İl ve ilçe müftülüklerince "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla "Savaş, Göç ve Kadın" temalı etkinlikler düzenledi.

Eskişehir

Eskişehir İl Müftülüğü tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Eskişehir Dini İhtisas Merkezinde program düzenlendi. 

Açılışta konuşan İl Müftü Vekili Faruk Latifoğlu, "Kadınlarımız, ailemizin temel taşıdır. Onların fedakarlıkları ve emekleri sayesinde toplumumuz ayakta durmaktadır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle tüm kadınlarımızın bu özel gününü kutluyor, sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum." dedi.

Eskişehir Kadınlar Günü 11

Sonrasında kürsüye gelen Doç. Dr. Fatma Bayraktar Karahan, "Savaş Göç ve Kadın" başlıklı konferansında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün önemine değindi. Karahan, Kuran-ı Kerim'deki Sebe Melikesi'nin hikayesinden ve Hz. Peygamber'in sahabelerinden Ümmü Ümare Nesibe'nin cesaretinden örnekler vererek, kadınların tarih boyunca karşılaştıkları zorluklar ve üstlendikleri sorumluluklar üzerine vurgu yaptı.

Konferansında, Filistinde yaşanan katliama da değinen Karahan, savaşların ve göçlerin en çok kadınları ve çocukları etkilediğini, kadınların bu süreçte birçok zorlukla karşılaştığını söyledi.

Hakkari

Hakkari İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle kadınlara özel program düzenlendi.

Hakkari 8 Mart Konferansı 11

Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonundaki programın açılışında konuşan İl Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu, "Kadın annedir, kış kardeştir, eştir.  Hiçbir din, dinimiz İslam kadar kadına değer vermemiştir. Yüce Allah kendisi ve Peygamberimiz Hz. Muhammed’den sonra anne ve babaya itaati farz kılmıştır. Kadın Yüce Allah’ın en çok değer verdiği yaratılmışların başında gelir. Allah’u teala hiçbir erkeğe nasip etmediği durumları bayanlara nasip etmiştir. Geleceğimizin bayanların eliyle yeniden şekilleneceğine inanıyorum. Çocuklarımızı modern çağın kötülüklerinden koruyacak annelerdir. Bir çocuğu inşa eden, yetiştiren annedir. Toplumu inşa edecek olan da annedir. Anne Yüce Allah’ın belirlemiş olduğu şekliyle bir hayat yaşar ve kendisini var eden yaratanına karşı sorumluluklarını yerine getirir ise asr-ı saadet dönemi yeniden inşa edilecektir." dedi.

Akabinde 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri ilahi söyleyip şiirler okudu.

Hakkari 8 Mart Konferansı 22

Daha sonra kürsüye gelen İstanbul Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı ve Engelliler Koordinatörü Dr. Sema Çakır vermiş olduğu "Savaş, Göç ve Kadın" konulu konferansta "En büyük savaşı nefsimiz ve ailelerimizi çökerten durumlar ile çevremizi saran kötülüklere karşı vermeliyiz. Bunu yaptıktan sonra da dinimizin emir ve yasaklarına sımsıkı sarılıp asr-ı saadet dönemini andıran yaşantıya yeniden göç etmemiz gerekir." ifadelerinde bulundu.

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş İl Müftülüğü Göç Koordinatörlüğü, Kızılay Kadın ve Kızılay Genç ekibi koordinasyonu ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebeti ile Geçici Barınma Merkezi'nde kalan kadınlara yönelik program düzenlendi.

Maraş Kadın Programı 11

2. Mahalle Camii'nde gerçekleştirilen programda konuşan İl Müftü Yardımcısı Songül Haktan, "Savaş, Göç ve Kadın" konulu sunum yaparak tüm katılımcılara teşekkür etti.

Programda İl Vaizi Emine Çelik ve Kızılay yönetiminden Fatma Deveboynu da birer konuşma yaparak günün anlam ve önemine değindi.

Program, katılımcılara hijyen kiti hediye edilerek sona erdi.

Denizli

Denizli Müftülüğü Aile ve Rehberlik bürosu tarafından işçi kadınlara yönelik program düzenlendi.

Denizli Kadın Konferansı 11

Programda İl Müftü Yardımcısı Hamide Belgrat, kadınların önemine değinerek fabrikada çalışan işçilerin kadınlar gününü tebrik etti.

Programa Vali Ömer Faruk Coşkun'un eşi Sevilay Coşkun, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek'in eşi Serap Ayçiçek, İl Müftüsü Abdullah Pamuklu'nun eşi Göksel Pamuklu ile Vaiz Aliye Arslan katıldı.

Kırıkkale

Kırıkkale İl Müftülüğü ve KADEM Kırıkkale Temsilciliği  koordinesinde "Savaş, Göç ve Kadın" temalı konferans  gerçekleştirildi.

Kırıkkale’de Savaş, Göç Ve Kadın Konulu Konferans Düzenlendi-1

Açış konuşmasında İl Müftü Vekili Metin Arcaklıoğlu programa katılımlarından dolayı tüm davetlilere teşekkür etti.

Selamlama konuşmasını yapan KADEM Kırıkkale Temsilciliği  Sorumlusu Aşkın Taştan da,  tüm kadınların "8 Mart Dünya Kadınlar Gününü" kutladı.

Kırıkkale’de Savaş, Göç Ve Kadın Konulu Konferans Düzenlendi,,Jpg

Akabinde katılımcılara "Savaş, Göç ve Kadın" temalı sunumunu yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Uzmanı Kahyaoğlu, savaşın da bir ahlakının olduğunu  vurgulayarak "Savaş maddi menfaat için yapılmaz. Sivilleri, din adamlarını, kadınları, yaşlıları, akıl hastalarını savaşta öldürmek yasaktır. Kadınlara kız çocuklarına tecavüz etmek yasaktır." dedi.

Anne ve babalar olarak ebeveynlerin sorumluluklarını da  hatırlatan Uzman Kahyaoğlu, "Okuyan, üreten, çalışan, vatanını ve milletini seven değerlerine bağlı insanlar olmaya ve yine evlatlarımıza bu bilinci aşılamaya gayret edeceğiz. Müslümanları bölmeye, ayrıştırmaya kalkışanlara fırsat vermeyeceğiz. Çünkü ‘Müslüman Müslümanın Kardeşidir’ unutmayacağız." ifadelerini kullandı.

Program  Gazze başta olmak üzere dünyadaki tüm mazlumlar için yapılan  dua ile sona erdi.

Kayseri

8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Kayseri İl Müftülüğü tarafından il ve ilçe müftülüğünde görev yapan kadın personele ve TDV Kayseri Şubesi gönüllülerine yönelik kahvaltı programı düzenlendi.

Kayseri 8 Mart Etkinlik 11

Programda konuşan İl Müftüsü Yusuf Akkuş, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla gerçekleştirdiğimiz bu programa hoş geldiniz. İslam dini kadınlara ayrı bir önem vermiştir. Geleceğimiz yavrularımızı yarınlara sizler hazırlıyorsunuz. Sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu duygularla 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü kutluyorum. Programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Iğdır

Iğdır İl Müftülüğü koordinesinde Türkiye Diyanet Vakfı  Iğdır Şubesi Gençlik Kolları tarafından "8 Mart Dünya kadınlar Günü" münasebetiyle Karakoyunlu Tenzile Erdoğan Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezini ziyaret edildi.

Iğdır Kadınlar Günü 11

Iğdır İl Müftüsü Zahit Demirel, İslam ile kadının hayatının başlangıcında diri diri toprağa gömülen değersiz bir varlık olmaktan çıkıp ayakları altına cennet serilen annelere dönüştüğünü ifade etti.

Ziyarette merkez sakinlerine günün anısına çiçek dağıtıldı.

Adapazarı Kadınlar Günü 11

Sakarya

Adapazarı İlçe Müftülüğü vaizeleri ve ADRB tarafından ilçede yaşayan kadınlara yönelik kahvaltı programı tertip edildi.

Adapazarı Müftüsü Bilal Albayrak, kahvaltı programını ziyaret ederek tüm kadınların 8 Mart dünya kadınlar gününü ve Ramazan-ı Şerif-ini kutladı.

Kilis

Kilis Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle kadınlara yönelik program düzenlendi.

Kilis Kadınlar Günü 11

Müftülük Konferans Salonunda gerçekleşen program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. İl Müftüsü Alettin Bozkurt’un açış ve selamlama konuşmalarının ardından İl Müftü Yardımcısı Tuba Altuncu, İslam'ın kadına verdiği değeri anlattı.

Kilis Kadınlar Günü 22

Sonrasında kürsüye gelen Kilis 7 Aralık Üniversitesi Öğretim Görevlisi Zeynep Büşra Korkmaz ise "Savaş Göç ve Kadın" konulu konferans verdi. Program sonunda katılımcılara Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet-Sen Kilis şubesi tarafından hediyeler verildi.

İstanbul

İstanbul İl Müftülüğü tarafından kadınlara yönelik "Savaş, Göç ve Kadın" konulu konferans düzenlendi. Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından düzenlenen konferansa Yazar Zahide Tuba Kor konuşmacı olarak katıldı.

Programda selamlama konuşması yapan İstanbul Müftü Yardımcısı Ayşe Coşkun, savaşların sona erdiği bir huzurlu bir Ramazan dileğinde bulunarak katılımcılara teşekkür etti.

Istanbul 8 Mart 11

"Savaşlarda sadece kadınlar değil çocuklar, yaşlılar ve erkekler ayrı ayrı acılar çeker." diyen Yazar Kor, "Uzun yıllar savaş gören toplumlar aynı kaderi yaşıyor. Filistinli birinin yaşadığı acı ile bir Suriyelinin, Iraklının ve Afganlının yaşadığı acı arasında aslında bir fark yok. Savaş da göç de insanın hayatını allak bullak eden bir olgudur. Savaşlar biter ama onun bireysel ve toplumsal etkileri on yıllarca sürer. Düşen insana muamelemiz bizim ne olduğumuzun ölçüsüdür. Allah’ın hangi kulunu daha çok sevdiğini biliyor muyuz?" şeklinde konuştu.

Beyoğlu 8 Mart

Beyoğlu

Öte yandan Beyoğlu Müftülüğünce düzenlenen programa İstanbul İl Vaizi ve ADRB İl Koordinatörü Hilal Ferşatoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Vaiz Ferşatoğlu, "Şiddetin ve acının insan aklının sınırlarını zorlayan boyutlarıyla yaşandığı savaşlar çocuklarla birlikte bilhassa kadınları mağdur etmektedir. Yüce dinimiz İslam savaşlarda kadınlara, çocuklara, yaşlılara, hatta ağaçlar dahil olmak üzere yerleşim yerlerine zarar verilmesini yasaklamakta ve düşmanla mücadelede asla işkence gibi aşırılıklara kaçılmaması hususunda sınırları çizerek insaflı bir savaş hukuku belirlemiştir." diyerek Gazze'deki kadın ve çocuk katliamına dikkat çekti.

Program İlahi dinletisi sonrasında Temel Aile Bilinci Seminerlerine katılanlara belge takdim edilmesi ile sona erdi.

Hatay Kadınlar Günü 11

Hatay

Hatay İl Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Hatay Şubesi tarafından farkındalık standı açıldı.

ADRB vaizleri ve Türkiye Diyanet Vakfı Hatay Şubesi Kadın Kollarının görev aldığı stantta, kadına yönelik şiddetle mücadeleye ve müftülüğün aile ve dini rehberlik çalışmalarına dikkat çekildi.

Hatay Kadınlar Günü 22

Stantları ziyaret eden Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve eşi Esra Masatlı ile İl Müftüsü Mevlüt Topçu, görevlilerden yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alarak bu güzel çalışmaların zor zamanda çok anlamlı olduğunu ve farkındanlığın artmasına vesile olacağını söyledi.

Çankırı

Çankırı'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından Ahmet Yesevi Camii'nde program düzenlendi.

Çankırı Kadınlar Günü 11

İl Müftü Yardımcısı Şerife Hanım Altuner’in konuşmacı olarak katıldığı programda "Savaş, Göç ve Kadın" konusu işlendi.

Program, ilahi dinletisi ve dualarla sona erdi.

Çankırı Kadınlar Günü 22

Editör: Ömer Ceylan