Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Kur'an ve Sünnet temelinde aile olma bilincini güçlendirmek, ailede hak ve sorumluluklar açısından baba olmanın önemine dikkat çekmek amacıyla sosyal-kültürel aktiviteler ile atölye çalışmalarının da yer alacağı "Baba Okulu Seminerleri" düzenleniyor.

İl ve ilçe müftülükleri koordinesinde 81 il genelinde uygulanan "Baba Okulu Seminerleri"nin ilki Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen’in "Kur'an-ı Kerim’de Baba Örnekleri" konulu sunumuyla başladı.

Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu'ndaki sunumunda Başkan Yardımcısı İşliyen, Diyanet İşleri Başkanlığının aileye yönelik çalışmalarının çok önemli olduğu belirterek, günümüzde aile kurumunun ve çocukların çeşitli zararlı faaliyetlerin tehdidi altında olduğunu, böyle bir ortamda babaların evde ve dışarıda sergiledikleri rollerin çok önemli olduğunu vurguladı.

baba-okulu-33

İşliyen, Peygamberlerin yıldızlar misali yolumuzu aydınlattığını, her birinin müşahhas örnekler olduğunu ifade ederek onların birer baba olarak örnekliklerini şöyle aktardı:

"Peygamberler evlatlarına, sevgi, şefkat ve merhametle muamele etmişlerdir. Bir babanın çocuklarına göstereceği sevgi, ilgi, şefkat ve merhamet boşluğunun yerini hiçbir şey dolduramaz.

Peygamberler evlatlarının salihlerden, namaz kılanlardan olması, 'tertemiz bir evlat' olması için dua etmişlerdir.

Çocuklar arasında ayrım yapmamak, kıskançlığa sebep olabilecek davranışlardan sakınmak gerekir. Sevgi ve ilgide çocuklar arasında yapılan ayrım, Hz. Yakub’un (as) çocukları örneğinde olduğu gibi birbirlerine karşı haset ve nefret duymalarına neden olabilir. Miras ve diğer hususlarda çocuklar arasında adaletsizlik yapmak çok büyük vebale ve öngörülemez sorunlara neden olur.

Çocuklarımızın dünyadaki gelecekleri için olduğu kadar uhrevi geleceklerine yönelik de endişe etmemiz gerekir. Hacer annemiz, İsmail’i susuzluktan ölür endişesiyle Safa-Merve arasında koşmuştu. Bizimse bugün çocuklarımızın manevi anlamda ölüm tehlikesine karşı çok çaba göstermemiz gerekir."

Hz. Lokman (as)’ın oğluna nasihatlerinin bir babanın oğlunu eğitirken dikkate alması gerektiğini ifade eden Başkan Yardımcısı İşliyen, babaların önce kendileri istikamet üzere olmaya gayret etmeleri, sonrasında ise çocuklarına nasihati terk etmemeleri gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Seminerin açılışında konuşan Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi ise "Araştırmalara göre ülkemizde babaların çocuklarıyla günlük olarak geçirdiği vakit ortalama 40 saniye ile 3 dakika arasındadır. Bir babadan çocuklarına vakit ayırması, değer verdiğini davranışlarıyla göstermesi, emek harcaması, onların iyi bir insan olarak yetişmesi için önce kendisinin örnek olması, sonra maddi ve manevi olarak eğitimlerine yatırım yapması beklenir. 81 il genelinde uygulanan Baba Okulu Seminerlerinden Başkanlığımız Merkez teşkilatında görev yapan personelimizin de istifade etmesini arzu ettik ve bu doğrultuda adım attık." dedi.

Aile ve Dini Rehberlik Dairesi Başkanı Dr. Elif Arslan da seminerler hakkında bilgilendirmede bulundu.

baba-okulu-11

4 hafta sürecek ve 8 derste tamamlanacak olan Baba Okulu Seminerlerine Başkanlık Merkez teşkilatında görev yapan 37 personel yüz yüze; 81 il genelinden ise 778 personel çevrim içi olarak katıldı.

Editör: Ömer Ceylan