Kandil ne anlama gelmektedir?

Müslüman örf ve adetlerine göre, dini olarak kutsal sayılan gecelere verilen addır kandil. Bu gecelerde eskiden şehirlerde cami, mescit ve benzeri yerler, içinde fitille yağın yakıldığı, aydınlatmada kullanılan kandillerle donatılırdı. Bu yüzden mübarek gecelerin adı kandil olarak anılmaktadır.

Müslümanlar için  kandil geceleri; Mevlid Kandili, Regaib Kandili, Miraç Kandili, Beraat Kandili ve Kadir Gecesidir.

Kandil geceleri ne zaman kutlanmaya başlanmıştır?

Hicri takvime göre belirlenen kandil geceleri İslam’ın ilk zamanlarında var olan bir adet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Osmanlı Devleti padişahı II. Selim’den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.

Kandil gecelerinde camilerin, özellikle minarelerin donatılması, III. Murat devrine rastlamaktadır. Mevlit törenleri ise Sultanahmet Camii’nin tarihi ile beraberlik göstermektedir. Kadir Gecesi dışın­daki geceler hakkında  Kuran’da bilgi bulunmamaktadır.

Kandil geceleri nasıl ihya edilir?

Fakat İslam dünyasında bu dini günlerde, küçüklerin büyükleri ziyaretleri, kandilini kutlama adetleri günümüzde de sürmektedir. Bu gecelerde Kur’an hatimleri yapılır, nafile namazlar kılınır, dua ve niyaz edilir, camilerde de genellikle Süleyman Çelebi’nin Mevlit'i, salavatlar ve ilahiler okunur.

Editör: Hüsne Yılmaz