Şemsi Paşa Camii 

Üsküdar sahilinde bulunan Şemsi Paşa Camii, halk arasında "Kuş Konmaz Camii" olarak bilinmektedir.

Mimar Sinan'ın güzide eserlerinden biri olan bu camii, 988 (1580) yılında yapılmıştır. 

Cami, türbe ve medreseden oluşan külliye şekilinde, Şemsi Ahmed Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Kuş-Konmaz-Camii--Şemsi-AhmetPaşa-Camii

Külliye kesme taştan yapılmış, demir şebekeli pencereleri olan bir çevre duvarının içinde yer alır. Bu duvar üzerinde biri doğu, diğeri kuzey (deniz) yönünde bulunan basık kemerli iki kapı ile avluya geçilir.

Kuş-Konmaz-Camii-külliyesi

Kırmızı ve beyaz taşlardan örülmüş kapı kemerinin üzerinde yer alan dört mısralık sülüs yazılı kitâbedeki manzume şair Ulvî’ye aittir. Kitâbenin son beyti 988 yılını verir.

Kubbe içi ve kasnağı rûmî, palmet gibi klasik motifler kullanılarak meydana getirilmiş çok renkli kalem işi süslemeye sahiptir. Kubbedeki celî sülüs yazılar İsmail Hakkı Altunbezer tarafından yazılmıştır. 

Külliye inşa edilirken 1580 yılında vefat eden Şemsi Ahmed Paşa’nın türbesi caminin deniz yönüne doğru olan kuzeydoğu cephesine bitişiktir.

Şemsi-Ahmet-Paşa-Camii-ve-türbesi

Türbe kapısı üzerinde bulunan, iki satır halindeki dört mısralık sülüs yazılı kitâbede tarih yoktur. Türbenin içindeki sanduka 1984 yılında yapılmıştır. Caminin doğu kısmındaki küçük hazîrede çoğunluğu XVIII. yüzyıla ait mezarlar bulunmaktadır. Ayrıca günümüzde caminin bahçe avlusunda Üsküdar Şemsipaşa İlçe Halk Kütüphanesi bulunmaktadır. Cami'nin sahil yönündeki kapısından Mimar Sinan'ın bir diğer eseri olan Mirimah Sultan Camii'ni'de görebilirsiniz.

Şemsipaşa-halk-kütüphanesi

Cami ile Medrese arasındaki avlu bölümünde bir su deşarj rögarı vardır. Bu Mimar Sinan'ın yaptığı eserlerin tümünde tek örnektir.

Kuş Konmaz Camii'nin Hikayesi

Kuş Konmaz caminin yaygın olarak bilinen bir de hikayesi var. Rivayete göre, Şemsi Paşa’nın Mimar Sinan’a  “Üzerinde kuşların uçmayacağı bir yer var mıdır?” sorusu üzerine araştırmalarda bulunan Mimar Sinan, Üsküdar’a kuşların konmadığı bu camiyi inşa etmiştir. 

Kuzey ve güneyden gelen rüzgarların kesiştiği, dalgaların kıyıyı dövdüğü bir noktada çıkan titreşim seslerinden kuşların rahatsız olacağını düşünen Mimar Sinan, sahilin kıyısındaki yeri tespit etmiş ve böylelikle caminin yapımına bu noktada başlanmıştır. 1580 yılında ibadete açılan bu cami zaman içinde halk arasında “Kuşkonmaz Camii” olarak anılmaya başlamış ve Üsküdar’ın simgelerinden biri haline gelmiştir.

Cami günümüzde “kuş konmayan cami” olarak da anılmaya devam etmektedir.

Kuş-Konmaz-Camii-kapsı

Kuş-Konmaz-Camii-içi

kuş-konmaz-cami

Kuş-Konmaz-Camii-bahçesi

cami-mezarları

Şemsi-Ahmet-Paşa-türbesi

Editör: Hüsne Yılmaz