Diyanet İşleri Başkanlığı 2024 Yılı Hac Organizasyonu Fetva ve İrşat Ekip Başkanlığınca mübarek beldelerde hacı adaylarına yönelik çeşitli irşat ve eğitim programları düzenleniyor.

Bu kapsamda Kur’an-ı Kerim ve tecvit öğrenmek isteyen hacı adaylarına yönelik Kur’an dersleri gerçekleştiriliyor.

Alanında uzman eğitimcilerin verdiği derslere hacı adayları yoğun ilgi gösteriyor.

Kur'an eğitimlerinde görev alanlardan Kadın İrşat Görevlisi Ayşe Tunç, Diyanet Haber'in sorularını yanıtladı. 

İlk vahyin indiği Mekke’de hacı adaylarıyla Kur’an dersleri yaptıklarını belirten  Tunç, "Yaptığımız istişareler neticesinde planlanan derslerimizi hacı adaylarımıza duyurarak hafta içi her gün saat 10.00 ila 11.30 arasında gerçekleştiriyoruz. Hac farizalarını yapmak için kutsal topraklara gelen hacı adaylarımızla Kur'an-ı Kerim derslerinde buluşuyor, onların Kur'an’a olan sevgi ve hürmetlerine yakından şahit oluyoruz.  Hiç Kur’an okumayı bilmeyen hacılarımızla Elifba’dan başlayarak ilerliyoruz. Kur'an-ı Kerimi okumayı bilen hacılarımızın yüzünden sayfalarını dinleyerek okuyuşları esnasında mahreç hatalarını ve tecvit kural eksikliklerini düzeltiyor, yine ezberlerindeki sureleri de tek tek dinliyoruz." dedi.

Kur’an derslerinin tüm otellerde uygulandığını kaydeden Tunç, "Daha önce gelmeden öğrenmek isteyenler olsa da buranın bereketiyle bir çoğu Kur’an’a çıktı. Bizlerde hem sevinçlerini paylaşmak hem de teşvik etmek amacıyla Kur’an’a çıkan hacı adaylarımız için Kur’an’a geçiş programları düzenliyoruz. Vahyin indiği Mekke- i Mükerreme’de bu kutsal topraklarda hacılarımızla Kur'an-ı Kerim dersleriyle bir arada olmaktan sonsuz mutluluk duyuyor ve yüce Mevlamıza hamd ediyoruz." ifadelerini kullandı.

 - "Veliler, çocuklarını camiye, Kur’an’a göndersinler"

Bursa’dan hacca gelen Mihriban Aydın, Kur’an-ı Kerimi 60 yaşında öğrendiğini belirterek "Gençlerimizden ricam Kur’an’dan ayrılmasınlar, tabi olup bağlansınlar, inşallah yolları açık olacak. Biz 6O yaşında geç öğrendik, keşke çocukken 5-6 yaşında öğrenseydik. Babalara, analara, velilere rica ediyorum, gecikmeden çocuklarını camiye, Kur’an’a göndersinler. Hiç ihmal etmesinler." tavsiyesinde bulundu.

- "Diyanetimizden öğrensinler"

Ankara kafilesinden Kur’an derslerine katılan Meryem Aybüke ise Kur’an-ı Kerimi çok öğrenmek istediğini ifade ederek "Türkiye’de öğrenmeye çalıştım ama olmadı, inşallah burada öğreneceğim. Sağ olsun Diyanetimizden hocalarımızdan çok memnunuz, ilgileniyorlar. Gençlerimiz de Diyanetimizden öğrensinler, ben burada öğrendim. Allah razı olsun." dedi.

- "Allah’a karşı mahcubiyet içerisindeyim"

Kur’an-ı Kerimi bilmediği için Allah’a karşı mahcubiyet içerisinde olduğunu söyleyen Ankara kafilesinden Ayten Elidemir de "Buraya geldim Kur’an’ı tam olarak bilemiyorum. Arkadaşlarımın içinde mahcubum, Allah’a karşı da mahcubum küçük yaşta Kur’an öğrenmediğim için. Ama yurda döndükten sonra ilk işim küçük yaştaki torunlarımı camiye gönderip Kur’an’ı öğrenmesini buradan götüreceğim hediyelerle teşvik edeceğim. Küçükken öğrenmek varmış, şimdi ben burada derslere katılıyorum inşallah öğrenebildiğim kadar öğreneceğim." diye konuştu.