Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Munir el-Burş, yaptığı açıklamada, bölgede açlıktan hayatını kaybedenlere ilişkin bilgi verdi.
İşgalcilerin ablukası ve saldırıları altındaki Gazze'ye dayatılan açlığın can almaya devam ettiğine işaret eden Burş, son 24 saatte 11 Filistinlinin daha açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle öldüğünü ifade etti.
Burş, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısının 108'i çocuk, 251'e yükseldiğini kaydetti.

Tedavi için İtalya'ya götürülen Gazzeli kadın, 24 saat dolmadan yetersiz beslenmeden öldü
İşgalcilerin sınır kapılarını kapatıp yardım girişini kısıtlayarak kıtlığa sürüklediği Gazze’den tedavi için İtalya’ya götürülen Marah Abu Zuhri isimli genç kadın, yetersiz beslenme nedeniyle henüz 24 saat geçmeden yaşamını yitirdi.
İtalyan ANSA ajansının haberine göre, işgalcilerin uyguladığı abluka ve saldırıların yol açtığı kıtlık, Gazzelileri yaşamdan koparmaya devam ediyor.
İtalya'nın insani yardım operasyonu kapsamında Pisa kentine tahliye edilen 20 yaşındaki Gazzeli hasta Zuhri, 13 Ağustos gecesi havaalanına indi ve hastaneye sevk edildi.
Hastane yetkilileri, şiddetli yetersiz beslenme nedeniyle sağlık durumu kritik seviyede olan Zuhri’nin tedavi sırasında solunum sıkıntısı yaşadığını ve kısa süre sonra kalbinin durduğunu belirtti.
Yetkililer, İtalya'ya getirilmesinin üzerinden henüz 24 saat geçmeyen Zuhri'nin hayatını kaybettiğini duyurdu.
İşgalcilerin Gazze'ye düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 70 Filistinli hayatını kaybetti
İşgalcilerin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 70 artarak 61 bin 897'ye yükseldi.
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, işgalcilerin devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.
Bugün Gazze Şeridi'ndeki hastanelere 70 ölü ve 385 yaralının getirildiği belirtildi.
Böylece işgalcilerin Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 61 bin 897'ye, yaralı sayısının da 155 bin 660'a yükseldiği aktarıldı.
İşgalcilerin Gazze'de 19 Ocak'ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart'tan bu yana düzenlediği saldırılarda ise 10 bin 362 Filistinlinin yaşamını yitirdiği, 43 bin 619 kişinin yaralandığı kaydedildi.
Gazze Şeridi'nde enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu ifade ediliyor.
Yardım dağıtım noktalarındaki saldırılar
Gazze'de katil İsrail-ABD güdümlü "Gazze İnsani Yardım Vakfı" tarafından kurulan sözde yardım dağıtım noktalarında Filistinlilerin hedef alındığı sistematik saldırılarda ise son 24 saatte 26 Filistinlinin öldüğü, 175 kişinin ise yaralandığı belirtildi.
Böylelikle 27 Mayıs'tan bu yana öldürülenlerin sayısının 1924'e, yaralananların sayısının da 14 bin 288'e çıktığı kaydedildi.
Gazze'deki Sivil Savunma: Gazze sakinlerinin önünde artık sadece "ölüm seçeneği" kaldı
Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, basına yaptığı açıklamada, Zeytun Mahallesi'nde yaşananların tam anlamıyla bir "soykırım" olduğunu vurguladı.
Katil İsrail işgal güçlerinin mahalledeki evleri patlayıcı robotlarla havaya uçurduğunu ve ekiplerinin yaralılara ulaşamadığını vurgulayan Basal, Gazze sakinlerinin artık sığınacak yeri olmadığını, şehirde yaşamın olanaksız hale geldiğini ve ciddi insani koşulların söz konusu olduğunu kaydetti.
Basal, "İşgal güçleri Gazze’yi yok ediyor ve biz vatandaşları koruyacak kapasiteye sahip değiliz." dedi.
Zeytun Mahallesi’nde yaklaşık 50 bin kişinin bulunduğunu belirten Filistinli Sözcü, Gazze’de çok zor ve felaket boyutunda bir durum yaşandığını, hayatın temel koşullarının ortadan kalktığını söyledi.
Mahmud Basal, Gazze sakinlerinin önünde artık sadece "ölüm seçeneğinin" kaldığını ifade ederek, uluslararası topluma, "acil müdahale" çağrısı yaptı.
Gazze'deki hükümet: İşgalcilerin Zeytun Mahallesi'ne düzenlediği saldırılar nedeniyle yüzlerce aile göç etti
Hükümetin Medya Ofisi Müdürü İsmail es-Sevabite, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işgalcilerin söz konusu mahalleye düzenlediği kanlı saldırılarda yüzlerce kişinin öldüğünü, yaralandığını ve göç ettirildiğini söyledi.
Sevabite, "Zeytun Mahallesi'nde yaşananlar münferit bir olay değil, aksine Gazze Şeridi'ni Filistinlilerden boşaltmanın ve askeri güçle yeni bir demografik gerçeklik dayatmanın ön hazırlığı olarak, altyapının ve yerleşim alanlarının tamamen yok edilmesini hedefleyen sistematik işgal politikasının bir parçası." ifadesini kullandı.
Gerek Zeytun Mahallesi'nde gerekse Gazze genelinde yaşanan yıkımın boyutunun yakın tarihte eşi benzeri görülmemiş boyutta olduğuna işaret eden Sevabite, bunun Filistin halkının iradesini kırmayı ve ulusal kimliğini yok etmeyi amaçlayan bir intikam ve ırkçılık politikasını yansıttığını kaydetti.
Sevabite, işgalcilerin işlediği soykırım suçlarının ortaya çıkarılması, ilgili mahkemelere sevk edilmesi, siyasi, hukuki ve ekonomik baskı uygulanması için acilen uluslararası toplumu ve Arap dünyasını harekete geçmeye çağırdı.
Filistin topraklarını gasbeden işgalciler, Filistinlilere ait arazi ve araçları ateşe verdi
Muğir Beldesi Konsey Başkanı Emin Ebu Ulya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin topraklarını gasbeden fanatik Yahudilerin, Ramallah kentinin kuzeyindeki Muğir beldesine sızarak, zeytin ağaçlarını kestiğini, tarım arazilerini ve çiftçilere ait bazı araçları ateşe verdiğini belirtti.
İşgalcilerin, kasabanın batı tarafındaki tek girişini kapatarak giriş-çıkışlara engel olduğunu, işgalcilerin ise söz konusu ihlallere müdahale etmediğini aktaran Ebu Ulya, fanatik grupların son günlerde kasabaya yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını, çiftçilerin bölgeye giriş çıkışlarına engel olduğunu anlattı.
İşgal güçleri ile fanatik Yahudilerin, işgal altındaki Batı Şeria'da evleri yıkma, bölge halkını zorla topraklarından çıkarma, yasa dışı yerleşimleri genişletme gibi saldırılarını artırarak, "Batı Şeria'nın ilhakına" zemin hazırlamaya çalıştığı belirtiliyor.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.
Bu sürede işgal güçleri ile Filistin topraklarını gasbeden işgalcilerin saldırılarında 1000'den fazla Filistinli öldürüldü, yaklaşık 7 bin kişi yaralandı, 18 bin 500'den fazla kişi gözaltına alındı.
BM: Bir milyon kadın ve kız çocuğu toplu açlık riski altında
Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA), ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan, işgalcilerin yürüttüğü şiddetli saldırılar ve uyguladığı abluka nedeniyle Gazze Şeridi'nde yaşanan krizlere ilişkin açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Bir milyon kadın ve kız çocuğu toplu açlık riski altında. Gazze’deki kadınlar ve kız çocukları, yiyecek ve su bulmak için dışarı çıkmak gibi ciddi ölüm riski taşıyan hayatta kalma yöntemlerine başvurmak zorunda kalıyor." ifadesine yer verildi.
Uluslararası toplumdan Gazze’deki ablukanın kaldırılması ve insani yardımların geniş ölçekte ulaştırılması çağrısında bulunulan açıklamada, "Gazze, tarihinin en ağır insani krizlerinden birini yaşıyor. Kıtlık koşulları ve işgalcilerin uyguladığı soykırım saldırıları iç içe geçiyor. 2 Mart’tan bu yana katil İsrail, tüm sınır kapılarını kapatarak insani yardımların girişini engelliyor. Sınırlı miktarda izin verilen yardımlar ise açlık çeken Filistinlilerin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak." değerlendirmesinde bulunuldu.
Euro-Med: Katil İsrail 6 günde Gazze kentinde 400 evi yok etti
Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü (Euro-Med) tarafından yapılan yazılı açıklamada, işgalcilerin Gazze kent merkezine düzenlediği son saldırılara ilişkin bilgi verildi.
Açıklamada, "Katil İsrail, 6 günde Gazze’nin en büyük yerleşim bölgelerinden Zeytun Mahallesi’ni adeta yerle bir etti. Yaklaşık 400 evi uzaktan kumandalı patlayıcılar, yüzlerce hava saldırısı ve top atışıyla yok etti. Saldırılar nedeniyle mahalledeki 90 binden fazla kişi yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı." ifadelerine yer verildi.
Okullar ve camiler de hedef alınıyor
Mahalle sakinleri zorla göç ettirilirken, patlamalar ve bombardıman nedeniyle enkaz altında kalan ölü ve yaralıların da çıkarılamadığı aktarıldı.
Açıklamada, evler, okullar ve camilerin hedef alındığına dikkat çekilerek katil İsrail’in bu saldırılarının Gazze’yi tamamen işgal etme ve mahalleleri boşaltma amacı taşıdığı, yaşananların "sistematik bir soykırım politikası" olduğu vurgulandı.
Katil İsrail güçlerine ait keşif ve gözetleme yapan 1 İHA, Gazze'de düştü
Ordudan yapılan açıklamada, gözetleme yapan "Skylark 3" model insansız hava aracının (İHA) "teknik bir arıza" nedeniyle Gazze kentinin Rimal Mahallesi’nde düştüğü belirtildi.
Katil İsrailli savunma şirketi Elbit Systems tarafından üretilen Skylark model keşif ve gözetleme İHA’larının yıllar içinde çok kez teknik arıza nedeniyle düştüğü basına yansıdı.
Katil İsrail'den Gazze kentini işgal kararı
Katil İsrail Güvenlik Kabinesi, 8 Ağustos'ta Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze kentinin işgal edilmesine yönelik plana onay vermişti.
Başbakan Binyamin Netanyahu ise kabine toplantısı öncesi Fox News'e verdiği röportajda, Gazze Şeridi'nin tamamını işgal etmeyi hedeflediklerini söylemişti.
Ancak kabine toplantısı öncesi basında işgal planına ilişkin yer alan haberlerde, saldırıların aşamalı olarak yapılacağı belirtilmişti.
İşgalin önce Gazze kentinde başlayacağı, saldırıların daha sonra da orta kesimde yer alan Filistinli mültecilerin kaldığı kamplara uzanacağı ifade edilmişti.
Gazze "açlıktan" ölüyor
Katil İsrail'in saldırıları ve insani yardım girişini kısıtlayan sıkı ablukası altındaki Gazze Şeridi, açlığın yayıldığı, su, ilaç, tıbbi gereçler ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor.
Başta çocuklar olmak üzere, Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle ölümler artıyor. Yerel ve uluslararası çevreler, katil İsrail'in "açlığı ve susuzluğu silah olarak" kullandığını belirtiyor.
Sivil altyapıyı da tahrip ederek Gazze'nin yüzde 88'ini yıkan katil İsrail güçleri, sürgün emirleriyle yerinden ettiği Filistinlileri sık sık barındıkları bölgelerde hedef alıyor.
Nüfusu yaklaşık 2,3 milyon olan Gazze'de katil İsrail'in saldırıları ve sürgün emirleriyle yerinden edilenlerin sayısının 2 milyona ulaştığı, çok sayıda kişinin defalarca yerinden edildiği belirtiliyor.
Temel malzemelerden yoksun şekilde yerinden edilen Filistinliler, derme çatma çadırlarda veya aşırı kalabalıklar içinde hijyen malzemelerinin eksikliğinde lavaboların bile yetersiz olduğu, bulaşıcı hastalıkların yayıldığı okullarda hayatta kalmaya çalışıyor.
Katil İsrail güçleri ise günlük düzenlediği saldırılarla yerinden edilenlerin çadırlarını ve barındığı sivil noktaları bombalıyor.
Next





