İsrail Haaretz Gazetesi, 7 Ekim tarihinde çatışmalar başlamadan önce Hamas’ın festival için toplanan yahudilerden haberi olmadığını çatışma başladıktan sonra festival alanındaki yahudileri işgalcilere ait bir helikopterin tarayarak vurduğunu iddia etti.

Haaretz gazetesi, işgalcilerin, Hamas'ın Gazze'den 7 Ekim'de düzenlediği saldırıya ilişkin yaptığı değerlendirmesiyle ilgili bilgi verdi.

Hamaslıların sorgu kayıtlarına ve işgalcilerin olayla ilgili soruşturmasına dayanan değerlendirmesinde, Gazze Şeridi yakınlarında düzenlenen müzik festivali hakkında Hamas'ın önceden bilgi sahibi olmadığı belirtildi.

İşgalcilerin, Hamas'ın, saldırı esnasında dronlar ve paraşütlü unsurlar sayesinde müzik festivalini öğrendiği aktarılan haberde, iletişim sistemini kullanarak onları bölgeye yönlendirdiğini tahmin ettikleri kaydedildi.

Habere göre, soruşturmada, festivale katılanların çoğunun ilk silah sesi duyulmadan yarım saat önce partinin durdurulmasına karar verildiği için kaçmayı başardığı yer aldı.

Haaretz haberinde, soruşturmanın aynı zamanda bir işgalci savaş helikopterinin Hamaslılara ateş açarken sivilleri de vurduğunu ortaya çıkardığını iddia ederek, şu ifadelere yer verildi:

"Bir polis kaynağına göre, soruşturma aynı zamanda olay yerine gelen ve görünüşte oradaki teröristlere ateş açan İsrail ordusuna ait bir savaş helikopterinin de bazı festival katılımcılarını vurduğunu gösteriyor. Polise göre festivalde 364 kişi öldürüldü."

Editör: Mehmet Öztürk