Batı dünyasının Rumi’si, Mevlevi yolunun öncüsü, büyük Türk İslam düşünürü ve Mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi, 750. vuslat yıldönümü vesilesiyle Tokyo Camii ve Diyanet Türk Kültür Merkezinde "Şeb-i Arus Hz. Mevlana’yı Anma Konseri" ile anıldı.

Tokyo Camii & Diyanet Türk Kültür Merkezi Ertuğrul Konferans Salonunda gerçekleştirilen Hz. Mevlana’yı anma konserine Türkiye Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen, Azerbaycan Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçisi Gürsel İsmailzade, Azerbaycan Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçiliği Müsteşarı Rovshan Jafarov, İran İslam Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçiliği Müsteşarı Ahmet Racabi, Tokyo Büyükelçiliği Sosyal İşler Müşaviri Muhammed Raşit Alas, Japonya’da eğitim veren Müzik Üniversitelerinin Rektör ve akademisyenleri, Müzik Müzelerinin müdürleri, farklı kurum ve kuruluşlardan davetliler ile Japon vatandaşları katıldı.

Japonya Şeb I Arus 11

Programın açılışında konuşan Büyükelçi Korkut Güngen, "Anadolu ve İslam medeniyetinin en seçkin mensuplarından olan Hazreti Mevlana’yı andığımız bu anlamlı etkinliği düzenleyen Tokyo Camii’mize yürekten teşekkür etmek istiyorum. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vuslatının üzerinden 750 sene geçmiştir. Ancak kendisinin insanlığa bıraktığı en büyük miraslardan olan evrensel insan sevgisi daima yaşamaktadır.
Hazreti Mevlâna hiç şüphesiz topraklarımızın temsil ettiği değerler manzumesinin en güzel bir yansıması ve özeti niteliğindedir. Aynı zamanda tüm insanlığa hitap eden güçlü bir ses, barışın, kardeşliğin ve hoşgörünün bir simgesidir. Mesnevi gibi insanlık sevgisini öğütleyen büyük eseri dünyanın pek çok yerinde paylaşılmakta, yankı uyandırmaya devam etmektedir. Farklı dilleri konuşan, farklı dinlere ve kültürlere mensup milyonlarca insanı 'insan' olmanın anlam ve değerini idrak etmeye yöneltmektedir. Hazreti Mevlana’nın din, ırk, dil farkı gözetmeksizin herkesi birliğe çağıran yaklaşımını ülkemizde en çok 'kim olursan ol yine gel' dizeleriyle anıyoruz. Bu bakış açısı ülkemizin gerek kültürünün gerekse tutumlarının da temel yapı taşlarındandır." dedi.

- "Mevlana’nın öğütleri bizlere birliğin önemini hatırlatır"

Güngen, "Hazreti Mevlana gibi inanç önderlerinin yüzyıllar önce vermiş oldukları insan sevgisi odaklı hoşgörü mesajlarına, uluslararası toplumda belirgin bir ayrışma ve dışlama eğiliminin yaşandığı günümüz koşullarında, her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Yabancı düşmanlığı ve ayrımcılığın üzücü ve tehlikeli boyutlara varan örneklerine gittikçe daha sık rastladığımız mevcut ortamda, Mevlana’nın öğütleri bizlere diyaloğun ve çeşitlilik içinde birliğin önemini bir kez daha hatırlatmaktadır." ifadelerini kaydetti.

Hz. Mevlana'nın öğretilerinin evrensel bir nitelik taşıdığını vurgulayan Güngen, "Düğün günü olarak idrak ettiğimiz Şeb-i Arus, yalnızca Hazreti Mevlana’yı andığımız bir gün değildir. Mevlana’nın insanlığı yeniden iyiliğe, güzelliğe, umuda ve merhamete çağırdığı, hepimizi dünyevi kaygılarımızın ötesinde düşünmeye teşvik eden özel bir gündür. Tam olarak da bu sebeptendir ki dünyanın çeşitli coğrafyalarından binlerce kişi Konya’daki anma törenlerine katılmakta, vuslat heyecanına ortak olmaktadır. Hazreti Mevlana’nın öğretilerinin evrensel bir nitelik taşıdığını da bu törenler yadsınamaz biçimde ortaya koymaktadır. Biz de Tokyo Büyükelçiliği olarak Hazreti Mevlana’nın sevgi ve hoşgörü dolu bir dünya için bizlere verdiği ilhamdan yola çıkarak ülkemizin daha iyi bir dünyada yaşama hedefine ulaşılması için her türlü çabayı göstermeyi sürdüreceğiz." diye konuştu.

Japonya Şeb I Arus 33

İki bölümden oluşan programın birinci bölümünde, Tokyo Üniversitesinde Araştırmacı Dr. Âmin Choghadi Mesneviden bestelenen Farsça eserler seslendirdi.

Programın ikinci bölümde ise Tokyo Camii İmam Hatibi Muhammet Rıfat Çınar Türk Tasavvuf Müziğinin seçkin eserlerinden oluşan bir konser verdi.

Japonya Şeb I Arus 44

Japon sanatçıların enstrüman icrasına sema gösterisi eşlik etti.

Japon vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği program hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

Editör: Ömer Ceylan