İzmir İl Müftülüğünce Bornova, Aliağa ve Torbalı ilçelerinde "2022 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası, Camiler ve Din Görevlileri Haftası" münasebetiyle konferanslar düzenledi.

Bu kapsamda "Peygamberimiz, Cami ve İrşat" temasıyla gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında İzmir'de bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt, ilçe müftüleri ve din görevlileri ile bir araya geldi.

Bilal Saygılı Camii ve Külliyesi Konferans Salonunda düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve sinevizyon gösterimi ile başladı.

"Hz Peygamber (s.a.s) ‘ın Tebliğ ve Davet Metodu" konulu konferans vermek üzere kürsüye gelen Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt, bir davetçi olarak Hz. Peygamber’in niteliklerine değinerek şunları kaydetti:

"Yüce Allah’ın insanlığa rehber ve kılavuz olarak gönderdiği peygamberlerin hayatları, tevhit mücadelesinin en kıymetli ve en güzel örneğine şahit olduğumuz mücadele süreçleridir. Tarih boyunca farklı zemin ve zamanlarda, ilahi emir ve yasakları, gönderildikleri topluma anlatmış ve onları hakikate davet etmişlerdir. Bu uğurda karşılaştıkları güçlük ve engellerle mücadele ederken tüm peygamberlerin ortak vasıf veya özelliklerinden biri, hem davet ettikleri ilke ve esasları ‘yaşama’ hususunda karşılaştıkları sıkıntılara hem de davet sürecinde karşılaştıkları zorluklar ve engellemelere karşı sabretmeleridir." dedi.

Hz. Peygamberin davetinde sabır, sebat, azim ve kararlılık gösterdiğini vurgulayan Doç. Dr. Kurt, "Allah’ın elçileri hayatlarının en önemli gaye ve hedefi olan davet, tebliğ ve irşat faaliyetlerinin her safhasında sabır, azim ve sebatı kuşanmıştır. Nitekim bu durum ya da peygamberlerin bu özellikleri ‘O halde peygamberlerden azim sahiplerinin sabrettikleri gibi sen de sabret.’ ayetiyle ifade edilen bir hakikattir. Bu kutlu silsilenin son halkası olan-hatemü’n-nebiyyin olan Resulullah da insanların vahyin hakikatlerine, esaslarına davet edilmesi hususunda ‘sabrıyla’ öncü ve örnek olan isimlerdendir. Peygamberimiz, tebliğ ve irşat faaliyetlerinde olduğu gibi hayatının her alanında insanlara karşı sabırlı davranmış, Mü’minleri de bu erdemle hareket etme, bu erdemi kuşanma konusunda teşvik etmiştir." ifadelerini kaydetti.

Dini Yayınlar Genel Müdürü Kurt, konuşmasını şöyle tamamladı: 

"Tebliğ ve davette Resulullah’ın izlediği yol ve yöntemleri muhtasar bir şekilde ele almaya gayret ettiğimiz bu çalışmada, başta Peygamber varisleri olan hocalarımız olmak üzere toplumun her ferdini ilgilendiren bu hasletleri biz de örnek almalı, Peygamberimizin izini takip ederek Rabbimizin rızasına ulaşmayı hedef edinmeliyiz."

Programın açılışında konuşan İl Müftüsü Salih Sezik ise din görevlilerinin sosyal hayatın ve toplum düzeninin yapı taşları olduğunu vurgulayarak, "İnsanımızın doğumu, ölümü, sünneti, düğünü aile anlaşmazlıkları dahil günlük hayatının her safhasında yer almış, topluma gerektiğinde imamlık, gerektiğinde danışmanlık, gerektiğinde rehberlik yapmış vatandaşın ihtiyaç duyduğu her alanda vatandaşın yanında yer almıştır. Özellikle pandemi sürecinde varlıklarının önemini daha da iyi kavradığımız ve büyük fedakârlıklarla çalışan tüm din görevli kardeşlerimin Camiler ve Din Görevliler Haftasını kutluyorum." dedi.

Editör: Mehmet Çalışkan