Diyanet İşleri Başkanlığınca kişisel gelişim ve mesleki kimliğin oluşumuna etki eden, mesleğin gerektirdiği bilgi ve becerileri ilgilendiren hususlar göz önünde bulundurularak, ağırlıklı olarak Arapça ve Temel İslam Bilimleri alanında yüksek ihtisas eğitim programları düzenleniyor.

Bu kapsamda Diyanet Akademisi Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezinde 12. Dönem Yüksek İhtisas Eğitimi'ne katılan kursiyerler, eğitimlerini tamamlayarak mezun oldular. Mezun olan 25 kursiyer için mezuniyet töreni düzenlendi.

yusf-karali-mezuniyet-88

İhtisas Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Rize Vali Vekili Gülhani Ozan Sarı, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Ali Güngör, RTEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Topal, Rize İl Müftüsü Naci Çakmakçı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İdris Altuntaş, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Enes Tüfekçi, İl Milli Eğitim Müdür V. Mehmet Kibaroğlu, İl Müftü yardımcıları, ilçe müftüleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın göndermiş olduğu mesajının okunmasının ardından, Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Seyit Badır’ın açış konuşması ile devam etti.

yusf-karali-mezuniyet-55

- "Geleceği doğru okuyan din adamları yetiştirmek en büyük hedefidir"

Dr. Seyit Badır, "Günün şartlarına göre yenilenen yüksek ihtisas programı ile geçmişi bilen geleceği doğru okuyan din adamları yetiştirmek başkanlığımızın en büyük hedefidir. İnsanlarımızın safsata ve bağnazlığı kendilerine ilke edinmiş olan fetö ve deaş gibi din baronlarının, sahte din adamlarının ellerine düşmemeleri ve onların ellerinde milletine, devletine zarar verecek kişiler olmamaları için iyi yetişmiş din adamlarına ihtiyaç olduğu inkâr edilemez bir gerçektir.” dedi. Daha sonra İhtisas Merkezinin yapılması ve bugünlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür edip, “Mezun olan arkadaşlarımıza bundan sonraki hayatlarında başarılar ve muvaffakiyetler diliyorum." dedi.

yusf-karali-mezuniyet-44

- "İslam dünyasında söz sahibi olan din adamlarımız olacak"

Programda konuşan Vali Vekili Gülhani Ozan Sarı, "Bu kadar hızlı bir bilgi akışının olduğu yüzyılda takdir edersiniz ki doğru ve güvenilir bilgiye ulaşıp doğru anlamlandırmak çok önemlidir. Hele ki konunun bir tarafı din ve maneviyatla ilgiliyse daha karmaşık ve kompleks bir hal alıyor. Şükürler olsun ki Diyanet İşleri Başkanlığımız son yıllarda hem nicelik hem de nitelik olarak ciddi mesafe aldı. Personel kalitemizin her geçen gün arttığını, fiziki kalitemizin her geçen gün güçlendiğini görüyoruz. Nitekim şuan içerisinde bulunduğumuz ihtisas merkezimiz başta olmak üzere yeni kurulan akademimizle birlikte din adamlarımızı çok daha iyi seviyede eğitimle buluşturarak onları İslam dünyasında söz sahibi olan din adamları haline getirmek için gösterdiğimiz gayret kısa sürede meyvelerini verecektir." ifadelerini kaydetti.

- "Sırat-ı müstakime yönlendirme noktasında sorumlusunuz"

"Dine ve dünyaya güzellikler katabilmemiz için yeterli müktesebata sahip olmak zorundayız." diyen Sarı şunları kaydetti:

" Burada aldığımız eğitimleri ve İslami ilimlerin üst düzey noktalarını görev yerlerimize gittiğimizde de kıymetli vatandaşlarımıza doğru bir dille anlatabilmeliyiz. Şüphesiz bizim temel çizgimiz olan Kuran ve sünnet çizgisinin yanında tefsir, hadis, kelam gibi İslami ilimlerin geleneksel metod ve bilgilerini harmanlayarak güncel konulara cevap verecek şekilde vatandaşlarımıza ulaştırmak mükellefini taşıyoruz. Bizim din adamlarımızdan beklentimiz aldıkları bu eğitimleri tavrı ve davranışlarına yansıtabilmeleridir. Bu doğrultuda hepinizin aldığı eğitimlerle son derece müktesebatı yoğun, engin, istikrarlı ve ilkeli din adamları olduğunuza inancımı vurgulamak istiyorum. Sizler yeni görev yerlerinize gittiğiniz de kendi meslektaşlarınızla ve sırat-ı müstakime yönlendirme noktasında sorumlu oluğunuz vatandaşlarımızla dengeli ve seviyeli ilişkiler kurarak hem Diyanet İşleri Başkanlığımızın hem de dinimizin bu güzel bilgilerini onlara aktaracaksınız.

Diyanet eğitimi merkezimiz müdürüne, yönetici ve eğitmenlerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Burada aldıkları eğitimlerle sahada görev yapacak Diyanet İşleri Başkanlığımızın kıymeti mensuplarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bundan sonraki iş yaşamınızda ve aile hayatınız mutluluklar ve muvaffakiyetler diliyorum."

yusf-karali-mezuniyet-66

Kursiyerleri tebrik eden İl Müftüsü Naci Çakmakçı, da "Diyanet İşleri Başkanlığımızın iki güzide kurumu olan Rize il Müftülüğü ve Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü olarak ilimizdeki din hizmetini ve din eğitimini sunma noktasında sürekli bir istişare halinde ve iş birliği içerisindeyiz. Zor ve yorucu bir eğitimi tamamlayan kardeşlerimiz bu süreçte gerek cami içerisinde gerek cami dışında bütün faaliyetlerimizde aktif olarak rol aldılar ve almaya devam ediyorlar. Mezuniyetlerini gerçekleştirdiğimiz bu kardeşlerimizin bu zor ve yorucu eğitimi bitirmeleri ve başarmaları neticesinde her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum ve halen bu eğitime devam eden kardeşlerime ise Rabbimden kolaylıklar ve başarılar diliyorum." diye konuştu.

yusf-karali-mezuniyet-77

Mezunlar adına teşekkür konuşması yapan dönem birincisi Ahmet Haluk Müftüoğlu, "Geriye dönüp baktığımda, aslında ilk heyecanımın bu kadar birikimi görme yanında ne kadar da az olduğu kanaatine bende hasıl olmuştur. İhtisasın bize kazandırdıklarını özetlemem gerekirse; modern çağın gereksinimlerini ve toplumun ihtiyaçlarını gördük, ufkumuz genişledi, özgüven kazandık, kendimizi yeniledik, birçok manevi kazanımlar ve tecrübeler edindik, dinî konularda toplumun sorularına ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir donanıma sahip olduk, tüm insanlığa yönelik ulvi hedefler belirledik. Problemler karşısında mantıkî tutarlılık çerçevesinde çözümler üretme, eleştirel düşünebilme, dini oluşumları değerlendirebilme becerisi kazandık, sentez gücünü ve yorum kabiliyetini elde ettik." ifadelerini kaydetti.

yusf-karali-mezuniyet-33

Programda Rize Valisi Kemal Çeber tarafından verilen başarı belgeleri protokol tarafından kursiyerlere takdim edildi.

yusf-karali-mezuniyet-22

Mezun kursiyerlerin Türk Tasavvuf Musikisi dinletisi sunduğu program, hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Editör: Ömer Ceylan