Hakkari İl Müftülüğünce, "2023 yılı Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası" etkinlikleri çerçevesinde "Peygamberimiz, iman ve istikamet" konulu konferans düzenlendi.

hakkari-konferans-mevlidi-nebi-44

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonunda Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, İl Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu’nun açış konuşması ve İl Müftülüğü İlahi Grubunun dinletisiyle devam etti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Van İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık, "Rabbimiz bizden hidayeti, hakikate ermeyi, doğruyu bulmayı istiyor. Çünkü bu dünyada insanlar için  hidayete ermekten ve doğruyu bulmaktan daha zengin bir kaynak söz konusu değil. Onun için evvela hakikati bulun, doğru yola girin mesajı veriliyor. Kur’an-ı Kerim nimet verilen insanları sayarken, padişahlardan, krallardan zenginlerden ve hali vakti yerinde olan insanlardan değil, nebiler, sıddıklar, şehitler ve salihlerden bahsetmektedir. Demek Yüce Allah’ın nimet anlayışı ile bizim anladığımız nimet arasında çok fark var." dedi.

- "Peygamberimizle olmak için onun izinden yürüyeceğiz"

Müftü Şık, "Peygamberimizle birlikte olmak için onun izinden yürüyeceğiz.  Rabbimize, peygamberimize, manevi değerlerimize sadık olacağız. Gerekirse  Hz. Ebubekir gibi bedenimizi yılanların zehrine maruz bırakacağız. Sevr  Mağarasında olduğu gibi. Ve salih olacağız. Salih olmak iyi olmanın yanında iyileştirici bir özelliğe sahip olmayı da gerektirir. Birileri ailemizi dağıtmaya çalışacak biz toparlayacağız. Birileri zihnimizi kirletecek biz temizleyeceğiz. Birileri ufkumuzu karartacak, biz  Allah’ın nuruyla tekrar aydınlatacağız.  Birileri ahlaki yozlaşmaların önünü açacak, biz ise kapatmaya çalışacağız. Birileri münkeri yaymaya çalışacak, biz onun karşısına ma’rufu dikeceğiz. Kısacası nerede bir manevi bozukluk varsa, biz bütün bunların hepsi ile mücadele edeceğiz. İşte peygamberler, sıddıkar, şehitler ve salihler gibi bu mücadeleye evet dersek o zaman sırat-ı müstakimde ilerliyoruz diyebileceğiz. İşte Sevgili Peygamberimizin bütün çabası, bütün mücadelesi, ümmetinden tek bir kişinin cehennemde kalmaması için idi." ifadelerini kaydetti.

hakkari-konferans-mevlidi-nebi-33

- "İnsanlık Peygamberimizi tanımış olsaydı rehber aramak zorunda kalmazdı"

"Peygamberimizin vefası karşısında biz ümmeti ne haldeyiz onu sorgulamamız lazım." diyen Müftü Şık, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Eğer insanlık Hz. Peygamberi iyi tanımış olsaydı hiçbir rehber aramak zorunda kalmazdı. Ama tanımıyoruz. İsmini çocuklarımıza veriyoruz ama maalesef sünneti, vizyonu, misyonu ve hedefi ne idi bilmiyoruz.  İhya olabilmemiz izin Resulullahın örnekliğine ihtiyacımız var.  Bir taraftan dünyamızı imar ederken,  diğer taraftan maneviyatımızı tahrip ediyoruz. Bir taraftan binalar yükseliyor, bir taraftan insani değerler alçalıyor. Artık ilim cehalete söz geçiremez oldu. Büyüklerin değil küçüklerin sözleri dinlenir oldu. Artık ne kadar değerli şey varsa hep değersiz şeylerin arasında kaybolup gitti.

- Peygambere muhtacız

Onun için O’nun; komşumuzu bize hatırlatan mübarek sözlerine, kan davalıları barıştıran fermanına, insanları kardeş ilan eden ilkelerine, cenneti anaların ayakları altına koyan şefkatine, kızları diri olarak toprağa gömmekten kurtaran imdadına, yetimlerin başını okşayan mübarek ellerine, müslümanların kalbini kazanan bakışlarına, Kur’an-ı Kerimde övülen ahlakına, korkma Allah bizimledir deyip teselli etmesine, haklıyı haksıza ezdirmeyen adaletine, zalimleri dize getiren cesaretine ve yarın cennete girebilmek için şefaatine muhtacız.  Kısacası dünyamızı ve ahiretimizi mamur ederken her yönüyle Resulullah (sav)’a muhtacız. Yüce Allah peygamberimizi doğru bir şekilde yeniden anlamayı ve idrak etmeyi bizlere nasip etsin. Peygamberimizin rehberliğinde iman yolunda istikametten ayrılmadan kendisine koşan bahtiyar kullarından eylesin."

hakkari-konferans-mevlidi-nebi-11

Program sonunda Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik tarafından 2023 yılı Ramazan ayında hatimle teravih kıldıran görevlilere başarı belgesi takdim edilmesiyle sona erdi.

Editör: Ömer Ceylan