Diyanet İşleri Başkanlığının kutsal topraklara hac ibadetini yerine getirmek için gidecek hacı adaylarının ibadetlerini güvenli ve huzur içerisinde yapabilmeleri için tüm hazırlıklarını tamamladı. İlk kafile ise 7 Haziran’da İstanbul’dan Medine’ye gitti.

Diyanet Haber olarak kutsal topraklara intikallerin devam ettiği bugünlerde Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan’a hacı adayları için hac öncesinde yaptıkları hazırlıkları sorduk.

Bircan, ilk olarak hacı adaylarına hizmet edecek personelleri belirlediklerini, ardından hem personele hem de hacı adaylarına yönelik eğitimler düzenlediklerini söyledi.

Hac yolcularımızın; ibadetlerini sağlıklı, güven ve huzur içerisinde yerine getirmelerinde, yolculuğun kişinin hayatında bir milada dönüşmesinde, hac yolcularının memnuniyetinde, hac yolcularına rehberlik edecek personele önemli görevler düştüğünü ifade eden Bircan, Kafile Başkanı, Din Görevlisi ve Kadın İrşad görevlisi ve diğer görevlileri sınavlar yaparak belirlediklerini kaydetti.

“Hac ibadeti, bir bilgi ve şuur seferberliğine dönüştürülmelidir”

Bircan, kutsal topraklara gidecek hacı adaylarına yolculuk öncesinde eğitimler düzenlediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Özellikle çoğu insan için ömürde sadece bir defa yaşanılabilecek bir tecrübe olarak hac ibadeti; yolculuk öncesi, yolculuk esnası ve yolculuk sonrasında bir bilgi ve şuur seferberliği haline dönüştürülmelidir. Haccın yolcular için; tarihi, ahlaki ve kültürel boyutlarıyla ele alındığı bir eğitim süreci haline getirilmesi bir zorunluluktur. Aynı anda ve aynı mekânlarda milyonlarca insanla birlikte hareket etmek durumunda olan ve hayatında ilk defa buralara gelen hac yolcularının hangi görevi, ne zaman, nerede ve nasıl yapacaklarını öğrenmelerini sağlamak da Başkanlık olarak bizim görevimizdir. Dolayısıyla ömürlerinde bir defa yaşayacakları hac yolculuğuna vatandaşlarımızı hazırlamak, gerekli eğitim ve rehberliği sunmak, bu yolculuğu hayatlarında manevi bir milat haline dönüştürmek ve hac organizasyonlarımızda karşılaşılan problemleri en aza indirebilmek için hac hazırlık kursları adı altında 2022 yılı haccı için 24 Mayıs 2022 tarihinden itibaren kafilelerin gidişine kadar kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın Başkanlığımız ve seyahat acentalar aracılığı ile hacca gidecek bütün vatandaşlarımızı kapsayacak şekilde “Hac Hazırlık Kursları” düzenlenmektedir.”

Hac Hazırlık Kursu eğitim konuları

Mahallinde düzenlenen eğitimlere katılan hacı adaylarına “Hac Hazırlık Kursu Katılım Belgesi” verdiklerini dile getiren Bircan, “Müftülüklerimizce seminerlerde hac yolcularına; İbadet Bilinci ve Hac İbadeti, Hac Yolculuğundan Önce Maddi ve Manevi Hazırlık, Hac İbadetinin Gereği Olarak Bir arada Yaşama Bilinci, Ana Hatlarıyla Hac ve Umre Menasiki, Kadınlara Özgü Konular, Haccın Hikmeti ve Hac’daki Sembollerin Anlamı, Temel Sağlık Bilgileri, Yolculuk öncesi Türkiye ve Suudi Arabistan Havalimanlarında Yerine Getirilmesi Gereken İş ve İşlemler ile Otele İntikal ve Kafile Hareket Programı, Medine-i Münevvere de Ravza-i Mutahhara'da Hz. Peygamberin Kabrini Ziyaret adabı gibi konular anlatılmaktadır.” diye konuştu.

Hacı adayları için dijital eğitim içerikleri de hazırlandı

Bircan yüz yüze yapılan eğitimlerin haricinde hac yolcularının hangi görevi, ne zaman, nerede ve nasıl yapacaklarını öğrenmelerini sağlamak için her an ulaşabilecekleri dijital eğitim içerikleri de hazırladıklarını hatırlatarak, “Hem hac yolcuları hem de kafile görevlilerine yönelik il müftülerimizin anlatımıyla eğitim videoları hazırlanarak Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün youtube sayfasından paylaşıldı.

Ayrıca Hacca veya umreye giden vatandaşlarımızın hac ve umre ile alakalı gerekli bilgilere, tavaf, say dualarına dijital ortamda ulaşmalarına imkân sağlamak, eğitimlerine katkıda bulunmak amacıyla Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzce Hac ve Umre Rehberi Mobil Uygulaması hazırlanarak vatandaşlarımıza hizmete sunuldu.

Cumhurbaşkanlığı Uzaktan Eğitim Kapısı kapsamında Din işleri Yüksek Kurulu Uzmanlarımızın anlatımlarıyla hazırlanan Hac ve Umre İbadeti eğitim videoları sisteme yüklendi, Hac organizasyonunda görevlendirilen personelin erişimine açıldı.” diye konuştu.

Hac Kitaplığı serisi oluşturuldu

Bircan, ayrıca 2021 yılında gerçekleştirilen Değişen ve Gelişen Şartlar Bağlamında Hac Sempozyumu’nda sunulan tebliğlerin kitaplaştırıldığını ifade ederek, “Fıkhi Boyutuyla Hac, Bilinmeyen Yönleriyle Hac Yolculukları Tarihi, Hac ve Kadın, Hicaz Yolları, Bir Hac Günlüğü, Hac Tarihi, Sosyal ve Psikolojik Boyutlarıyla Hac, Musiki ve Edebiyatımızda Hac, Eğitim ve Sağlık Boyutuyla Hac, Ortaya Çıkan Yeni Riskler Karşısında Hac ve Umre Yolcularına Sigorta ve Takefül Uygulamaları kitaplarından oluşan Hac Kitaplığı serisi oluşturuldu.

Vatandaşlarımız ve görevlilerimizin ibadet ve ziyaretlerini yerine getirirken İslam dininin temel kaynaklarına dayalı doğru ve güncel bilgilere ulaşabilmelerine imkan sağlamak için hazırlanan Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü Eğitim ve Ziyaret Rehberi, hacumreegitim.hac.gov.tr web adresinde yayınlandı.” şeklinde konuştu.  

Editör: Mehmet Çalışkan