Diyanet İşleri Başkanlığı, engellilik konusundaki toplumsal bilinç ve farkındalığı artırarak engelsiz din hizmeti sunmaya devam ediyor.

Bu kapsamda "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" münasebetiyle il ve ilçe müftülüklerince çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Ardahan/Hanak

Hanak İlçe Müftülüğü tarafından engelli bireyler ve ailelerine yönelik ziyaretler gerçekleştirildi.

hanak-11-1

İlçe Müftüsü Eyüp Kalkan, "Engelli olmak bir kusur değildir. Bu, Rabbimizin bir imtihanıdır. Engellilere bakma karşılığında cennet vaad edilmiştir. Asıl engellilik; Kur’an’a, hakka, hakikate, doğruya karşı kör, sağır ve dilsiz kalmaktır. Hz. Peygamber (sav) engelliliğe, dış görünüşe değil ehliyet ve liyakate bakmıştır." dedi.

bursa-engelli-11

Bursa

Yıldırım İlçe Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosunca "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" kapsamında "Engelliler ve İletişim" konulu etkinlik gerçekleştirildi.

Eğitimci Yazar Halis Kuralay'ın katılımıyla düzenlenen etkinlikte din görevlileri engelli bireylerle buluştu.

Barış Manço Kültür Merkezi'ndeki etkinliğin açılışında konuşan İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, engelli bireylerin toplumsal hayata katılımının önemine vurgu yaptı.

bursa-engelli-33

Sonrasında Eğitimci Yazar Halis Kuralay, "Engellilerle İletişim" başlıklı konferansını sundu.

Engelli bireylerle sağlıklı ve anlamlı iletişim kurmanın yollarını, duyarlı davranışları ve toplumsal farkındalığı vurgulayarak din görevlilerine önemli bilgiler aktaran Kuralay, engellilerle ilgili farkındalığı artırmayı amaçlayan bu tür etkinliklerin toplumun genelinde olumlu etkiler yarattığını belirterek İlçe Müftüsü Ahmet Durmuş ve personeline teşekkür etti.

bursa-engelli-22

Eskişehir

Eskişehir İl Müftülüğü, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla engelli vatandaşlar için özel bir program düzenledi.

Programda, İl Müftülüğü Engelli Koordinatörlüğü işitme engelli öğrencileri işaret diliyle İstiklal Marşı'nı okudu, Nurullah Keleş de Kur'an-ı Kerim tilavetinde bulundu.

eskişehir-engelli-11

Programın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Bekir Gerek, engelli vatandaşların toplumun önemli bir parçası olduğunu ve onlara her zaman destek olmaya çalıştıklarını söyledi. Gerek, "Engelli kardeşlerimiz bizim gözümüzde engelli değil, engelsizdir. Onlar bizim baş tacımızdır. Onların hayatlarını kolaylaştırmak ve mutlu etmek hepimizin görevidir." dedi.

eskişehir-engelli-22

Programda engelli bireylerle buluşan Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut ise engellilerin haklarının korunması ve fırsat eşitliğinin sağlanması için çalıştıklarını belirtti. Akbulut, "Engelliler günü, engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm yolları aramak için bir fırsattır. Biz de Diyanet İşleri Başkanlığı olarak engelli kardeşlerimize eğitim, ibadet, kültür ve sosyal hizmetler alanlarında destek vermeye devam ediyoruz." diye konuştu.

Programda Tayfur Bayar Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni  Görme Engelli Selahattin Eğe kendi yazdığı şiiri okudu, Bölge Hadis-i Şerif Ezberleme yarışması birincisi görme engelli Nisanur Tümenci(15) Hadis-i şerif okudu ve hafızlığını tamamlayan  görme engelli Hatice Hassouni(13)'ye hafızlık tacı giydirildi ve Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut onur belgesi takdim etti.

Düzce

Çilimli İlçe Müftülüğünce "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" münasebetiyle duyarlı gençlerle engelli bireyler ziyaret edildi.

düzce-engelli-11

"Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi" gençleriyle engelli bireyleri ziyaret eden İlçe Müftüsü Mehmet Ali Yiğit, "Allah, sizin görünüşünüze ve mallarınıza bakmaz, O ancak kalplerinize ve amellerinize bakar" ayetini hatırlattı.

Ziyaretlerde Türkiye Diyanet Vakfı yayınları ile çeşitli hediyeler takdim edildi.

Niğde

Niğde İl Müftülüğünce de "İşitme Engelliler Arası Hadis Ezberleme Yarışması" düzenlendi.

niğde-engelli-11

 Yarışmaya katılan 7 engelli birey Muhammedül Emin Kur’an Kursundaki törenle ödüllendirildi.

Ödülleri takdim eden İl Müftüsü Osman Ayas, engelliliğin Allah’ın bir takdiri olduğunu ve her kesin bir engelli adayı olabileceğini ifade etti.

Manisa

Manisa İl Müftülüğü Engelli Koordinatörlüğü tarafından "3 Aralık Dünya Engelliler Günü"nde "Engelleri Beraber Aşalım" farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.

manisa-engelli-11

Programda engelli bireylere hitap eden İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, "Diyanet işleri Başkanlığı olarak son yıllarda engelli kardeşlerimize yönelik din hizmetleri sunma ve özelde de Kuran-ı Kerim öğretimi noktasında ciddi gayretlerimiz var. Bu önümüzdeki süreçte bizler de önce talepleri alarak elimizdeki imkanları değerlendirip siz kardeşlerimizin içinde bulunduğu fiziki duruma göre, ulaşımı kolay olan bir mekan temin etmeye gayret edeceğiz. Çünkü sizler için açacağımız eğitim kurumlarının ulaşılabilir olmasının öneminin son derece farkındayız. Bu gibi ihdas edilen günler veya haftalar farkındalık içindir. Yıl ise 365 gün. Bir kardeşimizin ihtiyacı olduğunda bizim ve devletimizin ilgili kurumlarının imkanlar ölçüsünde katkı sunmaya devam etmesi bizim asli görevlerimizdendir." ifadelerini kullandı.

Program Şehzadeler İlçe Müftüsü İsmail Temur’un yaptığı dua ile son buldu.

Iğdır

Iğdır Müftülüğü, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü"nde engelli bireyleri kahvaltıda buluşturdu.

ığdır-engelli-11

Buluşmada engellilerin gününü tebrik eden İl Müftüsü Zahit Demirel, "Engelli vatandaşlarımızı hatırlamak her daima bizim asli görevimizdir. Onlar sadece bir gün değil sürekli ziyaret edilmeli ve duaları alınmalıdır. Unutulmaması gereken önemli bir hususta, her birimizin birer engelli adayı olduğumuzdur." dedi.

Şanlıurfa

Şanlıurfa Haliliye İlçe Müftülüğü ile Engellileri Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği iş birliğinde engelli öğrencilere yönelik program düzenlendi.

haliliye-engelli-program-11

Mevlana Camii’nde görme engelli Ahmet Furkan Tagaz’ın okuduğu Kur’an tilavetiyle başlayan program, birbirinden renkli görüntülere sahne oldu. Öğrenciler, çeşitli ilahiler seslendirerek gönülleri mest etti.

haliliye-engelli-program-22

Programda konuşan Haliliye İlçe Müftüsü Abdullah Yıldırım, "Rabbimizin nimetleri saymakla bitmez, nimetleri saymaya kalksanız sayamazsınız. Bazı insanlar vardır, bu nimetleri peşin alırken, bazıları da vardır ki onların nimetleri ahirette saklıdır." ifadelerini kullandı.

Program yapılan ikramlar ile sona erdi.

Editör: Ömer Ceylan