"Farklı Bakış" programında bu hafta Osmanlı Devleti’nin hoşgörü politikası izleyerek Kudüs’te barışı sağladığına dikkat çekildi.

Prof. Dr. Mustafa Güler ve Doç. Dr. Eldar Hasanoğlu konuk olduğu programda "Osmanlılardan önce Kudüs’te kimler hakimdi?, Bu hakimiyet ne kadar sürdü ve nasıl bir yönetim sergilendi?, Osmanlılar Kudüs’ü ne zaman ve nasıl fethetmiştir?, Osmanlı Devleti Dönemi’nde Kudüs’te nasıl bir yönetim tarzı sergilendi? sorularına cevap verildi.

"Osmanlının gittiği yere adaletli yönetim ve hizmet getirdiği tüm dünya tarafından bilinirdi." diyen Hasanoğlu, Kudüs’ün İslam’ın üçüncü haremi olarak kabul edildiğini vurguladı.

Osmanlının Kudüs’e hizmet götürmek amacıyla fethettiğini ifade eden Hasanoğlu, şöyle konuştu:

"Kudüs, İslam'ın üçüncü haremi. Osmanlı da dini saiklerle Kudüs'e hakim olmak ve hizmet götürmek istiyor. Kudüs'ün de Filistin topraklarında olduğunu görüyoruz. Osmanlı, Kudüs'ü ele geçirdiğinde çok büyük bir şenlik ortamı oluyor. Osmanlının, hizmet götüreceğini tüm dünya biliyor. Özellikle bu açıdan gayrimüslimler daha çok seviniyor. Yavuz Sultan Selim'i karşılayan ekibin en ön sırasında  Ermenilerin olduğu bilinir. Kudüs'te de bu tatbik ediliyor. Oradaki gayrimüslimlere emanname veriliyor."

Osmanlı Devleti’nin Kudüs’ü sınırlarına hiçbir değere zarar vermeden kattığını ifade eden Güler, şöyle konuştu:

“Yavuz Sultan Selim 1516 yılının son günlerinde Kudüs'ü yani herhangi bir savaşa girmeden hürmetine el sürmedi. Evet bir Mukaddes şehre yakışan bir şekliyle hiç kimseyi rahatsız etmeden bir hakimiyet tesis etti. Emaneti devraldı. Daha doğrusu Yavuz Sultan Selim'in yapmış olduğu büyük bir medeniyet göstergesidir. Halka atiyeler dağıtıyor. Yani artık burada ben varım ve emanetiniz bende diyor.”

“Farklı Bakış” her Pazartesi saat 22.00’de Diyanet TV’de…

Editör: Ömer Ceylan