kültürüne müracaat ederek onlardan bazı bilgiler tedarik etmişlerdir. Genel bir ifadeyle 'gayri İslami menşeli rivayetler' şeklinde tanımlanabilecek bu bilgiler, ilerleyen süreçte 'İsrailiyat' ismiyle kavramsallaşmıştır." dedi.

İsrailiyat'ın İslam’ın on dört asrı aşkın tarihi boyunca tefsir başta olmak üzere birçok ilme etki ettiğini belirten Yıldız, "Müslümanların bilgi kaynakları arasında İsrailiyat yerini almıştır. İslam’ın erken dönemlerinden günümüze kadar gelen süreçte İsrâiliyat ve Kitab-ı Mukaddes bilgilerinin tefsir malzemesi olarak kullanılmasına dair leh ve aleyhte birçok görüş serdedilmiştir. Kimilerine göre uzak durulması gereken, son derece gereksiz ve zararlı olan bu malzeme; kimilerine göre ise önemli bir bilgi kaynağı olarak tefsire zenginlik katan bir imkân şeklinde değerlendirilmiştir." şeklinde konuştu.

Konferansta, İsrailiyat ve Kitab-ı Mukaddes bilgilerinin vaazlarda kullanılmasının imkan ve problemleri üzerinde durularak bu konuda takınılması gereken tutum değerlendirildi. İsraili rivayet malzemesinin Kur'an ve sahih hadislere uyanların kullanılabileceği, uymayanların ise kullanmaması gerektiği örneklerle dinleyiciye aktarıldı.

Editör: Ömer Ceylan