Kâfirûn Sûresinin Meali

﴾1﴿ De ki: “Ey inkârcılar!
﴾2﴿ Ben sizin tapmakta olduğunuz şeylere tapmam.
﴾3﴿ Siz de benim taptığıma tapıyor değilsiniz.
﴾4﴿ Ben sizin taptıklarınıza tapacak değilim.
﴾5﴿ Siz de benim taptığıma tapıyor değilsiniz.
﴾6﴿ Sizin dininiz size, benim dinim banadır.”

Kâfirûn Sûresi nerede nâzil olmuştur?

Mekke döneminde nâzil olmuştur.

Kâfirûn Sûresi mushafta kaçıncı sıradadır?

Mushaftaki sıralamada yüz dokuzuncu, iniş sırasına göre on sekizinci sûredir. Mâûn sûresinden sonra, Fîl sûresinden önce Mekke’de inmiştir.

Altı âyet olup fâsılası د، م، ن harfleridir. İlk âyeti kâfirlere hitapla başladığı için bu adı almıştır.

Kâfirûn Sûresinin isimleri

Kafiirûn sûresine Mukaşkışe ismi de verilir. Bu kelime, “bazı bulaşıcı hastalıkları tedavi etme” anlamındaki “kaşkaşe” kökünden türemiş olup burada “şirk ve nifaktan uzaklaştıran” anlamındadır. Kâfirûn sûresine ayrıca Münâbeze, Berâet, İbâdet, Din ve İhlâs adları da verilmiştir. Öte yandan İhlâs ve Kâfirûn sûreleri İhlâseyn (iki İhlâs) şeklinde de anılmaktadır. AyrıcaKâfirûn sûresi Kalâkıl (“Kul” (de ki) emriyle başlayan beş sûreye verilen ortak isim) olarak bilinen sûrelerden biridir.

Kâfirûn Sûresinin nuzülü

 Tefsirlerde anlatıldığına göre Kureyşliler Hz. Peygamber’den bir sene kendi ilâhlarına tapmasını, bir sene de kendilerinin onun ilâhına tapmalarını istemişler. Hz. Peygamber de “Allah’a bir şeyi ortak koşmaktan yine O’na sığınırım!” demiş; bu defa Kureyşliler, “Bizim ilâhlarımızdan bazılarını istilâm et (öp, el sür), biz de seni tasdik edip ilâhına ibadet edelim” demişler. Bunun üzerine Kâfirûn sûresi inmiştir (Taberî, XXX, 213-214; Kurtubî, XX, 225).

Kâfirûn Sûresinin Konusu

Sûrede Hz. Peygamber’in inkârcılarla şirk ve sapkınlıkta birleşemeyeceği kesin bir üslûpla ifade edilmekte ve inancın şirkten uzak tutulması istenmektedir.

Kâfirûn Sûresinin Fazileti

Müfessirler bu sûrenin faziletiyle ilgili olarak Hz. Peygamber(sas) ’in, “Kul hüvellahu ehad Kur’an’ın üçte birine denktir, Kul yâ eyyühel-kâfirûn ise dörtte birine denktir” buyurduğunu; Sahâbe’den birine, “Uyumak üzere yatağına yattığında Kul yâ eyyuhel-kâfirûn sûresini oku; bunu okursan şirk inancına sapmaktan korunursun” dediğini naklederler (İbn Kesîr, VIII, 526; Şevkânî, V, 597-598).

Peygamberimiz (sas) Kâfirûn sûresini ne zaman okurdu?

Kâfirûn sûresi Hz. Peygamber (sas)’in namazlarda sıkça okuduğu sûreler arasında yer alır. Onun sabah ve akşam namazlarının sünnetlerinde, tavaf namazında ve vitir namazından sonra oturarak kıldığı iki rek‘atlık namazda İhlâs ve Kâfirûn sûrelerini okuduğu rivayet edilmiştir (Müslim, “Ṣalâtü’l-müsâfirîn”, 98; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 102, 112; Tirmizî, “Ḥac”, 43; Nesâî, I, 340, 447; Ahmed b. Hüseyin el-Beyhakī, II, 391; III, 33). 


 

Editör: Hüsne Yılmaz