Türk ve İslam aleminin önemli mutasavvıflarından Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vefatının 750'nci yılı ve 2023 Mevlana Yılı dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Bu kapsamda il ve ilçe müftülüklerince "Vuslat Vakti" temasıyla gerçekleştirilen etkinliklerde Hz. Mevlana anıldı.

Ardahan

Ardahan Hanak İlçe Müftülüğü tarafından okullarda "Hz. Mevlana ve Vuslat Vakti" konulu konferanslar düzenlendi.

Hanak Mevlana Haftası 22

Konferanslar kapsamında öğrencilerle bir araya gelen İlçe Müftüsü Eyüp Kalkan, "Hz. Mevlana şu anda Afganistan sınırları içerisinde yer alan Belh şehrinde dünyaya gelmiş ve oradan adeta hayatta olduğu müddet boyunca ve öldükten sonra da dünyaya ve insanlara ışık saçmıştır. 1207-1273 yılları arasında yaşayan Hz. Mevlana çok kıymetli bir değer, bizim geleceğimizi aydınlatan alim, mutasavvıf ve şairlik özellikleri olan bir kişidir. Mevlana’daki dini-tasavvufi düşüncenin kaynağı Kur’an ve sünnettir." diye konuştu.

Hanak Mevlana Haftası 11

Okullarda düzenlenen konferanslara İlçe Vaizi Veysi Bildik, ilgili okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve okul çalışanları katıldı.

Edirne

Edirne İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen ÇEDES projesi kapsamında değerler kulübü öğrencileri "Mevlana'yı Anma" programı düzenledi.

Edirne Meevlana Anma 11

Programda Kur'an tilaveti, semazen gösterisi, ilahi ve ezgiler eşliğinde Hz. Mevlana'nın yaşamı ve örnek şahsiyeti ele alındı.

Edirne Meevlana Anma 22

Edirne İl Müftüsü Hasan Başoğlu ve Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpaçı da programda günün anlam ve önemine değinen birer konuşma yaptı.

Düzce

Düzce İl Müftülüğüne bağlı Koçyazı Mahallesi Zahidül Kevseri 4-6 Yaş Kur'an Kursu minikleri de Mevlana'yı andı.

Düzce Mevlana 11

Miniklerin canlandırdığı Mevlana Celaleddini Rumi’nin 7 öğüdü gösterisi ile başlayan programda konuşan İl Müftüsü Osman Aydın, "Dünyaya barış ve kardeşlik değerlerini en güzel şekilde öğreten Hz. Mevlana’yı, bu güzel programı gerçekleştirerek 4-6 yaş Kur’an kursu öğrencilerimize tanıtan hocalarımızı tebrik ediyorum. Onların bu değerleri öğrenmesi ve gelecek nesillere aktarması, geleceğimiz için ne kadar ümit var olmamız gerektiğinin bir göstergesidir." dedi.

Düzce Mevlana 22

Semazen gösterisi ve ney dinletisi ile devam eden programı minikler ve veliler ilgiyle takip etti.

Şanlıurfa

Peygamberler Şehri Şanlıurfa'da ise Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 750. Vuslat yıl dönümü dualarla yad edildi. Ellerin semaya açıldığı gecede semazenler aşk ile döndü.

Urfa Mevlana Anma 11

Şanlıurfa Mevlânâ Külliyesi Vakfı tarafından Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi Camii’nde düzenlenen Şeb-i Arûs programına İl Müftüsü Ramazan Tolan, Karaköprü İlçe Müftüsü Sacit Emiri, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celil Abuzer ile vatandaşlar katıldı.

Urfa Mevlana Anma 22

Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, "Mevlana Hazretlerini bütün dünyada, ülkemizde her yerde çok sevenleri var, onun yolunda gidenler var ama Şanlıurfa’da biraz daha fazla. Mevlana hazretlerinin Şeb-i Arûs gecesine denk getirildi. Onun ismine layık çok güzel program icra edildi. Bütün dünyada ünü var ama sanırım ikinci en büyük merkez Urfa olacak. Çünkü sevenleri de çok. Her yönüyle onun yolunda devam edenler de çok. Dünyamızda tabi birçok İslam önderleri büyükleri vardır ama bu büyüklerinden bir tanesi de Mevlana Hazretleridir. Mevlana, gönül adamı, tasavvuf adamı, ahlak adamı ama bunun yanında da dinimizin temel kurallarına çok sıkı sıkıya bağlı hiçbir ödün, bir taviz vermemiş bir şahsiyet. Günümüzde bütün dünyanın, Müslümanların ve inanmayanların veya başka din mensuplarının hepsinin muhtaç olduğu sevgi, muhabbet, kardeşlik, dostluk hepsi onda mevcut, bu kültürümüze bu büyüklerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Urfa’da buna sahip çıkacak." dedi.

Muğla

Hz. Mevlana'nın anıldığı bir diğer adres ise Muğla'nın Fethiye ilçesi oldu.

Muğla Mevlana 22

Fethiye İlçe Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü ve GSB Manevi Danışmanlarınca hazırlanan programda gençler Hz. Mevlana'yı yad etti.

Fethiye Sıtkı Koçman GSB Öğrenci Yurdundaki program İlçe Vaizi Muammer Gökmen'in Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından Manevi Danışman Nursel Aydoğan, Mevlana Celaleddin Rumi'nin hayatı ve eserleri hakkında gençlere bilgi verdi.

Muğla Mevlana 11

Aydoğan, Mevlana’nın ülkemiz başta olmak üzere dünyada da ünü olan çok büyük bir mutasavvıf ve düşünür olduğunu belirterek, insanlığın Mevlana’yı okuyup tanıdığında onun düşüncelerinden etkilenerek İslam'ı daha yakından tanıma fırsatı bulduklarını aktardı.

Programda gençler şiirler ve ilahiler seslendirdi.

Muğla Mevlana 33

Hacı Fehmi Özer 4-6 yaş Kur'an Kursu minik semazenleri tarafından yapılan sema gösterisi, izleyenlerden büyük beğeni topladı.

Program, ikramların ardından sona erdi.

Nevşehir Mevlana 33

Nevşehir

Nevşehir'de ise İl Müftülüğüne bağlı Atabilen Camii 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursu öğrencileri, Mevlana'yı anma etkinliğinde buluştu.

Çeşitli etkinliklerin yapıldığı programda miniklere Hz.Mevlanın öğretisi ve hafta teması olan "Vuslat Vakti" hakkında bilgiler verildi.

Nevşehir Mevlana 22

Minik öğrenciler "Vuslat Vakti" temasıyla düzenlenen hafta etkinlikleri kapsamında Hazreti Mevlana'nın 750. Vuslat Yıl Dönümü vesilesiyle Mevleviliğin temelini yansıtan önemli sembolleri arasında yer alan Sema gösterisini ilgiyle takip etti.

Nevşehir Mevlana 11

Editör: Ömer Ceylan