Kırşehir İl Müftülüğü tarafından Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında "Ahi Evren ve Ahilik İlkeleri" konulu konferans gerçekleştirildi.

İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel konuşmacı olarak katıldı. 

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan İl Müftüsü Mehmet Yaman, "Ahilik Teşkilatı, Türk esnaflık geleneğinin İslam’ın ahlak prensipleri ile birleşmesi neticesinde 13-18. yüzyıllar arasında Anadolu’da gelişip yaygınlaşan, sanat ve ticaret gibi pek çok alanda dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan esnaf ve sanatkarlar birliğidir. Aynı zamanda bir eğitim ve terbiye okuludur." dedi.

Ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, “Ahilik Kırşehir’den yayılan bir kardeşlik hareketidir. Ahiliği, Ahi Evran-ı Veli, Anadolu'ya yeni gelen Türk esnafların birlik ve dayanışması için sonradan Ahilik denen esnaf dayanışma loncalarını kurmuştur. Günümüzdeki esnaf odalarının temeli, Ahi Evran tarafından atılmıştır. Ahi Evran, Anadolu'nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasında öncülük etmiştir." diye konuştu.

Ahiliğin özünde insan sevgisinin var olduğunu belirten Gökbel, "Ahilik insanı, bir bütün olarak görür ve onu bütün yönleriyle geliştirmeyi amaçlar. Ahilik anlayışında üretimdeki rekabet daha fazla mal üretme değil daha kaliteli ve mükemmel eser ortaya koymaktır. Ahilikte para kazanmak hayatın gayesi değildir." dedi.

Konferansa İl Müftü Yardımcısı Zeynep Önen, müftülük personeli, din görevlileri ve Kur’an kursu öğreticileri katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan