İnsan ve toplum için vazgeçilmez bir kurum olan ailenin günümüzde karşı karşıya olduğu problemlere çözüm üretmek ve ailenin geleceği için yapılacak çalışmalara ışık tutmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen uluslararası "Gelecekte Aile" sempozyumu, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığındaki değerlendirme oturumuyla sona erdi.

17 ana başlık altında toplam 25 oturumda 103 tebliğ sunulan sempozyumun değerlendirme oturumunda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, ailenin önemine vurgu yaparak kurumların iş birliği yapmasının çok değerli olduğunu ifade etti.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ise anne babanın rollerine uygun davranmasının ailenin geleceği açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Bu alanda eğitimler düzenlemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Köse, çocukların rol modele ihtiyaç duyduklarını, kendilerine söylenenden çok gördüklerini hayata geçirdiklerini söyledi.

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Kahraman ise anne babanın ilgi ve disiplininin önemine vurgu yaparak "kabalık yapmadan babalık yapmak" gerektiğini ifade etti. Farklı disiplinlerin birlikte çalışmasının ailenin geleceği açısından gerekli olduğunu belirtti.

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İhsan Çapçıoğlu da değerlendirme konuşmasında sempozyumun bir bilgi şöleni şeklinde geçtiğini ifade ederek meslektaşlar arası bilgi ve tecrübe paylaşımının önemine vurgu yaptı.

Ailenin din ve devletle birlikte toplumun temeli olduğunu hatırlan Çapcıoğlu, ailenin gelecekteki varlığı ile ilgili hiçbir şüphe olmadığını, ailenin güçlendirilmesi ve gelecekte ailenin fonksiyonlarını en güzel şekilde yerine getirmesi için fikirler üretildiğini, bunları hayata geçirmek için tüm kurumların iş birliği halinde çalışması gerektiğine işaret etti. Tebliğlerin sürdürülebilir politikalar üretilmesine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Prof. Dr. Yusuf Acuner sempozyumla ilgili nicel bilgiler sundu. Acuner, Sempozyumda yedi yabancı bilim insanının sunum yaptığını, bu sunumlarının 29 tanesinin online olarak gerçekleştirdiğini ve çok farklı disiplinler ve çalışma alanlarından bildirilere yer verildiğini ifade etti.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şevket Topal konuşmasında sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etti. Şeyh Edebali’nin “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” sözüne atıfta bulunarak "aileyi yaşat ki toplum yaşasın" dedi.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, yıllardır medyada ve sosyal medyada aileyi olumsuz yönde etkileyen pek çok faktör olduğunu belirtti. İnsanın gülümseyerek izlediği bir ortamda zihnin filtrelerini kaldırarak oradaki bilgileri olduğu gibi aldığına işaret etti.

Gelenekten getirdiğimiz güçlü aile yapısının önemli bir fırsat olduğunu belirten Haçkalı, mevcut problemleri yok saymak yerine bu problemlerin çözümüne ve ailenin güçlendirilmesine yönelik çalışmaların, kurumlar arası iş birliği yapılmasının önemli olduğunu ifade ederek sempozyuma destek veren tüm kurumlara ve sempozyumda emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Editör: Ömer Ceylan