İşgalci İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, 38. gününde şiddetlenerek sürüyor.

Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıbbi malzeme yetersizliği ve elektrik kesintisi nedeniyle dün yoğun bakımdan ve diğer servislerden 7 hastanın öldüğünü belitti.

Yoğun bakımdaki 6 prematüre bebek ile 9 yaralı ve hastanın da hayati ekipmanlarda yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle hayatını kaybettiğini aktaran Ebu Silmiyye, üç gün önce işgalci İsrail güçleri tarafından kuşatılan hastanede şu ana kadar yaşamını yitirenlerin sayısının 20'ye yükseldiğini kaydetti.

İşgalci İsrail'in yakıt girişine izin vermemesi neticesinde bu ölümlerin yaşandığına dikkati çeken Ebu Silmiyye, hastanede hayatları tehlike altında olan 33 prematüre bebeğin daha bulunduğunu söyledi.

Ebu Silmiyye, hastaneye sağlanan 300 litre yakıtın reddedildiği iddialarına ilişkin ise "Yalan ve iftiradan ibaret." ifadesini kullanarak, işgalci İsrail'in teklif ettiği yakıtın "hastanenin jeneratörlerini yalnızca 15 dakika çalıştırabileceğini" söyledi.

Hastanedeki sağlık ve idari personelin az miktardaki bu yakıtın teslim alınması durumunda hedef alınmaktan korktuğunu dile getiren Ebu Silmiyye, işgalci İsrail tarafından, hastaneye yakıtın Uluslararası Kızılhaç veya herhangi bir uluslararası kuruluş aracılığıyla ulaştırılmasını istediklerini aktardı.

Sınır Tanımayan Doktorlar: Şifa Hastanesi'nin etrafında tedavi bekleyen yaralıları içeri alamıyoruz

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF), X sosyal medya platformundaki hesabından, işgalci İsrail'in ablukası ve yoğun saldırıları altındaki Şifa Hastanesi'ne ilişkin paylaşım yapıldı.

Hastanedeki bir MSF çalışanından son durumla ilgili edinilen bilginin ardından yapılan paylaşımda, hastanede elektrik, su ve gıdanın olmadığı, solunum cihazları çalışmadığı takdirde insanların birkaç saat içinde hayatını kaybedeceği aktarıldı.

Paylaşımda, "(Gazze'deki) Şifa Hastanesi'nin yanı başındaki hastalara giden ambulansa saldırdılar. Hastanenin etrafında tedavi bekleyen yaralıları içeri alamıyoruz." ifadesine yer verildi.

Hastalara saldıran keskin nişancının olduğu belirtilerek, saldırılar sonucu yaralanan 3 kişinin ameliyat edildiği bildirildi.

Paylaşımda, "Durum çok kötü ve insanlık dışı. Kapalı bir alan ve kimse bizimle ilgili bir şey bilmiyor." ifadesi kullanıldı.

Şifa Hastanesi'nde yaralı hastalar ve sağlık ekiplerinin bulunduğu aktarılan paylaşımda, "Bize garanti verirlerse ve önce hastaları tahliye ederlerse biz de hastaneyi tahliye ederiz." denildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Yakıt eksikliği nedeniyle her geçen dakika hastalar ölüyor

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işgalci İsrail ordusunun karadan saldırılarını giderek yoğunlaştırdığı abluka altındaki Gazze Şeridi'nde gözlerin çevrildiği Şifa Hastanesi'ndeki duruma ilişkin bilgi verdi.

Gazze'de kısıtlı imkanlarla, internet kesintisi altında çalışan hastanelerle iletişim tamamen kesildiği için son üç gündür ölü sayısını güncelleyemediklerini belirten Kudra, işgalci İsrail ordusunun "Şifa Hastanesi'ni kuşatmadığı ve isteyenlerin doğu kapısından güvenli biçimde ayrılabileceği" yönündeki iddialarını yalanladı.

"Hastanedeki bir binadan diğerine geçmek dahi mümkün değil"

Kudra, "Şifa Hastanesi son üç gündür elektrik kesintisi nedeniyle hizmet dışı. işgalci İsrail güçleri Şifa Hastanesi'ni kuşatmış durumda. Hastanenin doğu ve güney çıkışlarında tanklar var, giriş-çıkışlara izin vermiyor. Hastanenin bahçesi keskin nişancılar tarafından hedef alınıyor. Bu tıbbi kompleksin içinde bir binadan diğer binaya geçmek dahi mümkün değil. " dedi.

Şu ana kadar bir tane bebeğin nakledilmesini dahi sağlanamadı

İşgalci İsrail güçleri Sözcüsü Daniel Hagari'nin "yenidoğan bölümünde kuvözlerdeki bebeklerin nakledilmesi için uluslararası kuruluşlarla çalıştıkları" şeklindeki açıklamasına işaret eden Kudra, Şifa Hastanesindeki yenidoğan bölümünde kuvözlerdeki bebeklerin Gazze Şeridi dışına nakledilmesi için üç gündür uluslararası kuruluşlardan haber beklediklerini ancak şu ana kadar bir tane bebeğin nakledilmesinin dahi sağlanamadığını vurguladı.

Kudra, hastanede üç gündür yakıt eksikliği nedeniyle hayat kurtaracak tıbbi makinelerin çalışmadığına işaret ederek, "Şifa Hastanesi'nde yakıt eksikliği karşısında hayat kurtaracak tıbbi makineler çalışamıyor. Tedavi gören yaralılara ve yoğun bakım ünitesindeki hastalara sağlık hizmeti sağlayamadığımız için her geçen dakika insanlar ölüyor." şeklinde konuştu.

Tüm dünyaya çağrı

Çok uluslu kurum ve kuruluşların tamamıyla iletişim kurduklarına dikkati çeken Kudra, şunları kaydetti:

"Bizler tüm uluslararası kuruluşlara ulaşıyoruz. Şu ana kadar bize yeterli, uygulanabilir veya Gazze'deki hastalara sağlık hizmeti sağlayabilecek herhangi bir çözüm üretilemedi. Tüm dünyaya, sağlık hizmeti sağlayabilmemiz için Gazze'ye ve Şifa Hastanesi'ne saldırıların durdurulması çağrımızı yineliyoruz."

Şifa Hastanesi'nin avlusunda yüzlerce ceset birikti

Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şifa Hastanesi'ndeki insani duruma ilişkin bilgi verdi.

Ebu er-Riş, "işgalci İsrail güçleri yüzlerce cesedin yığıldığı Şifa Hastanesi'nin avlularını hedef alıyor, buradaki durum bir salgının ve gerçek bir felaketin habercisi." dedi.

Hastanedeki insani durumun boyutuna dikkati çeken Ebu er-Riş, "Gazze Şeridi'nin en büyük hastanesi Şifa Tıp Kompleksi'nde durum çok tehlikeli, insanlar yaralı olmalarına rağmen hastaneyi terk etmeye zorlanıyor, biz, hastalarımız hastaneden tahliye edilirken güvenliklerinin sağlanması gerektiğini defalarca talep ettik." diye konuştu.

DSÖ: Şifa Hastanesi'nde durum çok vahim

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, işgalci İsrail güçlerinin hedef aldığı Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne ilişkin X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu.

DSÖ'nün Şifa Hastanesi'ndeki sağlık çalışanlarıyla yeniden iletişime geçmeyi başardığını belirten Ghebreyesus, "Şifa Hastanesi'nde durum çok vahim. Hasta ölümlerinde feci oranda artış var. Ne yazık ki hastane artık hastane olarak hizmet veremiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bombardıman nedeniyle Kudüs Hastanesi'ndeki hastaların tahliyesi yapılamıyor

Filistin Kızılayı, işgalci İsrail'in saldırıları ve çevresindeki çatışmalar nedeniyle Kudüs Hastanesi'ndeki hastaların ve sağlık personelinin tahliyesi için gönderilen konvoyun işgalci İsrail’in aralıksız bombardımanı nedeniyle geri dönmek zorunda kaldığını duyurdu.

Filistin Kızılayından yapılan açıklamada, Kızılay ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) eşliğindeki tahliye konvoyunun, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus'tan Kudüs Hastanesi'ne doğru yola çıktıktan sonra geri dönmek zorunda kaldığı bildirdi.

Açıklamada, Kudüs Hastanesi’nin bulunduğu Tel el-Heva Mahallesi'ndeki aralıksız bombardıman ve tehlikeli durum nedeniyle konvoyun bunu yapmak zorunda kaldığı ifade edildi.

Hastanedeki insanlar, yiyecek, su ve elektrik olmadan kuşatılmış durumda

Hastaneden tahliye edilemeyen sağlık ekibi, hastalar ve ailelerinin, yiyecek, su ve elektrik olmadan hastanede kuşatılmış durumda kaldıkları vurgulandı.

Filistin Kızılayı, işgalci İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin elektrik olmaması ve yakıtının tükenmesi nedeniyle hizmet dışı kaldığını duyurmuştu.

"Şifa Hastanesi'ndekileri tahliye edecek güvenli yer yok"

Gazze Hastaneler Genel Müdürü Muhammed Zakut, düzenlediği basın toplantısında, Şifa Hastanesi'ndeki insani duruma ilişkin bilgi verdi.

"Yaralıları, hastaları ve prematüre bebekleri Şifa Hastanesi'nden taşıyacak güvenli bir yer yok. Hastaneden çıkamayan yüzlerce yaralı var." diyen Zakut, dün Mısır'a "yaralıların, hastaların ve yenidoğanların ambulanslarla tahliye edilmesi" çağrısında bulunduklarını söyledi.

Zakut, "Yakıtın tükenmesi, elektriğin kesilmesi ve sağlık hizmetlerinin verilememesi nedeniyle hastanede tedavi altında olan aralarında çocukların da olduğu 32 hasta şehit oldu." dedi.

İşgalci İsrail'in hastaneye 300 litre yakıt tedariki yönündeki açıklamasını "dünyayla alay etmek" olarak nitelendiren Zakut, teklif edilen miktarın hastanenin sadece bir saatlik ihtiyacını giderebileceğini vurguladı. 

Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde hizmetlerin durması nedeniyle 6'sı prematüre bebek 20 kişi öldü (7)

BM: Gazze'deki insani felaket kapalı kapılar ardında değil, gözler önünde gerçekleşiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze'deki gelişmelere ilişkin açıklama yaptı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in hafta sonu muhataplarıyla yoğun görüşmeler yürüttüğünü aktaran Dujarric, "Durum çok ciddi. Önümüzdeki birkaç günde olabileceklerden ciddi endişe duyuyoruz." uyarısında bulundu.

Dujarric, "Gazze'deki insani felaket kapalı kapılar ardında değil, gözler önünde gerçekleşiyor." dedi.

BM'nin insani ateşkes çağrısı konusunda ısrarcı olduğunu aktaran Dujarric, "Böylelikle her damla yakıt ya da bir ambulansın geçişi için müzakere etmek zorunda kalmayız." değerlendirmesinde bulundu.

UNIFIL askerinin vurulmasını kınadı

Dujarric, BM'nin Lübnan-işgalci İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) bünyesinde görevli askerin, bilinmeyen bir kaynaktan açılan ateş sonucu yaralanmasını kınadıklarını bildirdi.

BM personeli ve tesislerinin güvenliğinin sağlanması gerektiğine dikkati çeken Dujarric, çatışmanın daha geniş bir bölgeye yayılmaması için gerginliğin azaltılması çağrısını yineledi.

UNRWA: Gazze'deki insani operasyonlar 48 saat içinde duracak

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Gazze Direktörlüğü, yakıt tedarik edilmediği için 48 saat içinde insani operasyonlarının duracağını bildirdi.

UNRWA Gazze Direktörü Thomas White, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "Gazze'ye yakıt girişine izin verilmediği için insani operasyonlar 48 saat içinde duracak. Gazze'ye 7 Ekim'den beri yakıt verilmiyor. İkisi de hayat kurtaracak: Hastane için mi yoksa temiz su için mi yakıt kullanılması, zor bir karar. Ne yazık ki bu farazi bir soru değil." ifadesini kullandı.

White, son üç haftadır işgalci İsrail ve UNRWA'nın yakın koordinasyonuyla Mısır sınırındaki bir akaryakıt deposundan yakıt aldıklarını ancak "bu yakıt deposunun da şimdi boş olduğunu" duyurdu.

İşgalci İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana aralıksız saldırdığı ve ablukayı sıkılaştırdığı Gazze Şeridi'nde, yaklaşık 1,5 milyon insan göçe zorlandı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi: Gazze'de durumlar insani bir felaketin uçurumuna hızla yaklaşıyor

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Gazze'de sivillerin güneye geçiş sürecindeki tehlikeler nedeniyle oldukça endişeli olduklarını duyurdu.

ICRC'den yapılan yazılı açıklamada, ekipleri ve iletişim biriminde çalışan görevlilerinin ailelerini arayan ve yardım isteyen birçok kişiyle telefon görüşmesi gerçekleştirildiği kaydedildi.

Gazze'de temizlik malzemeleri, su, gıda ve barınak gibi zorunlu ihtiyaçlardan mahrum 100 bin kişinin bulunduğu belirtilen açıklamada, "Gazze'de durumlar, insani bir felaketin uçurumuna hızla yaklaşıyor." ifadesi kullanıldı.

Batı Şeria'da bir kişi işgalci İsrail askerlerince açılan ateş sonucu hayatını kaybetti

İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil kentinde bir kişinin işgalci İsrail askerlerince açılan ateş sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

Filistin devlet televizyonunda yayımlanan habere göre, 50'li yaşlardaki taksi şoförü, aracıyla seyir halindeyken açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi.

İşgalci İsrail askerleri Batı Şeria'da 3 Filistinliyi yaraladı

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, biri başından ağır yaralı olmak üzere Kalkilya Devlet Hastanesine 3 yaralının ulaştığı belirtildi.

Kalkilya sakinlerinden Yahudi yerleşim birimleri karşıtı aktivist Muhammed eş-Şeyh, AA muhabirine, işgalci İsrail güçlerinin akşam saatlerinde şehre baskın düzenlemesi üzerine kent sakinleriyle aralarında olaylar çıktığını söyledi.

Olaylar sırasında işgalci İsrail güçlerinin yoğun şekilde gerçek mermiyle ateş açması sonucu yaralananlar olduğunu ifade eden Şeyh, hala zaman zaman kent sakinleri ile işgalci İsrail güçleri arasında olayların yaşandığını ve baskının nedenini bilmediklerini kaydetti.

İşgalci İsrail güçlerinin 7 Ekim'den beri gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 2 bin 520'ye çıktı

İşgalci İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da 50 Filistinliyi gözaltına aldı.

Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada, işgalci İsrail güçlerinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik gözaltı operasyonlarını sürdürdüğü belirtildi.

Bu operasyonlarda 50 Filistinlinin gözaltına alındığı ifade edilen açıklamada, bu kişilerin El Halil, Kudüs, Ramallah, Eriha, Nablus, ve Cenin kentlerinden olduğu bildirildi.

Açıklamada, işgclci İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısının 2 bin 520'ye çıktığı kaydedildi.

Filistin Kızılayı, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin her yönüne işgalci İsrail tanklarının ve askerlerinin konuşlandığını duyurdu.

Filistin Sağlık Bakanlığının verilerine göre işgalci İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da sürdürdükleri şiddet olaylarında 188 Filistinliyi öldürdü, bazılarının durumu kritik olmak üzere yaklaşık 2 bin 500 kişiyi yaraladı.

İşgalci İsrail güçleri, Cibaliya Mülteci Kampı'nda bir binayı yerle bir etti

İşgalci İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda bir binayı bombalaması sonucu ölenlerin ve yaralananların olduğu bildirildi.

Gazze’deki İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, işgalci İsrail’in Cibaliya Mülteci Kampı’nı hedef aldığı belirtildi.

Açıklamada, işgalci İsrail güçlerinin, Cibaliya Mülteci Kampı’nın orta kesimlerindeki El-Hulefa Mahallesi'nde bir binayı bombalaması sonucu ölenlerin ve yaralananların olduğu ifade edildi.

Binanın 5 katlı olduğu, işgalci İsrail saldırısıyla yerle bir edildiği ve binanın çevresindeki evlerin de yıkıldığı aktarıldı.

Görgü tanıkları, bombalanan alandan bir kişinin cenazesi ve 10 yaralının çıkarıldığını kaydetti.

Filistin Kızılayı: İşgalci İsrail'in ambulansları vurması nedeniyle yaralılara ve enkaz altındakilere ulaşamıyoruz

Filistin Kızılayı, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze’nin kuzeyinde çok sayıda kişinin enkaz altında kaldığına ve acil tıbbi bakıma ihtiyaç duyan onlarca yaralı bulunduğuna ilişkin çok sayıda telefon aldıklarını ancak işgalci İsrail güçlerinin ambulansların ulaşımını engellendiği ve hareket etmeye çalışan herkesi hedef aldığını belirtti.

Açıklamada, işgalci İsrail'in saldırılarını sürdürerek erişimi engellediği bölgeler arasında, Er-Rimal bölgesinin güneyi ve kuzeyinin bir kısmı, Şati Mülteci Kampı, Beyt Lahiya’nın batısı, Et-Tevam, El-Kerame, Şifa Hastanesi çevresi, Nasr Hastanesi, Rantisi Hastanesi ve Tel el-Heva bölgelerinin bulunduğu aktarıldı.

Kuşatma altındaki bölgede hizmet veren sadece 3 hastanenin kaldığı, onların da ciddi derecede yakıt, tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı çektiği vurgulandı.

Kuzey bölgeleri başta olmak üzere Gazze Şeridi’ndeki insani durumun hızla ve dramatik bir şekilde kötüleşmeye devam ettiği kaydedilen açıklamada, sağlık ekiplerinin yaralılara güvenli şekilde ulaşmasına izin verilmesi için uluslararası topluma acil müdahale çağrısı yapıldı.

BM: Gazze'deki binalarımızdan birinin vurulması bölgede güvenli yer olmadığının göstergesi

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, yaptığı açıklamada, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde bulunan UNRWA'nın misafirhanesinin, işgalci İsrail güçlerinin dün denizden düzenlediği saldırılar nedeniyle ağır hasar aldığını aktardı.

Lazzarini, "işgalci İsrail güçlerinin Gazze'nin güneyindeki BM binasına düzenlediği bu son saldırının bölgede güvenli bir yer bulunmadığının yeni bir göstergesi" olduğunu ifade etti.

UNRWA yetkilisi, Refah'ta bulunan BM çalışanlarının saldırıdan 90 dakika önce binayı terk ettiğini doğruladı.

İşgalci İsrail saldırıları nedeniyle misafirhanede ağır hasar oluştuğu, personelden herhangi bir yaralanma ise yaşanmadığı aktarıldı.

İşgalci İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, işgalci İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İşgalci İsrail, 7 Ekim’den bu yana 45’i Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda olmak üzere 363’ü asker 1200 işgalci İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İşgalci İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 işgaci İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre ölenlerin sayısı 11 bin 180’i aştı, bu kişilerin en az 4 bin 609'unu çocuklar ve 3 bin 100'ünü kadınlar oluşturuyor.

Batı Şeria ve Kudüs’te de işgalci İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 186 Filistinliyi öldürdü.

İşgalci İsrail güçleri, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İşgalci İsrail güçleri ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 73 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Kaynak: AA