İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un 87. ölüm yıl dönümü vesilesiyle Hanak İlçe Müftülüğü tarafından okullarda konferanslar düzenlendi.

Hanak Atatürk Ortaokulu Konferans Salonunda İlçe Müftüsü Eyüp Kalkan ve Hanak Şehit Serhat Yılmaz Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda ise İlçe Vaizi Veysi Bildik tarafından "Mehmet Akif Ersoy’u Anma ve Anlama" konulu konferanslar gerçekleştirildi.

Hanak Akif Anıldı 22

İlçe Müftüsü Eyüp Kalkan, şunları  kaydetti:

"Mehmet Akif Ersoy, 1873-1936 tarihleri arası yaşamış olan milli şair, vatan şairi unvanlarıyla anılan, milletini ve dinini seven, insanlara karşı merhametli bir mizaca sahip, edebi bakımdan kıymetli şiirlerin sahibi olan çok değerli bir şair, edebiyat öğretmeni, veteriner, hafız, vaiz, Kur’an mütercimi ve siyaset adamıdır. Kendisi yirmi yaşlarında iken yaklaşık 6 ayda Kur’an-ı Kerim'i ezberleyerek hafız olmuştur. Akif kendisini sıradan bir hafız olarak değil, 'demir hafız' olarak tanıtır. Yazmış olduğu eserleri ve şiirleriyle topluma yön vermiştir. Yazmış olduğu İstiklal Marşı'nı Safahat isimli kitabına almamış, bu şiiri neden Safahat isimli kitabına almadığı sorulunca 'O benim eserim değil, milletimin eseridir' şeklinde cevap vermiştir. 'Alınız ilmini Garb’ın, alınız sanatını, Veriniz, hem de mesainize son süratini' dizelerini yazarken aslında 'İnsan ancak çabasının sonucunu elde eder. Ve çabasının karşılığı ileride mutlaka görülecektir.' (Necm, 53/39-40) ayetlerinden esinlenmiştir. 'Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası, dostunun yüz karası, düşmanının maskarası.' derken çalışıp çabalamanın gerekliliği üzerinde durmuştur. 'Girmeden tefrika bir millete düşman giremez. toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez' derken de adeta 'Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın; bölünüp parçalanmayın' (Ali İmran, 3/103) ayeti kerimesini terennüm etmiştir."

Editör: Ömer Ceylan