Mahremiyet kavramının farklı yönleriyle ele alındığı programda kavram, hadis ve ayetler ışığında izleyiciye aktarıldı.

Programda, mahremiyet kavramının dini boyutları ve önemi ele alındı. Mahremiyet kavramının anlamı ve İslam'daki yeri, ayetler ve hadisler eşliğinde izleyicilere aktarıldı. Mahremiyet kavramının manevi ve ahlaki boyutlarını vurgulanarak, izleyicilere günlük yaşamda nasıl uygulanabileceği de anlatıldı. Mahremiyetin aile içi ilişkilerden toplumsal etkileşimlere kadar nasıl yansıması gerektiğine dair örnekler verildi.

Mahremiyet konusunu anlatan Sakarya İl Müftü Yardımcısı Dr. Ravza Cihan, hadis ve ayetlerin ışığında değerlendirdi. İzleyicilere mahremiyet kavramının önemini ve İslam düşüncesindeki yeri hakkında bilgiler veren Cihan, bu kavramın anlamı ve pratiği konusunda bilgiler aktardı.

Aile içi ilişkilerde mahremiyetin önemine dikat çeken Cihan, şöyle konuştu:

"Ayet-i kerimeleri, hadis-i şeriflerde bize çok yönlü bir mahremiyet ifade ediliyor.  Mesela bireyin kendi mahremiyeti vardır.  Mahremiyet kavramıyla gözümüzü, sözümüzü ve kalbimizi haramlardan korumamız gerektiği anlaşılmalıdır.

Bakın, Nur Suresi'ndeki ayet-i kerime bize der ki: Çocuklara hitaben, ebeveynlerinizin yanına gideceğiniz zaman üç vakitte özellikle izin isteyin. Bugün belki kapıyı çalma şeklinde yorumlayabileceğimiz bir özellik orada anlatılıyor.

Kalem Suresi'nde zikredilir, hem Peygamberimizin doğrudan bir ifadesi vardır: 'Söz taşıyanlar cennete giremezler.' Sözün mahremiyeti vardır. Burada söz taşımaktan söz eder. Göz mahremiyeti vardır. Ahzab Suresi'nde 'Gözlerinizi haramdan, yanlıştan sakındırın.' Şeklinde Allah-u Teala'nın emri vardır. Mahremiyet kavramıyla çok yönlü olarak ailemizle bulunduğumuzda da; ayet-i kerimelerden ve hadis-i şeriflerden bir şekilde hayatımızı geçirdiğimiz mekanımızı kuşatan bu mekandaki gözlerimizi ve sözlerimizi de terbiye edecek bir mahremiyeti öğrenmiş oluyoruz."

"Günün Bereketi" hafta içi her gün saat 10.30'da Diyanet TV'de…

Editör: Ömer Ceylan