1. SÜBHÂNEKE DUASI

سُبْحَانَكَ اَللّٰهُمَّ وَبِحَمْدِكَ وَتَبَارَكَ اسْمُكَ وَتَعَالٰى جَدُّكَ (وَجَلَّ ثَنَآئُكَ) وَلاَ اِلٰهَ غَيْرُكَ

Anlamı: “Allah’ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın  mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür, şanın yücedir. Senden başka ilâh yoktur.” (Ebu Dâvûd, “Salât”, 122)
“Ve celle senâük” cümlesi sadece cenaze namazında  okunur.

2. RÜKÛ VE SECDEDE OKUNACAK DUALAR

a) Rükûda okunacak dua 

سُبْحَانَ رَبِّىَ الْعَظِيمِ

Okunuşu: Sübhâne rabbiye’l-‘azîm (üç defa).
Anlamı: “Ulu Rabbim, her türlü kusurdan münezzehtir.”

 b) Secdede Okunacak Dua 

سُبْحَانَ رَبِّيَ الأَعْلَى 

Okunuşu: Sübhâne Rabbiye’l-a’lâ (üç defa).
Anlamı: “Ulu Rabbim, (her çeşit kusurdan) münezzehtir.” (Ebu Dâvûd, Salât, 154; Tirmizî, Salât, 194.)

3. RÜKÛDAN DOĞRULURKEN OKUNACAK DUA

 سَمِعَ اللّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ “,Semi’allâhü limen hamideh,  رَبَّنَا لَكَ الْحَمْدُ  Rabbena leke’l-hamd” Rabbenâ leke’lhamd (veya Rabbenâ ve leke’l-hamd)


Anlamı: “Allah, kendisine hamd edeni işitir; ey Rabbimiz! Her türlü övgü sana mahsustur.”

4. OTURUŞLARDA OKUNACAK DUALAR

a) Tahiyyât Duası (Ettehiyyatü Duası) Arapçası ve Anlamı


التَّحِيَّاتُ لِلَّهِ وَالصَّلَوَاتُ وَالطَّيِّبَاتُ* السَّلامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا النَّبِيُّ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ* السَّلامُ عَلَيْنَا وَعَلَى عِبَادِ اللَّهِ الصَّالِحِينَ* أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ*وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ

Tahiyyat duasının anlamı şöyledir: “Bütün tâzimler, övgüler, mülkler, kavlî, bedenî ve malî ibadetler Allah’a mahsustur. Ey Peygamber! Sana selâm olsun, Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerine olsun. Selâm bize ve Allah’ın sâlih kullarına olsun. Kesin olarak bilir ve beyan ederim ki Allah’tan başka tanrı yoktur ve şehâdet ederim ki Hz. Muhammed Allah’ın kulu ve elçisidir.”  (Buhârî, “Eẕân”, 148, 150; Müslim, “Ṣalât”, 55). 

b) Salli ve Bârik Duaları

Allahümme Salli
أَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلٰى اِبْرَاهِيمَ وَعَلٰى اٰلِ اِبْرَاهِيمَ اِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ

Anlamı: Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim’e ve İbrahim’in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye lâyık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.

Allahümme Barik
أَللّٰهُمَّ بَارِكْ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلٰى اِبْرَاهِيمَ وَعَلٰى اٰلِ اِبْرَاهِيمَ اِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ

“Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in ümmetine hayır ve bereket ver. İbrahim’e ve İbrahim’in ümmetine verdiğin gibi. Şüphesiz övülmeye lâyık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.” (Buhârî, “De’avât”, 32; Müslim, “Salât”, 65)

c) Rabbena Âtina ve Rabbena’ğfirlî Duaları

 رَبَّنَٓا اٰتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْاٰخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

رَبَّنَا اغْفِرْلِى وَلِوَالِدَىَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ

Anlamı: “Allah’ım! Bize dünyada iyilik, güzellik ve nimet ver, ahirette de iyilik, güzellik ve nimet ver. Bizi ateş azabından koru. (Bakara, 2/201)
Rabbimiz! Beni, anamı, babamı ve bütün mü’minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.” (İbrahim, 14/41)

5. KUNUT DUALARI

Kunut 1

اَللّٰهُمَّ إِنَّا نَسْتَعِينُكَ وَنَسْتَغْفِرُكَ وَنَسْتَهْدِيكَ وَنُؤْمِنُ بِكَ وَنَتُوبُ إِلَيْكَ وَنَتَوَكَّلُ عَلَيْكَ وَنُثْنِي عَلَيْكَ الْخَيْرَ كُلَّهُ نَشْكُرُكَ وَلَا نَكْفُرُكَ وَنَخْلَعُ وَنَتْرُكُ مَنْ يَفْجُرُكَ 

Allah'ım! Biz Sen'den yardım isteriz. Sen'den günahlarımızın affını isteriz. Senden hidayet isteriz. Sana inanırız, Sana tövbe ederiz. Sana güveniriz. Seni överiz, bütün hayırları Sen'den bilir Sana şükrederiz. Sana nankörlük etmeyiz. Günaha devam eden kişiden uzaklaşır, onları terk ederiz.

Kunut 2

اَللّٰهُمَّ إيَّاكَ نَعْبُدُ وَلَكَ نُصَلِّي وَنَسْجُدُ وَإِلَيْكَ نَسْعَى وَنَحْفِدُ نَرْجُو رَحْمَتَك وَنَخْشَى عَذَابَك إنَّ عَذَابَكَ بِالْكُفَّارِ مُلْحِقٌ

Allah'ım biz yalnız Sana ibadet ederiz. Yalnız Senin için namaz kılar ve secde ederiz. Senin rızanı kazanmaya çalışır, Senin hizmetinde oluruz. Senin rahmetini ister, Senin azabından korkarız. Şüphesiz Senin azabın kafirlere ulaşır.

Editör: Hüsne Yılmaz